In de heuvels nabij het tegenwoordige Argiroupoli liggen de restanten van het oude Lappa. Lappa, in 67 voor Christus door de Romeinen vernield, was een van de belangrijkste steden van het oude Kreta. U vindt hier o.a. een poort, vloer mozaïeken en diverse graftombes. Ook de directe omgeving met vele watervalletjes is het bekijken waard!

Een onbekende archeologische vondst op Kreta: De Minoïsche begraafplaats van Armeni.

Waar vindt u de Minoïsche begraafplaats van Armeni?

De Minoïsche begraafplaats van Armeni is te vinden op ongeveer 8 kilometer vanaf de grote kustplaats Rethymnon. Vanaf de grote doorgaande weg langs de kust neemt u de afslag naar het zuiden in de richting van Spili. Dit is de weg die vanaf Rethymnon in het noorden van Kreta helemaal door naar Agia Galini in het zuiden van Kreta loopt. Na ongeveer 7 kilometer ziet u vanzelf de borden naar de Minoïsche begraafplaats. De begraafplaats ligt iets ten noorden van het dorpje Armeni. U kunt deze begraafplaats overigens uitsluitend op eigen gelegenheid bezoeken met bijvoorbeeld een huurauto of scooter en voor de sportievelingen onder u, is het ook goed te doen op de fiets.

Wat is er te zien op de Minoïsche begraafplaats van Armeni.

Op de Minoïsche begraafplaats van Armeni vindt u ruim 200 grafkamers uit de late Minoïsche tijd (de zgn. Na-paleisperiode). De opgraving van deze grafkamers is in de vroege zeventiger jaren begonnen onder leiding van de archeoloog Tzedakis en zijn tegenwoordig nog steeds aan de gang. De graven bestaan uit een gang en een kamer die uitgehouwen zijn in een harde steensoort. De gang van de grafkamer is vrij lang en wordt steeds dieper en smaller. De kamers verschillen per graf van vorm, u vindt er ronde kamers, ovale kamers, vierkante kamers en zelfs hoefijzervormige kamers. In sommige gevallen bestaat de kamer slechts uit een uitholling in de grond.

Door de hardheid van dit gesteente zijn de grafkamers goed bewaard gebleven. In de grafkamers zijn de skeletten van ongeveer vijfhonderd mensen ontdekt. Uit onderzoek op deze skeletten zijn veel waardevolle gegevens voortgekomen, die een goed beeld vormen van de levenswijze van deze personen. Ook zijn er in en nabij de grafkamers grote hoeveelheden aardewerk, werktuigen en sieraden gevonden. De pronkstukken van deze opgraving (helaas niet te bezichtigen) zijn een aantal fraai versierde sarcofagen.

Openingstijden en entreegelden

De Minoïsche begraafplaats van Armeni is op de maandagen na elke dag geopend van negen uur ’s morgens tot drie uur ’s middags. Voor een bezoek aan de begraafplaats betaalt u helemaal niets, er wordt namelijk geen entree geheven.

Het klooster van Preveli, een van de mooiste van Kreta!

Waar vindt u het klooster van Preveli?

U vindt het klooster van Preveli aan de zuidkust van Kreta. Wanneer u zelf aan deze kant van Kreta verblijft bijvoorbeeld in of nabij Frangokastello of Plakias dan kan u via de doorgaande de weg, grotendeels langs de kust, in noordoostelijke richting rijden in de richting van Spili. Vanuit Spili ziet u al snel de borden die u naar Preveli zullen leiden. Verblijft u aan de zuidoost kust van Kreta rij dan, via de grote doorgaande weg, via o.a. Agii Deka, Mires en Timbaki in de richting van Spili van hier uit is het weer de borden volgen richting het klooster van Preveli. Verblijft u in de buurt van Rethymnon in het noorden van Kreta, zak dan via de grote weg, door de bergen af naar Spili en volg van hier weer de borden naar Preveli. Zoals gezegd al vanaf een grote afstand verwijzen de borden naar het klooster van Preveli. Natuurlijk kunt u in plaats van zelf met een huurauto op pad gaan ook met een georganiseerde trip vanuit de reisorganisatie meegaan. Zo goed als alle reisorganisaties bieden, vanaf vrijwel elke verblijfplaats op Kreta, een bezoek aan Preveli aan in het excursieaanbod.

De geschiedenis van het klooster van Preveli

Het klooster van Preveli speelt al eeuwen lang een belangrijke rol in de geschiedenis van Kreta. Er zijn aanwijzingen dat, op de plaats waar omstreeks 1600 het klooster werd gebouwd, al sinds de 10de of 11de eeuw kerkelijke diensten werden gehouden. Ten tijden van de Ventiaanse bezetting in de 16de eeuw werd het klooster daadwerkelijk gesticht. Het klooster bestaat uit twee gebouwen, Piso Moni (het klooster op de achtergrond)ook wel het klooster van de heilige Johannes de Theoloog genoemd en Kato Moni (het lagere klooster), het klooster van de heilige Johannes de Doper. Dit laatste klooster is nu nog in gebruik.

Gedurende zowel de Turkse bezetting van Kreta als de Duitse bezetting van Kreta (in de tweede wereld oorlog) speelde het klooster van Preveli een belangrijke rol in het verzet. Tijdens de Turkse bezetting van Kreta zijn er twee in het oog springende verzetsdaden te melden waarin het Klooster een belangrijke rol speelde. In 1770 nam de abt van het klooster deel aan de zogenaamde Daskaloyiannis revolutie. Daskaloyiannis was een koopman/politicus en was afkomstig uit Anopolis in het zuidwesten van Kreta. Onder zijn bewind werden diverse streken in het noordoosten van Kreta heroverd op de Turken. Na een jaar strijd heroverden de Turken deze gebieden echter weer en werd Daskaloyiannis gevangen gezet, gefolterd en uiteindelijk gedood. Deze opstand begon met het hijsen van de Griekse vlag op de kerk, Agia Georgios, van Anopolis. De abt van het klooster van Preveli kopieerde deze verzetsdaad en sloot zich aan bij de opstandelingen. Ongeveer vijftig jaar later speelde een andere abt van het klooster opnieuw een belangrijk rol in het verzet. De abt Melchissedek Tsouderos leiden vanuit het klooster een nieuwe opstand tegen de Turkse bezetters. De mede door het klooster gefinancierde opstandelingen, de organisatie Filiki Etaireia, streden in een groot de van west Kreta tegen de Turken. Uit wraak voor de steun vanuit het klooster werd het klooster in 1822 door de Turken verwoest.

Tijdens de Tweede wereld oorlog speelde het, inmiddels weer opgebouwde, klooster van Preveli wederom een belangrijke rol in het verzet op Kreta. Vanuit het klooster werden diverse verzetsdaden georganiseerd waaronder het veilig naar geallieerd gebied transporteren van buitenlandse troepen. Zoals zo vaak herhaalde de geschiedenis zich ook dit keer en vonden er uit wraak grote vernielingen plaats. Ook werden diverse kunstschatten geroofd.

Ondanks de vele vernielingen en plunderingen tellen het klooster en het bijgelegen museum nog zeer veel fraaie historische kunstwerken. U kunt in het museum onder meer diverse fraaie iconen bewonderen. Het belangrijkste relikwie bevindt zich echter niet in het museum maar in de kapel van het complex: een stuk van het houten kruis van Christus. Elke dag weer worden hier vele offergaven gebracht wat er toe heeft geleid dat het kastje waarin het kruis zich bevind evenals de schatkamer van het klooster overvol liggen met juwelen en andere kostbaarheden.

Openingstijden en entreegelden voor het Preveli klooster

Het klooster van Preveli is dagelijks geopend van negen uur ’s morgen tot zeven uur ’s avond en gaat alleen tussen half twee en half vier dicht (alleen van 1 juni tot 30 september). U betaalt slechts 2 euro vijftig entree, denk er wel aan dat er verwacht wordt dat u in gepaste kleding het klooster betreedt (geen ontblote vrouwelijke lichaamsdelen!).

Telefoon: +30 283 203 1246 Internet: www.preveli.org

Het symbool van de Kretenzer vrijheidsstrijd. In dit indrukwekkende en zeer fraaie klooster werden in 1866 900 mannen, vrouwen en kinderen door de Turkse bezetters vermoord. Het, in de vorm van een fort gebouwde, klooster telt o.a. een museum en een goed gerestaureerde kerk uit 1587. Een absolute must als u uw bezoek aan Kreta wil verrijken met een stuk informatie over de Kretenzer geschiedenis!

De Melidoni grot, de belangrijkste grot in de geschiedenis van Kreta.

Waar vindt u de Melidoni grot?

De Melidoni grot, soms ook de Gerontospilios grot genoemd, is bij slechts enkele reisorganisaties te boeken als excursie. Echter met een huurauto is het geen enkel probleem om er te komen. Vanuit Rethymnon rijdt u via de Old Heraklion Road in de richting van Heraklion. Via de dorpjes Adele en Pigi, over een overigens zeer mooie route met fantastische panoramapunten, komt u aan bij het dorpje Melidoni. Op ongeveer 1900 meter van dit dorp vindt u de Melidoni grot. Het laatste stukje moet u lopen over een charmant bergpaadje en een trap van 77 treden.

De geschiedenis van de Melidoni grot, een van de belangrijkste grotten van Kreta.

De Minoïsche tijd: De Mythe van Talos, de beschermer van Kreta.

De Melidoni grot werd al door mensen bewoond in de Neolithische periode. Gedurende deze periode werd de grot vooral gebruikt als schuilplaats. Tijdens de Minoïsche periode werd de grot echter ook gebruikt voor de verering van de goden. Volgens de mythe was het de reus geheel gemaakt van brons. Volgens het verhaal was hij een geschenk van Hephaistos aan koning Minos en beschermde hij Kreta. Hij deed dit door iedere dag drie keer om Kreta heen te lopen (sommige verhalen hebben het over vliegen) en alle indringers te verjagen of te doden. Hij had een ader die van nek tot enkel liep en was afgesloten met een enkele bronzen spijker. Hij zou zijn gedood doordat hij door Medea er van was overtuigd dat wanneer hij de spijker verwijderde hij onsterfelijk zou zijn. Nadat hij dit had gedaan “bloede” hij echter leeg en strief hij.

De recente geschiedenis: De Holocaust.

Tegen het einde van de Turkse bezetting van Kreta, dat duurde van 1669 tot 1898, vond er in de Melidoni een waar drama plaats. In oktober 1823 vluchten 340 vrouwen en kinderen en 30 mannen uit het dorpje Melidoni naar de grot, om zich daar te verstoppen voor het Turkse leger dat in het dorp kwartier had gemaakt. Nadat de Turkse legerleider de dorpelingen in de grot had ontdekt werd hij woedend. Hij gaf zijn manschappen opdracht de dorpelingen gevangen te nemen, echter de aanvallers stuiten op grote tegenstand. Het lukte de Turken niet om de grot in te nemen. De Turkse legerleider besloot vervolgens om de dorpelingen uit te roken. Hij liet de ingang van de grot met grote stapels hout blokkeren en stak deze in de brand. Alle 370 dorpelingen vonden hierbij een gruwelijke verstikkingsdood. Om deze dappere dorpelingen te herdenken is er vlak na de ingang van de grot een klein mausoleum gebouwd.

De natuurlijke pracht van de Melidoni grot

De Melidoni grot bestaat uit een aantal verschillende grotten, ook wel kamers genoemd. Zo is er een Kamer der Gordijnen, waar een zeer fraaie stalactieten en stalagmieten formatie als een soort van gordijnen langs de wanden hangen. Tevens zijn er de Pashley zaal, de Raulin zaal en de Petrochilou-afgrond. In elk van deze zalen is er een prachtig schouwspel van stalactieten en stalagmieten. De meeste van de zalen van deze grot zijn tegenwoordig afgesloten voor publiek i.v.m. archeologisch onderzoek echter datgene dat geopend is nog zeker de moeite van een bezoek waard.

Openingstijden en entreegelden Melidoni.

U kunt de Melidoni grotten van april tot oktober bezoeken van 8 uur ’s ochtends tot 19 uur ’s avonds. Voor een entree prijs van slechts 3 euro per persoon krijgt u dan een rondleiding, 700 meter over zeer wisselend terrein dus zorg voor goed schoeisel, onder leiding van een gids. Deze rondleiding duurt 40 minuten en is zeker de moeite waard.

Meer artikelen...