Op slechts 15 kilometer van het vliegveld van Heraklion ligt het leuke kleine dorpje Gournes. Tot dat de U.S. Air force er in de jaren 50 een militaire basis stichtte was er in Gournes weinig tot niets te beleven. Om de militairen te kunnen huisvesten zijn er in die tijd veel hotels en appartementen gebouwd. In deze, hotels en appartementen worden, nadat de militairen in 1993 vertrokken, nu elke zomer weer een groot aantal toeristen verwelkomd. Buiten de oorspronkelijk voor militairen gebouwde hotels en appartementen heeft Gournes nog een heerlijk authentiek centrum met de typische Griekse smalle straatjes. Langs de hoofdstraat van Gournes vindt u in feite alles wat u nodig heeft, supermarkten, souvenirwinkels, een bakkertje en natuurlijk ook diverse leuke tavernes, barretjes en restaurants. Aan het einde van deze hoofdstraat vindt u ook de Pediados kerk, deze is zeker een bezoekje waard. (Tip: Ga eens met Pasen naar Gournes, dan is er in en rondom deze kerk een groot feest.) Ook de rest van het gezellige centrum biedt een ruime selectie aan tavernes en restaurants. Een leuke plek om ’s avonds, en overdag, te verblijven is ook de boulevard van Gournes, waar u heerlijk kan genieten van het eten en natuurlijk een lekker glas Ouzo. Dit alle met een prachtig uitzicht op het eiland Gia als extra bonus. Doordat de Grieken zelf ’s avonds ook veel op de boulevard te vinden zijn kan het er erg druk zijn maar dat maakt het er alleen nog maar gezelliger op.

Overdag kunt u heerlijk genieten op een van de mooie stranden van Gournes. Op vrijwel al deze stranden zijn voor een redelijke prijs (+/- 5,00 p.p.) strandbedden en parasols te huren. Voor de liefhebbers van een wat actievere strandvakantie is er in Gournes ook voldoende te beleven. Zo kunt u op diverse plaatsen snorkelen en duiken en kan u op het strand tussen Gournes en Kokini Hani o.a. parasailen en bananabootrijden.

Uiteraard bestaat het leven in een rondom Gournes niet alleen uit lekker eten en relaxen op het strand. Ook voor de liefhebbers van cultuur zijn er in de omgeving van Gournes voldoende interessante plekken te ontdekken. Zo kunt u bijvoorbeeld naar het klooster van Anopoli. Anopoli ligt op slecht 6 kilometer rijden van Gournes. Hier worden ook regelmatig Griekse avonden gehouden waarbij de heerlijke Griekse keuken wordt gecombineerd met veel dans en zang. Een andere leuke bestemming voor een dagje Griekse cultuur is het dorpje Pano Gouves waar u zich terug in de tijd zal wanen.

Vanuit Gournes kunt u ook een dag trip boeken naar het eiland Gia. Dit eiland is een natuurreservaat waar de Kri Kri geiten zijn uitgezet, deze geiten komen oorspronkelijk uit de omgeving rondom de Samariakloof in west-Kreta. U gaat met de boot naar het eiland waar u kunt wandelen, snorkelen en zwemmen.

Voor de kinderen (en volwassenen) is een bezoek aan het waterpark Watercity bij Anopoli ook een absolute aanrader. U en uw kinderen zullen zich hier zonder enige moeite een dagje vermaken. Ook is het leuk om eens een bezoek te brengen aan de struisvogelboerderij bij Episkopi of aan de grotten bij Skotino (u hebt hierin een fantastisch uitzicht in de diepte).

Een must tijdens een verblijf in Gournes is een bezoek aan de oude militaire basis van het dorp. Hier vind u buiten een gezellig haventje, waaruit u vistrips kunt ondernemen, ook het Zeeaquarium (Cretaquarium) van Kreta. In dit prachtige aquarium vindt u zeeslangen, haaien en nog veel meer!