De, op 20 kilometer van Heraklion gelegen, badplaats Gouves bestaat in feite uit twee delen: Kato Gouves en Pano Gouves (beneden en boven Gouves). Het boven gelegen gedeelte, Pano Gouves, is een heerlijk Grieks dorp waar de oude gebouwen nog een typisch Griekse sfeer oproepen. Kato Gouves echter is een echte toeristische badplaats waar in feite niets authentieks meer te vinden is. Het heeft echter wel alles wat de hedendaagse toerist verlangt: heel veel kleine winkeltjes, barretjes, tavernas, discotheken en zelfs twee Chinese restaurants. Ook vindt U hier een ruime verscheidenheid aan supermarkten (van heel groot naar heel klein), een apotheek, diverse pinautomaten, auto en fietsverhuur en zelfs een medische kliniek.

Een blikvanger in Kato Gouves is de fraaie boulevard (Possidonos Street) waarover u heerlijk langs de zee kan paraderen. Langs deze boulevard vindt u diverse gezellige tavernas en barretjes waar u, zittend op het terras, van het uitzicht op de zee kan genieten.

Naast deze boulevard heeft Gouves ook een kleine jachthaven vanwaar uit diverse excursies te maken zijn.

Ook de stranden van Gouves zijn absoluut de moeite waard. Op deze uitgestrekte zandstranden is van alles te beleven. U kunt vanaf het strand o.a. bananaboot-rijden, para-sailen, een waterfiets tochtje maken, waterskiën en kanoën. Natuurlijk kunt u ook gewoon genieten van een goed boek op een van ligbedden met parasol die U al huurt voor 6 euro per dag.

Wilt u iets van de omgeving zien dan zit u ook goed in Gouves. U kunt vanuit Gouves heel gemakkelijk naar een van de nabijgelegen badplaatsen zoals Kokkini Hani, Gournes, Analipsis, Anissaras, Stalis, Malia of het overbekende Chersonissos. Ook het aquarium van Gournes is binnen 10 minuten met de auto te bereiken.

Ook kunt u een wandeling proberen naar de top van de berg Ederi of kan u langs de kust naar de kerk van de Heiligen Constantijn en Helena lopen.

Voor de kinderen is er vlakbij een aantal waterparken, twee bij Chersonissos en een bij Anopolis, waar ze zich absoluut een dagje kunnen vermaken. Ook mag het dorpje Skotino niet op de lijst ontbreken. Vlakbij dit rustieke dorp vindt u de Skotino grot, dit is een van grootste en bekendste grotten van Kreta. Deze grot is met een dipte van maar liefst 160 meter ook een van diepste grotten van Kreta. Tevens kunt u vanuit Gouves is slechts 20 minuten met de bus naar het Minoische paleis van Knossos.

Natuurlijk mag ook een uitgebreid bezoek aan Pano Gouves niet ontbreken, wandelend door dit authentieke dorpje zal u diverse interessante kerken en gebouwen ontdekken.

Alles samenvattend kunt U gerust stellen dat Gouves voor iedereen meer dan voldoende biedt om U verblijf tot een succes te maken.