In de wijk Kastelli, het oude stadsgedeelte van Chania, vindt u vele opgravingen. Een samenvatting van de belangrijkste vondsten: de Venetiaanse binnenmuur waarin vele antieke bouwwerken zijn verwerkt, de oude haven (met het fort Firka, nu een scheepvaartmuseum) en de moskee van Hasan Pasha (waarin de Griekse tegenhanger van de VVV de EOT is gevestigd.)

Het Gouverneto klooster, Onze lieve Vrouwe van de Engelen-klooster.

Op het schiereiland Akrotiri, in het westen van Kreta vlakbij Chania, vindt u het Gouverneto klooster (Onze lieve Vrouwe van de Engelen-klooster). Het Gouverneto klooster, gebouwd omstreeks 1536, is een van oudste kloosters van Kreta. Het klooster is gebouwd in de vorm van een kasteel, met hoge muren (met daarin de vertrekken van de monniken) en torens. Van deze torens staan er overigens nog maar twee overeind, vanaf de binnenplaats kan u nog wel zien waar de overige twee torens stonden. Op de binnenplaats vindt u een fraaie kerk, een kapel gewijd aan St John de Kluizenaar en een kapel gewijd aan de Tien Heiligen van Kreta. Bijzonder aan de kerk zijn de “monsters” aan de voorzijde. Ook is er in het klooster een klein museum te vinden. Rondom het klooster vindt u een olijfgaard en moestuin. Wanneer u na een bezoek aan het klooster, in plaats van rechtsom terug naar de parkeerplaats, linksom loopt komt u na een paar meter een hek tegen dat doorgang geeft naar een pad wat u leidt naar de Arkoudospilios grot (de Grot van de Beer) en vervolgens naar het verlaten Katholiko klooster (Aanrader!).

Geschiedenis van het Gouverneto klooster.

Het Gouverneto klooster werd in 1537 gebouwd en groeide in de daarop volgende eeuw uit tot een van de grootste en invloedrijkste van Kreta. Net nadat de Ottomanen in 17de eeuw Kreta binnenvielen en bezetten leefde er nog ruim 60 monniken in het klooster. In de Tweede Wereldoorlog, tijdens de Battle off Crete, werd het klooster bezet door de Duitsers die van hieruit het, ruim aanwezige verzet probeerden te onderdrukken.

Waar vindt u het Gouverneto klooster?

Vanuit Chania volgt u de borden naar de Graven van Venezolas (tussenstop waard o.a. in verband met het fraaie uitzicht over Chania) en vervolgens via Kounoupidiana naar Kambani. Vanaf hier ziet u al snel de bordjes die u wijzen naar een ander fraai klooster op het schiereiland, het Agia Triada klooster. Bij Agia Triada aangekomen vervolgt u de weg in noordelijke richting, na een paar minuten ziet u vervolgens een bord die u de richting naar het Gouverneto klooster wijst. De laatste kilometers rijdt u over een redelijk uitdagende weg, met hier een daar een kuil, met een zeer fraai uitzicht. Komend vanaf de New National Road, uit de richting Rethymnon en Heraklion, volgt u de bordjes richting het vliegveld en vervolgens de bordjes Agia Triada.

Openingstijden van het Gouverneto klooster.

Maandag, dinsdag en donderdag is het klooster geopend van 9 uur tot 12 uur en van 17 uur tot 19 uur. Op zaterdag en zondag is het geopend van 9 uur tot 11 uur en van 17 uur tot 20 uur. Woensdag en vrijdag is het gesloten. Houdt u er alstublieft rekening mee dat de monniken van het Gouverneto klooster deze tijden zeer streng hanteren, u loopt het risico weg gejaagd te worden wanneer u op andere tijden het klooster wilt betreden. Deze strenge handhaving geldt overigens ook voor het nemen van foto’s, filmen, roken en het kledingbeleid (geen korte broek, badkleding of onbedekte schouders).

 

Waar vindt u de Agia Sofia grot?

De grot van Agia Sofia vindt u in het noordwesten van Kreta, vlakbij plaatsen als Topolia, Ano Sifnari en Lousakies. U rijdt (met uw Auto omdat deze excursie namelijk vrijwel niet georganiseerd aangeboden wordt) vanuit een van Kreta’s bekendere badplaatsen, Kissamos in zuidelijke richting tot u ter hoogte van de plaats Topolia een tunnel tegenkomt. Hoog boven deze tunnel vindt u ook de Agia Sofia grot. Denk niet dat u er zo maar bij de grot bent want u zal eerst nog even een fors aantal traptreden moeten beklimmen. Onderweg naar boven, en natuurlijk ook op de weg terug zal u om precies te zijn 260 trede moeten bedwingen, op trede 60 vind u overigens nog wel een taverne waar u een heerlijke frappe kunt drinken. Dit maakt de Agia Sofia grot, zoals overigens de meeste grotten op Kreta, niet geschikt voor mindervaliden. Maar voor degene die deze treden hebben overwonnen volgt een fraai beloning. De Agia Sofia grot met de daarin gelegen kerk is namelijk, zelfs voor Kreta, een bijzondere bezienswaardigheid.

Wat kunt u zien in de Agia Sofia grot?

In de Agia Sofia grot vindt u, zoals in meerdere grotten op Kreta, buiten een aantal zeer mooie stalactieten en stalagmietenformaties, een kleine kerk. Deze kerk zelf is niet zo heel bijzonder maar u vindt erin wel enkele zeer fraaie en zeldzame iconen. Wat het bijzonder maakt is echter de locatie van de kerk, de Agia Sofia grot zelf. Deze grot is bijzonder groot en telt vele zeer imposante stalactieten en stalagmieten. Sommige daarvan zijn, in vele duizenden jaren, gegroeid tot wel 6 meter. Wanneer u zich bedenkt dat het 100 jaar duurt voordat er 1 cm bij komt dan weet u ook meteen hoe oud deze grot moet zijn. In de Agia Sofia grot zijn ook overblijfselen gevonden die er op duiden dat de grot al vanaf het Neolithicum (ca. 11000 voor Christus) is bezocht door de vroege bewoners van Kreta. Behalve de grootte van de stalactieten en stalagmieten is ook de vorm hiervan zeer bijzonder te noemen. U vindt er bijvoorbeeld een combinatie van een stalactiet en een stalagmiet in de vorm van een eenhoorn. Zoals vele grotten op Kreta is ook de Agia Sofia grot de bron van vele mythen en sagen. De mooiste hiervan vonden wij de mythe van St. George de drakendoder, wiens paard met zijn hoeven een blijvende herinnering in de rotsen heeft geslagen (vraag het maar aan een van de toezichthouders ter plaatsen).

Waarmee kunt u een bezoek aan de Agia Sofia grot combineren?

Omdat een bezoek aan de Agia Sofia grot niet helemaal dag vullend zal zijn geven we u nog een aantal tips om deze aan te vullen. De streek rondom de Agia Sofia grot telt nog vele fraaie plekken, maar de volgende twee mag u zeker niet missen. Ten eerste het klooster van Chrissoskalitissa, het klooster met de gouden traptrede, en ten tweede het mooie en rustige badplaatsje Kissamos waar u ’s avonds kunt genieten van de heerlijk authentieke keuken van Kreta.

Moni Chrissoskalitissa - Het klooster met de gouden traptrede.

Waar vindt u Moni Chrissoskalitissa?

Moni Chrissoskalitissa vindt u in het zuidwesten van Kreta langs de weg van Palieochara naar Plokamiana. De weg langs de kust is al een bezienswaardigheid op zich, waarschijnlijk zal u geregeld stoppen om foto’s te nemen van de fraaie vergezichten. Aangekomen bij het klooster zal u ook zeker even de tijd moeten nemen om een foto te maken van het uitzicht over het klooster. Er worden geen georganiseerde trips aangeboden naar het klooster maar met een huurauto rijdt u er vanaf uw vakantiebestemming vrij eenvoudig naar toe. Verblijft u in het oosten van Kreta dan is het waarschijnlijk te ver rijden al zal u kunnen overwegen om een aantal dagen in het westen te verblijven.

Wat is er te zien bij Moni Chrissoskalitissa?

Moni Chrissoskalitissa valt vooral op door de fraaie witte gebouwen met de typisch Griekse blauwe daken. Dit, gecombineerd met de ligging op een overhangende rots en het uitzicht over zee, maken Moni Chrissoskalitissa tot een fraaie plek om te bezoeken. Het kloostercomplex was ooit zeer groot maar helaas is een groot aantal gebouwen tijdens de Duitse bezetting van Kreta opgeblazen door de bezetters.

Over het klooster gaan, net als bij vele andere bezienswaardigheden op Kreta, vele mythes de ronden. De mooiste vinden wij van KretaGriekenland.nl het verhaal over de Gouden Traptrede. Een van de negentig traptreden die naar het klooster toe lopen zou van puur goud moeten zijn. Echter deze worden alleen gezien door diegene die geheel zonder zonden zijn. Durft U de uitdaging aan?

Vlakbij Maleme, in het dorpje Vlacheronitissa, ligt een indrukwekkende Duitse begraafplaats. Op deze begraafplaats liggen ruim 4000 Duitse militairen begraven die om kwamen bij de start van de slag om Kreta in 1941. Naast de begraafplaats is een taverne te vinden waar u diverse voorwerpen, waaronder wapens, uit deze tijd terug vindt. Verder kunt u bij Maleme ook een Minoisch koepelgraf vinden.