Heraklion of Iraklion is de hoofdstad van het Griekse eiland Kreta en het gelijknamige departement (nomos) Iraklion. Het ligt centraal aan de noordkust van het eiland, aan de Middellandse Zee.

Iraklion is - onder de naam Candia - zetel van de katholieke bisschop van Kreta en werd tijdens de regering van de Turken Rabdel-Khandak genoemd. De stad wordt vanuit de Katharevousa ook getranslitereerd als Herákleion.

Bezienswaardigheden- De stad heeft een archeologisch museum dat zeer rijk is aan vondsten van de Minoïsche beschaving. In het museum zijn veel beelden van stieren te vinden, in verband met de stierencultus die deel uitmaakte van die cultuur. De mythe van de Minotaurus herinnert hier nog aan. In dit museum staat ook een maquette van Knossos. Ook staan er diverse vondsten van de archeologische plaats Phaestus, zoals de wereldberoemde Schijf van Phaistos in dit museum. Een zeer bekend beeldje dat in het archeologisch museum staat, is dat van de slangengodin, die in iedere hand een slang in de lucht houdt (zie foto).

In de haven ligt het fort Koulés. De archeologische plaats Knossos ligt dichtbij de stad.

Vervoer- Als belangrijkste stad van Kreta is Iraklion een knooppunt van verschillende soorten vervoer. Op vijf kilometer ten oosten van de stad ligt de Luchthaven Iraklion, waar in de zomermaanden dagelijks tientallen chartervluchten landen. Vanuit de haven vertrekken veerboten richting de Cycladen, Piraeus, Thessaloniki, Rodos, Egypte en Israël. Er zijn twee busstations. Vanaf de Hania Port vertrekken bussen naar het zuiden van het eiland. Vanaf een busstation dat tussen de haven en de oude stad ligt vertrekken bussen naar de meeste andere bestemmingen op het eiland, zoals Rethimnon en Chania in het westen en Malia, Chersonissos en Agios Nikolaos in het oosten.

Onderwijs- In Heraklion bevindt zich een dependance van de Universiteit van Kreta. Deze nevenvestiging huisvest de Faculteit der Geesteswetenschappen en de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Sport - De stad is de thuisbasis van de voetbalclubs OFI Kreta en Ergotelis Iraklion. Heraklion was tijdens de Olympische Zomerspelen van 2004 één van de steden waar het Olympisch voetbaltoernooi werd gehouden.

 

Bron: Wikipedia