Sarakinas kloof

 

Iedereen kent natuurlijk de Samariakloof en wellicht ook de Imbroskloof op Kreta. Onbekender maar zeker zo mooi is de Sarakinaskloof. De Sarakinaskloof is een prachtige, avontuurlijke kloof om te bewandelen. Gedurende het hele jaar stroomt er (soms kolkend) water waardoor deze kloof prachtige groene natuur en indrukwekkende rotsformaties heeft. Naast klimmen en klauteren, kan het dan ook gebeuren dat u moet zwemmen. De Sarakinas kloof bevindt zich op 6 kilometer ten noorden van het gezellige dorpje Mirtos in het zuiden van Kreta.

Wandelperiode: Juli, augustus en september. In deze maanden staat het water in de kloof op zijn laagst.

Niveau: Zwaar, uitdagend, avontuurlijk.

Bewegwijzering aanwezig in de kloof: Ja.

Kindvriendelijk: Voor kinderen jonger dan 7 jaar kan deze kloof te avontuurlijk zijn i.v.m. zwemmen en het overbruggen van grote afstanden bij de rotsformaties. 

Voorbereiding: Water, goede sandalen (i.v.m. het stromende water liever geen wandelschoenen), fototoestel, zwemkleding en/of snel drogende kleding, snack.

Beginpunt: Mithi. 

Vanaf Mirtos 10 minuten rijden met de auto in noordelijke richting (richting Heraklion). U komt dan borden langs de weg tegen met daarop Sarakino gorge. Als u vanuit de richting Heraklion komt, vind u geen borden langs de weg. U wandelt en klautert door water, langs kleine watervallen en de prachtige natuur met rotsen naar beneden. Volg de borden in de kloof, u kunt niet anders. Na 3,8 kilometer komt u uit bij de watercentrale van Mithi. Dit is één van de eindpunten van deze prachtige wandeling door de kloof. Heeft u nog energie over en wilt u meer van deze kloof zien? Kies dan voor de wandeling door de kloof met als eindpunt het gezellige dorpje Mirtos, dan kunt u bij de Watercentrale even uitrusten en lunchen aan de picknick tafel. Vanaf hier is het nog gemiddeld 8 kilometer bergafwaarts wandelen. Echter, de wandelroute in de kloof beloofd weer wat klim- en klauterwerk. Vanaf de watercentrale van Mithi steekt u de weg over naar de rivier die zeker in het hoogseizoen droog staat. U blijft de rivier volgen en zult merken dat de natuur veranderd van bamboe naar een prachtig naaldbos. Ook nadert u ondertussen enkele watervallen. Na verloop van tijd nadert u een smaller gedeelte in de kloof. Het smalste punt is maar liefst 1,7 meter. Hier loont het zeker om ook omhoog te kijken, u zult zich heel klein voelen door de rotswanden. Na dit smalle stuk wordt het dieper in de kloof en moet u een klein stukje zwemmen. Hier is het gemiddeld 2 meter diep, dus u kunt echt niet wandelend door deze waterpoel. Nu bent u bijna aan het einde van deze prachtige kloof. Als u vervolgens doorwandeld richting de zee, komt u net naast het dorpje Mirtos uit. Voor een heerlijke maaltijd en om weer even bij te komen van deze indrukwekkende wandeling kunt u het beste doorwandelen richting de gezellige en rustige boulevard van Mirtos. 

U kunt een tweetal eindpunten kiezen voor deze wandeling, de watercentrale van Mithi of het dorpje Mirtos.

Eindpunt: Watercentrale van Mithi.

Wandeltijd: Gemiddeld 2,5 uur.

Wandelafstand in de kloof: circa 3,8 kilometer. U kunt over de weg terug wandelen naar het beginpunt. 

Eindpunt: Mirtos.

Wandeltijd: Gemiddeld 7 uur.

Wandelafstand: 12 kilometer.

Goed om te weten is dat U ook de auto, zonder kosten, kunt parkeren bij de watercentrale van Mithi (net buiten Mithi). Vanaf hier loopt u circa 1 kilometer en dan bevind u zich midden in deze indrukwekkende kloof! Zo kunt u een mooi stuk van deze indrukwekkende kloof bekijken. Vanaf dit punt is het overigens ook mogelijk om omhoog te wandelen richting het dorpje Mithi. U hoeft niet bang te zijn voor grote groepen tegemoetkomende wandelaars, aangezien deze kloof niet bekend is onder het grote publiek. Alleen de echte wandelfanaten en natuurliefhebbers weten deze kloof te vinden. 

Ook naar Kreta? Dat kan o.a. via de onderstaande partijen:

      

 

 

Een verborgen schoonheid

Waar vindt u de Agia Fotini grot?

Ten zuidoosten van het mooie Avdou, een leuk klein plaatsje vlakbij het bekende Chersonissos aan de noordkust van Kreta, vindt u de Agia Fotini grot. Een bezoek aan deze grot is absoluut de moeite waard. De grot ligt op een hoogte van 760 m in het “Louloudaki” (Bloemetje) gebergte.Jullie kunnen met een huurauto naar boven rijden over een brede goed berijdbare zandweg. Het laatste stukje is vrij stijl klimmen (ook voor de auto) en het is dan ook aangeraden op dat moment de airco in de auto uit te zetten, want anders geraakt de auto niet boven.

Wat kan u gaan zien in de Agia Fotini grot?

Boven aangekomen, zien jullie eerst een reeks van betonnen bunkers en de St Anna kerk, die tegen een rots aan gebouwd werd. De betonnen bunkers werden door de bewoners van Avdou gebouwd, om er te kunnen kamperen tijdens de viering van de Heilige Fotini. De Heilige Fotini wordt jaarlijks gevierd op de vierde zondag na Pasen. De meeste bewoners van Avdou vertrekken al van donderdagnamiddag richting Agia Fotini en gaan pas op maandag terug naar huis. Heel veel mensen doen ook de hele afstand (ca. 8 km) vanuit het dorp tot boven te voet.

Vanop dat lagergelegen “platform” gaan we langs een pad omhoog naar de ingang van de grot. Het is aangeraden om een zaklamp bij te hebben, want er is geen verlichting binnen de grot. Jullie zullen wel lichten zien hangen, maar die branden enkel tijdens de viering van de Heilige Fotini.

Voor ons zien we een indrukwekkende uitholling. Die uitholling is er gekomen door plotselinge verandering van de kalksteenachtige rots. Van daaruit heeft men een prachtig uitzicht over de hectaren olijfgaarden die Avdou omringen.

Bij het binnentreden van de grot ziet men gelijk een ikonenwand. Op een diepte van 12 m is er een ondergrondse uitholling (onderaardse gang), die vroeger gebruikt werd als opslagplaats voor kaas. Vanaf dat punt, volgt men een nauw pad (vroeger een bedding van stromend water) die leidt naar de laatste zaal, die gebruikt wordt als de kerk van Agia Fotini. Men treedt de zaal binnen langs 6 stenen trappen. Voor die trap bevinden zich 2 stalagmieten (“de knieen van Agia Foteini”). Op het eind van de zaal bevindt zich een klein kamertje dat werd ingericht en gebruikt wordt als Altaar. Daarboven ziet men op 20m hoogte een “zolderkamer”, waar men tot op heden nog steeds overblijfselen kan zien van een houten katrol, waar de bewoners van de streek tijdens de Turkse bezetting kleren en waardevolle voorwerpen verborgen hielden. Naast het Altaar staat een reusachtige kolon van 6,5 m hoog. In de laatste kamer druppelt van boven water, dat heilig wordt bevonden en wordt opgevangen  in een terracota voorraadpot.

Volgens sommige het mooiste klooster van Kreta! Het werd in de 14e eeuw gesticht en is sindsdien in vele handen geweest. In zowel 1646 als in 1821 werd het door de Turken geplunderd maar telkens herstelde het klooster zijn macht weer. U kunt er nu onder andere de fraaie Loggiapoort, aan de westzijde, bewonderen. Deze poort leidt tot een binnenhof die op zijn buurt weer leid naar de Trochospoort, met daarop de “moordenaar” (het punt waar de kokende olie of water over de aanvallers werd gegoten). Ook vindt u in de kerk diverse fraaie, goed bewaarde fresco’s uit de 14de en 15de eeuw. U kunt hier uren lang rondlopen en dan nog heeft u waarschijnlijk niet alles gezien!

Het palmenstrand van Vai is een uniek natuurgebied, het enige in zijn soort in heel Griekenland. Het gebied bestond al in de Minoische tijd en is waarschijnlijk ontstaan uit de dadels die Fenicische handelaren hebben laten vallen. U kunt hier tegenwoordig genieten van de combinatie tussen en unieke natuur en ontspanning aan het strand!

Omdat Mochlos in de Minoische tijd een schiereiland was, en daardoor vast zat aan het vasteland, vindt u op zowel het eiland zelf als tegenover het eiland op het vaste land resten van een Minoische nederzetting. U vindt er een aantal huizen en diverse begraafplaatsen. Tevens kunt u bij Mochlos zeer goed snorkelen! U zwemt zonder problemen heen en weer naar het eiland, dit door de korte afstand tussen het eiland en het vasteland.