In het zuidoosten van Kreta, tussen de plaatsen Agia Fotia en Mavros Kolimbos, ligt het zeer kleine badplaatsje Achlia. Heel veel te doen is er niet maar voor diegene die van rust houden is het een fijne uitvalsbasis voor verkenning van dit deel van Kreta. Er is een tweetal, eenvoudige maar goede, verblijven waar u kunt overnachten. Verder vindt u in en nabij Agia Fotia een aantal tavernes en mini-supermarktjes.

Achlia staat vooral bekend om zijn rustige en mooie strand. Op het strand van Achlia zijn parasols en ligbedjes te huur en ook vindt u er een aantal tavernes. Heeft u even geen zin in het strand dan is er meer dan genoeg te doen in de directe omgeving. Vooral voor wandelaars is het een zeer aantrekkelijk met een aantal fraaie kloven om te ontdekken. Een van deze kloofwandelingen, door de met pijnbomen begroeide kloof van Achlia, begint net ten westen van het bergdorpje Schinokapsala en loopt tot op het strand van Achlia. In de winter loopt hier een rivier met een aantal watervallen maar zomers is deze kloof vrij eenvoudig te lopen.

Ook een bezoekje aan Pefki en omgeving is aan te raden en daarnaast kunt u ook een bezoekje brengen aan het fraaie klooster Moni Kapsa. Wilt u net even wat meer drukte om u heen dan kan u ’s avonds een bezoekje brengen aan het gezellige Ierapetra. Vanuit Ierapetra kunt u ook een boottochtje ondernemen naar Chrissi, een zeer mooi eilandje in de Libische zee.Agia Fotia

In het rustige zuid-oosten van Kreta vindt u het rustige Agia Fotia. Agia Fotia is een kleine badplaats op korte afstand (ongeveer 11 kilometer) van het grotere Ierapetra, tussen Ferma en Koutsouras. Agia Fotia, gelegen aan een fraaie baai, is vooral bekend om de mooie, rustige strandjes en de goede duik- en snorkelmogelijkheden.

Het strand van Agia Fotia, in 2006 bekroond met de Blauwe vlag, is zeer bekend en geliefd bij de lokale bevolking op Kreta. Het wordt dan ook vooral bezocht door Kretenzers die na een dagje relaxen op het strand nagenieten op het terras van een van de taverna's langs de zee. U vindt op het kiezel strand parasols , ligbedden en een strandbar. Jaarlijks wordt er, in juli, een beachvolleybal toernooi georganiseerd.

Op een gedeelte van de ruïnes van de oude Minoisch stad Lato is tegenwoordig de gezellige Agios Nikolaos te vinden. In dit mooie vissersdorpje draait het, elke zomer weer om maar een ding: toeristen verwennen. Elk voorjaar openen vele restaurants, tavernes, hotels, barretjes en winkels hun deuren, om de grote stroom toeristen te verwelkomen. Gedurende de hele zomer bruist het dorp werkelijk van de activiteit. Het is dan gezellig druk om het binnenmeer Voulismeni. Overigens zonder dat het storend is, zoals dat soms wel eens in het overvolle Chersonissos of Malia kan zijn.

Het leven speelt zich zoals gezegd vooral af rond om het binnenmeer Voulismeni. Dit meer, dat aan het einde van de 19de eeuw met de haven werd verbonden, schijnt bodemloos (oftewel erg diep) te zijn. Om deze reden mag er ook niet worden gezwommen in het meer. Geen probleem als u van zwemmen houdt want de stranden (met daarbij natuurlijk de heerlijke Mediterrane zee) zijn op korte afstand van het centrum. U vindt diverse goede stranden bij Agios Nikolaos. Zo is er een fraai zandstrand vlakbij de jachthaven (het Ammos-strand) en vrijwel in het centrum is er ook nog het Kitroplatia-strand (grind en zand). Op beide stranden kan u ligbedden en parasols huren en zijn er ruime mogelijkheden voor het bedrijven van diverse watersporten. Tevens is er vlakbij Agios Nikolaos (langs de weg naar Elounda) nog een tweetal fraaie stranden te vinden.

Wilt u wat meer van Kreta zien dan zijn er vanuit meer dan voldoende leuke bezienswaardigheden. Zo kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het nabij gelegen Spinalonga. Het fort op dit wereldberoemde eiland werd oorspronkelijk gebouwd door de Venetianen, als bescherming van de baai van Elounda. Na de verovering door de Turken in 1715 was het vooral een Turkse nederzetting en vanaf 1903 werd het een leprakolonie! Tegenwoordig is het een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Kreta, en niet voor niets! Een bezoek aan Spinalonga mag dan ook niet ontbreken aan uw vakantie naar Kreta!

Wilt u niet te veel reizen om iets leuks te zien dan heeft Agios Nikolaos gelukkig ook nog een aantal interessante musea (ook een idee voor als het onverhoopt eens minder weer is). Zo is er het Archeologisch museum waar u onder meer een stenen fallus-idool, uit de grot Pelikita bij Zakros ongeveer 1600 aardewerken vazen uit de Pre-palatiale periode kan bekijken. Ook is er de byzantijnse kapel waar u een aantal zeer goed bewaarde fresco’s kan bekijken. Voor een wat meer levendig vermaak kan u een bezoek brengen aan een van de dichtbij gelegen waterparken (het Star Beach waterpark en het Aqua Splash waterpark bij Chersonissos). Deze waterparken zijn zo groot en bieden zoveel verschillende attracties, dat u zich hier zonder problemen een hele dag kunt vermaken.

In het noord-oosten van Kreta, op korte afstand van Sitia en Agia Galini (respectievelijk 13 en 7 kilometer) vindt u de rustige strandjes van Agios Georgios. Agios Georgios is op verschillende manieren te bereiken. U kunt te voet vanuit Agia Galini, met de auto (bij de weg parkeren en naar beneden lopen) of met de boot vanuit Agia Galini. Op het kiezel strand vindt u strandbedjes en parasols (te huur) en aantal tavernes. Agios Georgios is een heerlijk plek om even lekker van zon, zee en strand te genieten.

Kijk hier naar een impressie van Agios Georgios

 

Agios Stefanos, Kreta

In het zuidoosten van Kreta, in de bergen boven Makrigialos, vindt u het kleine bergdorpje Agios Stefanos. Slechts permanent bewoont door ruim 100 mensen aangevuld met het zelfde aantal buitenlanders dat een huis gekocht en opgeknapt hebben, heeft Agios Stefanos nog veel van het echte Griekse leven behouden.

In het centrum van het dorp vindt u een fraaie kerk waar feitelijk het hele leven in het dorp om draait. Wanneer u Agios Stefanos bezoekt moet deze kerk zeker eens van binnen bekijken, u vindt er vele fraaie iconen en een aantal mooie kroonluchters. Ook telt het dorpje een aantal gezellige cafenion waar u kunt genieten van een heerlijk bakje koffie tijdens uw bezoek aan Agios Stefanos. U vindt er vanzelfsprekend een aantal rondom de kerk maar bezoek ook eens een van de cafenion op de tweede centrale plek van het dorp; een plein rondom een oude boom. Ook de rest van het dorp met vele oude huizen en kleine straatjes is een bezoekje waard.

Wat te doen in de omgeving van Agios Stefanos?

In de omgeving van Agios Stefanos is vrij veel te ondernemen. U kunt gaan wandelen in de omgeving o.a. door de Pefki-kloof (voor meer informatie kijk hier), afdalen in de Vriko grot, een bezoek brengen aan het klooster Moni Kapsa of een boottochtje ondernemen naar Koufounisi . Ook is Agios Stefanos de plaats waar u het Sasteria observatorium, de sterrenwacht, vindt. Dit observatorium is absoluut ook een bezoekje waard. U vindt het Sasteria Observatorium net buiten Agios Stefanos op de weg naar Pefki.