Op 3 kilometer van de door Engelse toeristen gedomineerde Malia vindt u de overblijfselen van een van de grootste Minoische steden. Bezoek eerst het informatie centrum en laat u imponeren door een fraai staaltje Kretenzer architectuur. (Entree (2011) 4 euro).

Dit museum, het op een na grootste van heel Griekenland, biedt alles wat u maar kan wensen aan artefacten uit de rijke geschiedenis van Kreta. Een absolute aanrader voor diegene die het strand even een dagje achter zich willen laten en willen bijleren over de zeer interessante geschiedenis van Kreta!

Waar vindt u Knossos?

U kunt vanuit vrijwel alle populaire vakantiebestemmingen op Kreta vrij gemakkelijk naar Knossos komen. Vrijwel alle reisorganisatie hebben Knossos als excursie opgenomen, zij organiseren dan ook diverse keren in de week een trip naar deze mooie archeologische vindplaats. Hebt u geen zin om op deze overigens (meestal) goed georganiseerde excursie mee te gaan en gaat u liever op eigen gelegenheid? Ga dan vanuit Heraklion richting, het overigens ook zeer interessante, Archanes en na ongeveer vijf kilometer komt u Knossos tegen. Er is meer dan voldoende parkeergelegenheid en bij het informatie centrum kan u extra informatie en uitleg krijgen over Knossos.

De geschiedenis van Knossos, het grootste Minoïsche paleis op Kreta.

De plaats, waar tegenwoordig de overblijfselen van het Minoïsche paleis van Knossos te vinden zijn, is al vanaf zesduizend voor Christus bewoond. Er wonen dus al ruim achtduizend jaar mensen in georganiseerd verband op deze plek op Kreta. In de periode tussen zesduizend en drieduizend voor Christus was hier een Neolithische dorp van enkele huizen. Deze huizen bestonden uit twee kamers en waren voornamelijk gebouwd van hout. Waarschijnlijk zijn de eerste bewoners van dit gebied hier gaan wonen om zijn goede natuurlijke voorzieningen. Het ligt namelijk op de heuvel Kefala, vlakbij de rivier Kairatos, is vlakbij de zee en bovendien was er in die tijd een groot en vruchtbaar bos. De toenmalige bewoners hadden hier dus toegang tot alle primaire levensbehoefte. Ondanks zijn ligging vlakbij de zee zijn uit deze periode geen sporen gevonden van contacten met volkeren van buiten Kreta.

In de pre-palatiale periode, van drieduizend tot tweeduizend voor Christus, zijn er de eerste grote gebouwen gebouwd. Van deze gebouwen is echter niet veel meer te vinden. Dit komt doordat deze gebouwen omstreeks tweeduizend voor Christus werden afgebroken om plaats te maken voor het eerste Minoïsche paleis. Dit paleis werd gebouwd op een oppervlakte van maar liefst 22 hectaren. Dit paleis is vernietigd door een zware aardbeving en een daarop volgende brand. Op de restanten van dit oude paleis is vervolgens het nieuwe paleis gebouwd waarvan de restant heden ten dagen te bewonderen zijn.

Dit paleis werd gebouwd in opdracht van de bekende koning Minos, onder wiens bewind het Minoïsche rijk tot een bloeiperiode kwam. Tijdens deze periode woonden er ruim honderdduizend mensen in en om het paleis. Hiermee was Knossos de eerste grote stad van Kreta, van Griekenland en zelfs van Europa. Uit deze periode stammen ook de vele verhalen over de Minotaurus en het labyrint van koning Minos. Koning Minos liet het paleis in diverse fases bouwen. Men begon met een groot, centraal plein waarom heen vervolgens diverse grote gebouwen kwamen te staan. Later is, waarschijnlijk voor de veiligheid, de noordkant van het complex afgesloten door een aantal poorten. Het paleis is omstreeks 1400 voor Christus verwoest bij een alles vernietigende aardbeving, en tsunami. Deze aardbeving en tsunami volgde na de uitbarsting van de vulkaan Santorini op het gelijknamige eiland.

De opgravingen van Knossos.

Nadat in 1878 bij een opgraving bij de westelijke vleugel van het paleis, door de Griekse archeoloog Kalokerinos, diverse kruiken waren blootgelegd, kocht de Engelse archeoloog Arthur Evans het gehele terrein van de toenmalige Turkse eigenaars. Het is deze Evans die er voor gezorgd heeft dat u tegenwoordig dit schitterende paleis kan bewonderen. Arthur Evans (8 juli 1851 – 11 juli 1941) heeft er ongeveer 30 jaar over gedaan om het gehele paleis bloot te leggen en zelfs, en dat is wat u nu kan bekijken, weer gedeeltelijk op te bouwen. Tijdens deze langdurige opgravingen zijn uiteraard vele vondsten gedaan. De meeste hiervan zijn tegenwoordig te bewonderen in het Archeologisch museum van Heraklion. De mooiste en bekendste vondsten zijn de stierenkop uit de 16de eeuw voor Christus en het beeld van de godin met de slangen (te vinden in het museum in vitrine 50).

Openingstijden en entreegelden Minoïsch paleis van Knossos, Kreta.

De archeologische vindplaats is elke dag geopend van acht uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds. Bij een bezoek op eigengelegenheid betaalt u voor de entree 10 euro per persoon. U kunt voor nog eens tien euro per persoon ook nog een gids boeken. Voor 4 personen met gids betaalt u dus 80 euro voor de hele dag (exclusief parkeergeld). De prijzen voor een excursie naar Knossos via de reisorganisatie verschillen per organisatie en tevens per verblijfplaats.

CretAquarium, een stukje Middellandse zee op Kreta.

Waar vindt u het CretAquarium?

Het CretAquarium is het enige grote zee aquarium van Kreta en bevindt zich vlakbij Heraklion in de plaats Gournes. Het ligt op de plaats waar vroeger op Kreta de Amerikaanse legerbasis was. Het is nu onderdeel van een wetenschappelijk complex met de naam Thalassocosmos. Vanuit alle plaatsen aan de noordoostkust van Kreta rijdt u zonder problemen naar dit complex. U volgt de kustweg simpelweg tot aan Gournes en volgt daarna de borden naar het CretAquarium. Ook met de lokale bus komt u goed bij het CretAquarium al dient u dan nog wel een redelijk stuk te lopen vanaf de bushalte.

Wat is er te zien in het CretAquarium?

Het CretAquarium is niet alleen het enig aquarium van betekenis op Kreta maar zelfs van het gehele Middellandse zeegebied. Om het gat op het gebied van maritieme kennis over en in het middellandse zee gebied in te vullen werd in 2005 het CretAquarium geopend op Kreta. Het CretAquarium combineert onderzoek met een stuk voorlichting en entertainment. Door middel van de inzet van diverse multimedia probeert men in het CretAquarium, de inwoners van Kreta, en tevens de vele toeristen die Kreta jaarlijks bezoeken, de pracht en praal van de Middellandse zee te tonen. U krijgt bij binnenkomst een headset waarop u diverse informatie wordt verteld. Ook vindt u er diverse touchscreens waar u nog aanvullende informatie krijgt. Uiteraard is dit allemaal als aanvulling op datgene wat u in de diverse grote en kleine aquaria ziet. Twee enorme haaien zijn de meest indrukwekkende bewoners van het ruim twee honderd verschillende dieren tellende CretAquarium. Natuurlijk ontbreken ook een Snack Café en een gift shop niet. In Aqua Gift Shop kunt u diverse fraaie (ecologische) souvenirs en cadeaus kopen.

Openingstijden en entreegelden van het CretAquarium.

Het CretAquarium op Kreta is alle dagen van het jaar geopend. Dit is redelijk uitzonderlijk omdat vrijwel alle toeristische bezienswaardigheden op Kreta op de Griekse feestdagen gesloten zijn. In de maanden mei tot en met september is het CretAquarium geopend van 9.30 uur tot 21.00 uur. In de overige maanden van het jaar zijn de openingstijden anders: van 9.30 uur tot 17.00 uur. De entreegelden voor het CretAquarium bedragen 8 euro voor volwassenen en 6 euro voor kinderen (tot 13 jaar) en 65-plussers.

Festos (phaistos) is na Knossos de grootste Minoische stad op Kreta. Het is de vindplaats van de tot op heden niet ontcijferde Schijf van Festos. U kunt voor een kleine entreeprijs (2011 6 euro) uren lang wandelen door de ruïnes van deze oude stad. U vindt er onder andere een theater, een erts oven en de Tempel van Rea. Een bezoek aan Festos is goed te combineren met een bezoek aan het gezellige badplaatsje Matala!

Meer artikelen...