Atsipopoulou (Atsipopoulo)

Atsipopoulou, een oase van rust onder de rook van Rethymno.

Op een kleine 5 kilometer vanaf het centrum van een van Kreta’s bekendste plaatsen, Rethymno, vindt U het rustige Atsipopoulou. De naam Atsipopoulou komt voort uit het Arabische “Chatzip” wat zich laat vertalen als portier of bewaker. In sommige oude documenten komt het dorp voor als “Chatzipopoulo” wat weer verbasterd is naar Atsipopoulou. Atsipopoulou is door zijn strategische ligging door de eeuwen heen het toneel geweest van vele gevechten. In 1866 is Atsipopoulou door de Ottomaanse bezetters met de grond gelijk gemaakt. Gelukkig zijn er nog veel fraaie huizen vanuit de Venetiaanse periode bewaard gebleven en vele daarvan zijn zeer goed gerestaureerd. Lopend door de vele smalle straatjes komt U dan ook nog vele fraaie staaltjes van de Venetiaanse architectuur tegen. Lopend door Atsipopoulou kan U overigens zomaar worden binnengevraagd door een van de bewoners om kennis te maken met de typische Kretenzergastvrijheid!

Atsipopoulou is tegenwoordig een snel groeiende “voorstad” van Rethymno waar u eigenlijk van alle gemak voorzien bent. Naast een aantal supermarktjes, een bakkerij, een apotheek, een aantal winkels en een gezellige bar zijn een aantal kleine tavernes waar U voor heel weinig heel goed kan eten. In een van deze tavernes, op de hoek vlak bij een monument, vindt U geen menukaart maar eet u in feite mee met de eigenaar en zijn vrouw! Een aanrader! Wilt U meer keus qua restaurants, cafés en barretjes dan kunt u vanuit Atsipopoulou in 10 minuten in het centrum van een van Kreta’s gezelligste steden, Rethymno zijn. Aanrader van KretaGriekenland.nl: To Pigadi waar chef-kok Haris Pavlakis de heerlijkste gerechten tevoorschijn tovert.

Verblijven in Atsipopoulou, Kreta!

 

In Atsipopoulou kunt U verblijven in een aantal fraai gerestaureerde Venetiaanse huizen. Een van de mooiste van deze gerestaureerde Venetiaanse huizen is Casa dell Aristea. Deze gerenoveerde villa wordt gerund door de zeer gastvrije Linda Papalexaki. Geholpen door haar familie heeft zij een omgeving gecreëerd waarin U zich zeer welkom zult voelen. De fraai ingerichte kamers zijn in zeer goede staat en de uitstekende bedden garanderen een goede nachtrust. Bent u nog niet voldoende uitgerust dan kan U na een perfect ontbijt verder bijkomen aan het kleine maar zeer mooie zwembad.  

Ook kan u via de onderstaande partijen naar Kreta:

   
         

     

 

Argyroupolis (antiek Lappa): Watervallen, historie en avocado’s!

Waar vindt u Argyroupolis op Kreta?

Argyroupolis ligt vrijwel op de grens van de twee departementen Chania en Rethymno, op de weg van Episkopi naar Asigonia. Verblijft u, tijdens uw vakantie op Kreta, in de omgeving van Chania dan volgt u de nieuwe nationale weg (E75) in de richting van Rethymno tot aan de tweede afrit naar Episkopi. Vervolgens rijdt u Episkopi voorbij in de richting van het van hieruit op de borden aangegeven Argyroupolis. Wanneer u wat extra tijd heeft kan u er ook voor kiezen om, vanuit Greorioupoli, eerst richting het meer van Kournas te rijden. Hier kunt u een waterfiets ritje maken over dit mooie meer. Vanuit Kournas rijdt u vervolgens binnendoor richting Episkopi en van hieruit weer door naar Argyroupolis. Vanuit Rethymno rijdt u over de oude nationale weg naar Episkopi en weer verder naar Argyroupolis.

Verblijft u aan de zuidkust in de buurt van Frangokastello of Chora Sfakion dan neemt u de weg die, langs o.a. Imbros, vanaf Chora Sfakion naar Chania loopt. Net na Imbros krijgt u aan uw rechterhand een afrit naar Akones en Kallikratis. Deze weg loopt door de bergen helemaal tot aan Argyroupolis. Deze weg is mooi maar ook lastig om te rijden. Iets eenvoudiger, en ook sneller ondanks de extra kilometers, rijdt u richting Chania om vervolgens via de E75 en Episkopi in Argyroupolis aan te komen.

Waarom naar Argyroupolis op Kreta?

Vele Kretenzers en natuurlijk nog veel meer vakantiegangers die op Kreta verblijven bezoeken Argyroupolis. Vooral tijdens de hete dagen is Argyroupolis een heerlijk koele oase. Door de vele schaduwrijke plaatsen, veelal in combinatie met een ruime hoeveelheid aan koel bergwater, is Argyroupolis een heerlijke plek om een dagje door te brengen. Vooral in het gebied tussen het oude centrum en Asigonia vindt u een fraai wandelgebied met vele tavernes waar u kunt genieten van het uitzicht over de diverse kleine watervallen. In de directe omgeving van deze tavernes vindt u ook diverse fraaie overblijfselen uit vroegere tijden. Zo vindt u hier een Romeins bad, een oude watermolen, een oude molen en een drietal oude kerken. De eerste van de drie kerken is de sint Kiriakikerk, een kerkje, dat nog stamt uit de eerst Byzantijnse periode. De tweede is de Maria kerk, deze is gebouwd op de resten van een oude aan Neptunus gewijde tempel. De derde is een bijzondere. Deze kerk, de Sint Nicolaas kerk, is gebouwd in een grot. In deze kerk stroomt het bergwater nog rijkelijk. Daarnaast vindt u hier een fraai mozaïek.

Buiten dit gebied is er ook in het oude centrum veel te zien. Wanneer u parkeert bij de Sint Johanneskerk, de grote kerk van het dorp, vindt u meteen de overblijfselen van het oude Lappa. Steekt u hier vandaan over naar het centrum dan wordt u vrijwel direct naar binnengetrokken bij het kruidenwinkeltje van de eigenaar van Lappa-Avocado. Deze vriendelijke man geeft u een beknopte plattegrond van het dorpje. Daarnaast krijgt u meteen een korte uitleg over wat u te zien gaat krijgen in Argyroupolis.

Als u na de uitleg met uw plattegrondje op ontdekking gaat door Argyroupolis dan kan u met een klein rondje door het dorp een heleboel historie bekijken. Als eerste komt u een Venetiaanse villa uit de 14de eeuw tegen direct gevolgd door een kleine inscriptie, boven een deur, uit 400 voor Christus. Iets verderop ziet u de St. Nicolaaskerk en nog iets verder ziet u de St.Paraskevi-kerk met op het plaatsje daarvoor een eeuwenoude Ionische zuil. Wanneer u uw wandeling vervolgt via de weg die ongeveer tegenover de kerk begint komt u tussen de huizen een opening tegen vanwaar u een fraai uitzicht over de streek heeft. Loopt u hier vandaan verder terug naar de kruidenwinkel dan komt u eerst aan uw linkerhand Mariakerk uit de 13de eeuw tegen. In dit kleine kerkje treft u nog enkele resten van oude iconen aan. Weer iets verder vindt u onder een afdakje een fraai stukje Romeinse mozaïekvloer uit de laatste eeuw voor Christus. Loopt u van hieruit de kleine open plek op dan vindt u hier nog wat restanten van een oude olijfoliepers. Wanneer u hier staat, stamp dan eens op de grond. U zult dan merken dat het hol klinkt. Dit komt doordat de oude Romeinse watervoorziening hieronder doorloopt.

Vervolgens loopt u weer terug langs het kruidenwinkeltje en kan u in de daartegenover liggende winkel nog wat advocadoproducten (o.a. diverse crèmes) proberen. Bent u na het wandelen wat hongerig geworden dan is het een aanrader om bij de kleine taverne tegenover deze winkel wat avocadoproducten te eten. De avocado met honing en yoghurt is een aanrader!

Hotels in Argyroupolis op Kreta?

Voor een paar dagen Argyroupolis raden wij Arcus Luxery Villas aan.

Arcus Luxe Villas staat in een wijk vol met gerenoveerde, Venetiaanse, stenen herenhuizen en ligt in het hart van het dorp Argyroupolis in Rethymno. De villa's zijn gerenoveerd met behoud van hun oorspronkelijke stijl en architectuur. Vijf onafhankelijke luxe villa's zijn het gevolg van de renovaties.

De inrichting van elke villa is uniek en heeft alle moderne gemakken van een vijfsterrenverblijf. De ambitieuze koepel, stenen bogen, stenen schouwen en houten vloeren zorgen voor een unieke sfeer. De villa's liggen in een tuin van 400 m², waar gasten kunnen ontspannen bij het zwembad en kunnen genieten van de schoonheid van de omliggende gebieden. Het mooie strand van Episkopi ligt op slechts 8 km. afstand.

Rethymnon is de derde grootste stad van Kreta, na Iraklion en Chania en is het centrum van het district Rethymnon.

Rethymnon kan je grofweg in drie delen opsplitsen:

  1. Een strand met een wandeldijk die 3km lang is. Naast die wandeldijk loopt een weg die aan de andere zijde bebouwd is met overwegend hotels, appartementen en restaurants.
  2. De oude stad, een wirwar van gezellige nauwe straatjes en steegjes waar amper autoverkeer mogelijk is en waar restaurants, terrasjes en winkeltjes in overvloed zijn.
  3. De nieuwe stad, een stad zoals een andere op Kreta.

De wandeldijk strekt zich uit van de Venetiaanse haven in de oude stad tot Perivolia, aan de Oostzijde van Rethymnon, en is bijna 3km lang. Er wordt daar ’s ochtends vroeg heel wat gejogd door locals en toeristen. Jammer genoeg is er ook heel wat verkeer op de weg naast de wandeldijk (Eleftheriou Venizelou), maar het met kleine palmboompjes beplante voetpad is wel breed genoeg en wordt dagelijks onderhouden.

Het strand wordt geëxploiteerd door verhuurders van ligbedden en parasols. Een kleine strook tussen de jachthaven en de Venetiaanse haven is vrijgehouden. Vanaf die Venetiaanse haven loopt erin Westelijke richting nog een weg omhoog (Kefalogianni), voorbij het Fortezza (de burcht), tot aan de grote verkeersader die de stad doorsnijdt en daar Stamathioudaki heet. Tot aan de ingang het Fortezza zijn er nog de terrassen van restaurantjes aan beide zijden langs de straat.

De oude Venetiaanse haven is tot aan de waterkant toe bezet met terrassen van de plaatselijke restaurants. De stoelen en tafels staan zo dicht mogelijk bij elkaar gestouwd om geen plekje verloren te laten gaan en de obers stellen zich daar redelijk opdringerig op en doen hun best om je aan de haak te slaan, al was het maar voor een koffie. Aan de Westelijke zijde van de haven kan je de pier op wandelen, tot aan de vuurtoren. Van daaruit kan je prachtige foto’s nemen van de haven bij het ochtendlicht van de opkomende zon, maar ook bij valavond zijn foto’s vanuit dit gezichtspunt voortreffelijk. Gezichtspunt 1, Gezichtspunt 2

In deze haven ligt ook een piratenschip aangemeerd. Er is een kantoortje waar u een excursie kunt boeken met dit galjoen. Het vaart richting Panormos en terug terwijl u aan boord van een maaltijd kunt genieten. In dit kantoortje kunt u ook boeken voor een trip met een snellere boot naar Panormos. Deze boot vaart onderweg ook nog een zeegrot binnen. In Panormos heeft u anderhalf uur de tijd om dit leuke visserplaatsje met enkele restaurantjes te bezoeken.

Vlak tegen de Venetiaanse haven, aan de westzijde, is de industriële haven gesitueerd, vanwaar het zwaar beladen transport bergopwaarts vertrekt over de Kefalogianni naar de Stamathioudaki, richting autostrade. Op deze Kefalogianni, net waar de terrasjes ophouden, kunt u de trap naar het Fortezza, op de Palaiokastroheuvel, opwandelen. Vanuit het Fortezza hebt u een prachtig uitzicht over gans Rethymnon. U moet wel inkom betalen om binnen de burchtmuren te mogen maar het panorama is het waard. Op het terrein zelf is weinig interessants te bezichtigen, op een lege moskee met een grote koepel na.

Wandeling door Rethymnon.

Aan de Venetiaanse haven, waar de lange wandeldijk (E. Venizelou) naar Perivolia begint, bevindt zich een rotonde met een standbeeld. Op het eerste deel van de Venizelou bevinden zich tal van grote terrassen met daarachter een wandelgang met souvenierstalletjes. Ook aan deze terrassen trachten de obers u binnen te lokken.

Een kort straatje (Petichaki) leidt vanaf de rotonde naar de binnenstad. Aan het eerste kruispunt ziet u de Venetiaanse Loggia. Een vierkant gebouw dat gebruikt wordt als museum. Als u dan naar links wandelt loopt u door een van de twee lange winkelstraten (Arkadiou) van Rethymnon. Maar als u aan het kruispunt met de Loggia rechtdoor over de Paleologou loopt komt u in het oude stadscentrum. Het nauwe straatje links (Souliou) is autovrij en is een van de leukste winkelstraatjes van Rethymnon. U kunt het ingaan, maar we komen hier later nog terug door. Het komt uit op de andere lange winkelstraat, de Ethnikis Antistasseos. Ga verder over de Paleologou tot waar deze eindigt op het kruispunt waar de Ethnikis Anistasseos begint . Hier vindt u grote terrassen waar de obers u aanspreken en aan de overzijde tal van winkeltjes (souveniers, juwelen, antiek, handwerk, boeken enz.) Ga op dat kruispunt rechtsaf en dan kom je op het Platanospleintje met het meest gefotografeerde monument van Rethymnon: de Rimondi Fontein (Rimondi Fontein - foto 2). Hier zijn enkele leuke terrassen waar u iedereen kunt zien passeren die Rethymnon bezoekt en de Fontein gaat fotograferen. Het is de uitgelezen observatiestek van de oude stad. Vooral bij groepen toeristen met gids kunt u vermakelijke taferelen aanschouwen.

Achter de fontein rechts loopt een straatje (Moschovitou) terug naar de haven en daar zijn nog enkele gezellige restaurantjes.

Maar we vervolgen onze weg van de haven weg, van de fontein weg, rechtdoor naar de Arabatzoglou, een smalle winkelwandelstraat die uitkomt op de Nikiforou Foka. Het tweede smalle straatje dat de Arabatzoglou kruist, is de Xanthoudidou. Als u even dat straatje links inloopt hebt u na 100m aan de linkerzijde hotel Palazzo Rimondi, een mooi gerestaureerd hotelletje met kleine kamers en suites. U kunt een blik werpen door het kleine gietijzeren poortje en dan ziet u een fijn ontworpen binnenplaatsje waar de gasten hun ontbijt nemen naast de elegant ontworpen mozaïeken waterkom.

Keer terug op uw stappen en kruis de Arabatzoglou terwijl u de Xanthoudidou naar de andere richting inloopt. In deze wijk vindt men de eerder selectieve restaurants, waarvan To Pigadi  (The Well) een van de kleinere is. Het wordt uitgebaat door de familie Pavlakis met hulp van heel vriendelijk personeel. Dit gezellige restaurant blijft ook in de winter open en wordt veelvuldig bezocht door de bewoners van Rethymnon. De chef, Harris Pavlakis, een vriendelijke goedlachse man, staat zelf aan het fornuis en heeft er de kneep van weg om de meest traditionele Griekse schotels op een verfijnde culinaire wijze te serveren. Zijn jongere broer en sommelier Vassilis, kan u alles vertellen over de wijnen die in dit voortreffelijke restaurant worden geschonken. (Kijk hier voor de website van het restaurant).

Als u verder de Xanthoudidou uitloopt vind u links op de hoek Hotel Fortezza. Maar we keren terug naar de Arabatzoglou, waar we rechtsaf onze wandeling door dit leuke winkelstraatje vervolgen.

Het volgende straatje dat u kruist is de Epimenidou. Hier zijn verschillende restaurantjes. Het straatje staat nagenoeg vol tafeltjes en is vooral ’s avonds heel gezellig. U moet er wel tegen kunnen dat de passanten, en dat zijn er niet weinig, steeds op uw bord meekijken.

Maar we vervolgen onze weg tot aan de Nikiforou Foka, de straat waar de Arabatzoglou op uitkomt. Aan de rechterzijde op het hoekje hebt u een bescheiden restaurantje, O Psaras (de visser) en aan de linkerzijde de Kyria ton Angkelonkerk.

Aan de overzijde van de kerk loopt een straat naar de Westelijke baai van Rethymnon, de Koronaiou. In het begin van deze straat zijn enkele kunstenaarsateliers. Het vervolg van de straat bestaat uit oude kleine rijtjeshuizen en er zijn ook nog een bakkerszaak en een klein historisch boekenwinkeltje. De rustige straat komt uit op het Plateia Iroon Polytechneion. Op het hoekje aan de rechterzijde is een kafeneion, O Asteraz. Een echte volkse samenkomstplaats. Aan de linkerzijde van het plein is het voetbalstadion van Rethymnon waar de Neos Asteras Rethymnon Football Club haar thuiswedstrijden speelt. Op het midden van het plein staat een fontein, omgeven door enkele bomen en aan de achterzijde, met de rug naar de kust staat het departementsgebouw van de prefectuur Rethymnon en rechts daarvan is het politiekantoor van de stad.

Ga echter rechtdoor vanuit de Koronaiou richting kust tot u op de Kefalogianni uitkomt, en sla dan rechtsaf. Op deze plek kunt u de mooiste zonsondergangen van Rethymnon fotograferen. Ga verder tot aan de eerste straat rechts, de Melissinou. Op het kleine pleintje waar de straat begint staat een beeltenis van een wereldbol. Sla rechtsaf, de Melissinou in.

U zult aan de rechterzijde van de Melissinou een aantal steegjes vinden die de oude binnenstad inlopen. Aan de linkerzijde van de straat is ergens een openluchtbioskoop. Het zesde straatje aan de rechterzijde is de Renieri, en daar, tussen de huizen verscholen ligt de Agios Nektarioskerk.

Het zevende straatje aan de rechterzijde is de Nikiforou Foka en net even verder aan de linkerzijde is de Katechaki die omhoog loopt en aan het Fortezza uitkomt. U kunt het Fortezza bezichtigen en dan keert u terug via de Katechaki naar de Nikiforou Foka.

Loop de Nikiforou Foka door tot u voorbij de Arabatzoglou en de Kyria ton Angkelonkerk bent en sla dan linksaf, de Vernardou in. Aan de linkerzijde van de straat is het Historisch Fokloremuseum van Rethymnon gevestigd en wat verder naar het einde van de straat, komt u langs de Nerantzes Moskee met de grote, al jaren in steigerwerk staande minaret. Hierin is o.a. de muziekschool ondergebracht.

U komt nu terug uit op de lange winkelstraat, de Ethnikis Antistasseos. Sla rechtsaf en loop verder tot aan het volgende steegje aan uw rechterzijde. Hierin is de Agios Frangkiskoskerk gevestigd en daarnaast de Turkse School, opgericht in 1796.

Wandel verder door de winkelstraat Ethnikis Antistasseos en aan het einde daarvan komt u aan de Porta Guora, de poort van de oude naar de nieuwe stad. Hierachter bevindt kloppend hart van de stad: het Tessaron Martyrionplein met de Isodion tis Theotokoe Kerk, de kathedraal van Rethymnon. Aan de overzijde de drukke verkeersader Koudouriotou loopt brede laan, de Stylianou Dimitrakaki. Aan de rechterzijde op de hoek is een toegang naar het mooie stadspark en aan de linkerzijde ziet u het grote plein waar de wekelijkse markt gevestigd is.

Ga terug door de poort naar de oude stad en loop de Ethnikis Antistasseos door tot het kruispunt met de Souliou aan uw rechterzijde. De Souliou is een hele smalle steeg met gezellige winkeltjes en enkele restaurantjes.

U komt nu weer uit op de Paleologou. Ga rechtsaf aan het kruispunt met de Arkadiou. Als u hier rechtdoor gaat komt terug aan de oude Venetiaanse haven uit. Als u echter nog graag leuke winkeltjes bekijkt gaat u rechtsaf de Arkadiou op. Deze straat is ongeveer 500m lang en alle zijstraatjes aan uw linkerzijde lopen naar de wandeldijk die u terug kan voeren naar de Venetiaanse haven, maar als u de Arkadiou afwandelt komt uit op het Iroon Square (Heldenplein) met het standbeeld van de onbekende soldaat. Net voor het plein ziet u aan uw rechterzijde de gerestaureerde Kara Musa Pasha Moskee. Hierachter kunt u nog verder dwalen door de oude stad. Als u het Heldenplein oversteekt, verlaat u de oude stad, maar als u linksaf terug naar de wandeldijk gaat, komt u uit aan de jacht- en ferryhaven en kunt u via een smalle promenade, parallel met de wandeldijk, en langs stalletjes en terrassen terug naar de Venetiaanse haven.

Op deze plek is een taxistandplaats en kunt u met een toeristisch treintje verschillende trips maken doorheen de stad en de prefectuur van Rethymnon, zoals naar Georgoupoli, een gezellig kustplaatsje en het Kournasmeer, maar ook naar Argyroupoli in het centrum van het district Lappa, waar u verse forel uit de bergwatertjes kunt eten.

Wilt u de bovenstaande wandeling zelf eens gaan doen, kijk dan snel voor de mooiste reizen naar Rethymnon op onze zoek&boek pagina.

Zoniana, het Palermo van Kreta.

Het kleine bergdorp Zoniana staat om twee feiten bekend; ten eerste vanwege het wassenbeelden museum met beelden van bekende personen uit de Kretenzer geschiedenis. De meest opvallende reden is echter een minder fraaie activiteit. In Zoniana werden in 2007 hier veertig Kretenzer politieagenten naar toegestuurd om de in dit dorp volop aanwezige drugs- en wapenhandelaren op te zoeken. De politieagenten werden echter door de in hinderlaag liggende (criminele-) dorpsbewoners beschoten en moesten zich terugtrekken. Een uit Athene overgekomen speciale politie eenheid is een aantal dagen later het dorp binnengevallen en hebben hierbij vele gestolen geldautomaten, explosieven, wapens en middelen om hasj en cocaïne te produceren aangetroffen. Daarnaast heeft de politie diverse wietplantages aangetroffen. Overigens waren er voor de komst van de politie al 200 mannelijke bewoners het dorp uitgevlucht. Bij nader onderzoek bleken enkele van deze bewoners miljoenen euro’s te bezitten en dat terwijl ze beweerde als bouwvakker of schaapherder te werken. In 2009 zijn een fors aantal van deze bewoners veroordeeld voor diverse misdrijven zoals drugs en wapenhandel. Ook zijn een aantal van deze personen aangeklaagd en veroordeeld voor poging tot moord in verband met de beschieting van de politieagenten.

De laatste jaren word Zoniana vooral aangedaan in verband met de nabij gelegen Sfentoni grot. Verblijven in Zoniana is nog niet mogelijk maar in het nabij gelegen Axos zijn er enkele zeer fraaie accommodatie te vinden. 

 

Voor de liefhebbers van een rustige strandvakantie is het kleine badplaatsje Plakias aan de zuidelijke kust van Kreta, de ideale vakantiebestemming. Plakias ligt ongeveer 35 kilometer onder Rethymnon vlakbij Preveli en Frangokastello. Van oudsher is Plakias een vissersdorp echter de laatste 30 jaar richt men zich meer en meer op het toerisme. Plakias heeft hierbij echter nog niets van zijn rust verloren.

Zo als gezegd voor een strandvakantie op Kreta is Plakias de ideale bestemming, de stranden zijn hier uitstekend en talrijk. Plakias heeft een lang zandstrand dat voor een gedeelte (te hoogte van het buurdorp Damnoni) gebruikt word als naturisten strand. Op het strand zijn diverse watersportmogelijkheden, zo kan u er bijvoorbeeld diepzeeduiken. Let bij het snorkelen en het zwemmen op de zee-egels, deze willen zich namelijk nog wel eens verstoppen tussen de rotsen.

Plakias is bij de juiste windrichting ook uitstekend geschikt om te surfen, voor de zonaanbidders is het bij deze wind verstandig om het strand van Souda op te zoeken. Hier is het namelijk, door de beschutte ligging, een stuk beter uit te houden bij noordwestelijke wind. U wordt dan niet gezandstraald! Langs het strand van Plakias vindt u diverse gezellige restaurants waar u heerlijke verse vis kan eten. Ook telt Plakias een aantal barretjes maar rekent u niet op het bruisende nachtleven van Chersonissos of Malia. Het dorp telt verder een ruim aantal souvenirwinkeltjes en mini-supermarkten waar u alles kan halen wat u tijdens uw verblijf in Plakias nodig heeft. Hou er wel rekening mee dat er geen pinautomaat in Plakias aanwezig is, dus zorg voor voldoende contanten.

Plakias is ook uitermate geschikt om zuidelijk Kreta te ontdekken. Met een huurauto bent u binnen korte tijd bij de Samariakloof om te gaan wandelen maar ook bij Festos.  Festos (phaistos) is na Knossos de grootste Minoische stad op Kreta. Het is de vindplaats van de tot op heden niet ontcijferde Schijf van Festos. U kunt voor een kleine entreeprijs (2011 6 euro) uren lang wandelen door de ruïnes van deze oude stad. U vindt er onder andere een theater, een erts oven en de Tempel van Rea. Een bezoek aan Festos is goed te combineren met een bezoek aan het gezellige badplaatsje Matala!