Op een kleine 75 kilometer vanaf het grote Heraklion ligt het heerlijke vissersplaatsje Matala.

Deze plaats, gelegen aan de zuidkant van Kreta, was in de zestiger jaren een bekende trekpleister voor hippies. Tegenwoordig is, ondanks dat het in de loop der jaren is uitgeroeid tot een populaire toeristische bestemming, de relaxte sfeer uit die tijd nog steeds zeer aanwezig.

Matala is, met zijn mooie brede zandstrand, een heerlijke plek om eens lekker bij te komen onder de Mediterrane zon. Dit strand is bekroond met een zogenaamde Blauwe Vlag. Dit wil onder andere zeggen dat het een schoon en veilig strand is (kijk op http://www.blauwevlag.nl voor meer informatie). Zo zijn er tegenwoordig een badmeester en een EHBO post aanwezig op het strand. Wat dit strand verder bijzonder maakt is de unieke ligging. Het is namelijk aan een kant omgeven door zeer fraaie krijtrotsen.

Op het strand zijn er diverse watersportactiviteiten te ondernemen en kan u voor een klein bedrag een ligbed met parasol huren. Een tip is om te gaan snorkelen in de baai waarbij u o.a. oude ruines op de zeebodem kunt zien liggen.

In de al eerder genoemde krijtrotsen zijn tientallen gaten uitgehakt, die dienst hebben gedaan als grafkamer. In deze grotten zijn sporen gevonden die aanduiden dat ze al in de prehistorie door mensen werden bewoond. In de Romeinse en vroeg Christelijke periode zijn ze naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst gebruikt als grafkamer. Deze grafkamers zijn absoluut de moeite van een bezoekje waard.

Matala is verder uitermate geschikt als uitvalsbases voor excursies naar de vele bezienswaardigheden die Kreta bied. Zo kunt u vanuit Matala heel eenvoudig met een huurauto (of via de reisagent) naar Spinalonga of de Samariakloof. Ook kunt u naar het prachtige Santorini of het Minoische paleis Knossos. Natuurlijk is het ook zeer de moeite waard om gewoon eens een stukje te gaan toeren door de omgeving van Matala.

Ook de liefhebber van de heerlijke Griekse kookkunst van met een gerust hart naar Matala vertrekken. In het gezellige, voor auto’s afgesloten, centrum is een ruime hoeveelheid aan gezellige tavernas en restaurantjes te vinden. Op de terrasjes van veel van deze eetgelegenheden kan je, uitkijkend over de baai, ook nog eens genieten van de mooie zonsondergang. Na het heerlijk eten kan u zich vervolgens helemaal uitleven in een van discotheken in het dorp of nog even lekker nagenieten op de terrassen van een van de vele (cocktail)barretjes. Ook is het mogelijk om uitgebreid te flaneren langs de vele typische toeristen winkeltjes, waar u zeker zal slagen voor een leuk souvenir voor het thuisfront.

Tip van KretaGriekenland:Hotel Valley Village