Paleochora is een plaats aan de zuidkust van het Griekse eiland Kreta, onderdeel van gemeente Pelekanos met ongeveer 1500 inwoners. Het ligt in het departement Chania, aan de voet van de Lefka Ori (Witte Bergen). De afstand tot de stad Chania aan de noordkust is 72 kilometer. Niet ver van Paleochora ligt de beroemde Samariakloof.

Het stadje richt zich vooral op toerisme. Het is gesitueerd op een schiereiland, met aan één kant een groot zandstrand. Op het schiereiland bevinden zich tevens de ruïnes van een Venetiaans kasteel, dat in 1279 is gebouwd. In de loop der tijden is het kasteel verscheidene malen verwoest; door de Venetianen zelf, door de Ottomanen, door de piraat Barbarossa en in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter.

Paleochora leidde na de oorlog een rustig bestaan als vissersdorp, totdat het in de jaren zestig werd ontdekt door rondreizende hippies. Vanaf dat moment is de toeristische ontwikkeling op gang gekomen.

Vanuit de haven vertrekken boten naar het eiland Gavdos en naar verschillende andere plaatsen aan de zuidkust van Kreta.