Het heerlijk authentieke Mithi ligt op de zuidoostelijke flank van het Dikthigebergte vlakbij het bij Nederlanders populaire Mirtos. In Mithi zijn enkele kafenions waar je de locals treft en voor weinig geld een hapje kunt eten. Direct voorbij dit dorpje vind je de Sarakina kloof. Een uitdaging! Minstens zo mooi als de Samariakloof, maar (gelukkig) nog niet aangetast door het massatoerisme. Dat geldt trouwens voor de hele omgeving van Mithi en Mirtos. Kleinschalig, supervriendelijk, rustig maar met voldoende vertier als je daar naar op zoek bent. In Mirtos wordt regelmatig wat georganiseerd bij de diverse tavernes en cafés, dus als je wat leven in de brouwerij zoekt, dan hoef je slechts de berg af te rijden.
Wil je echter juist de rust, blijf dan vooral op de berg in de avond en de enige geluiden die je hoort zijn die van de krekels. Geniet in het donker van de prachtige sterrenhemel in een gebied dat nog niet is aangetast door lichtvervuiling.
Kortom, een heerlijke plek om tot rust te komen en te genieten.
 
Verblijfstip in Mithi: Villa Spitimas
Spitimas is gebouwd in 2008 op een voormalige olijfboomgaard van in totaal 7000 m2 samen met drie andere huizen. Waar mogelijk is de natuur bespaard gebleven en dat vindt u terug in de aankleding. Zo treft u op verschillende plaatsen een aantal oeroude olijfbomen aan. Dat maakt dit terrein heel perfect. Rondom bergen en vanaf het dakterras, de tuin en het zwembad uitzicht op de prachtig blauwe Libische zee. Een geweldige plek! Overdag kunt u roofvogels zien rondvliegen in de vallei, zoekend naar hun prooi. Sommige vogels hebben een spanwijdte van wel 1,50 meter! Bijzonder.

’s-Avonds kunt u vanuit een ligstoel genieten van talloze sterren (hoe langer je kijkt, hoe meer je er ziet!) en luisteren naar het `geluid` van de stilte. Hooguit onderbroken door wat krekels die altijd het hoogste woord willen hebben.

Als u toch zo nu en dan behoefte hebt aan wat drukte, dan kunt u die opzoeken in bijvoorbeeld het aan zee gelegen Mirtos (ca. 4 kilometer bergafwaarts, met boulevard en restaurantjes) of in de dichtstbijzijnde grotere stad Ierapetra (op ca 20 kilometer).

Er zijn in de directe omgeving verschillende wandelingen uitgezet voor de liefhebbers. Een boekje met wandelingen is in Mirtos verkrijgbaar tegen een heel schappelijke prijs (onder 10 euro),
Vakantiehuis met zwembad