Home » Algemene informatie
Aanbiedingen naar Griekenland - Ross Holidays
NOVASOL Vakantiehuizen in Griekenland

Kreta is met een oppervlakte van 8.350 kilometer het grootste eiland van Griekenland en het op vier na grootste in de Middellandse Zee. Het eiland is 260 kilometer lang, maar heeft een weglengte van ongeveer 400 kilometer. De langste noord-zuid verbinding is zestig kilometer en bij Ierapetra is het eiland slechts twaalf kilometer breed. Het is zonder twijfel ook het belangrijkste van al deze eilanden, want hier kwam zo'n vierduizend jaar geleden voor het eerst een Europese cultuur tot bloei, ten tijde van de Minoïsche beschaving, die zijn stempel drukte op de latere Griekse beschaving. Het eiland wordt beheerst door een bergmassief dat over de lengte van het eiland loopt. Kreta heeft zoveel facetten dat iedereen er wel iets van zijn of haar interesse zal vinden. Overal vind je schitterende natuur, maar het landschap is nergens zacht en vriendelijk. Deze woeste natuur staat in opvallend contrast met het open en gastvrije karakter van de bevolking. Het heeft een onvoorstelbare rijkdom aan bezienswaardigheden, waarvan de meeste eenvoudig bereikbaar zijn. Liefhebbers van natuur vinden hier talloze soorten planten die alleen op Kreta voorkomen. Voor wie geïnteresseerd is in grotten heeft ook een grote keuze. De achttien kilometer lange Samaria kloof, het langste ravijn in Europa en een aantal kortere maar niet minder spectaculaire ravijnen. Behalve de opgraving plaatsen van het Minoïsche tijdperk zijn er vele interessante overblijfselen van Grieks, Dorische en Romeinse steden en een overstelpend aantal Byzantijnse monumenten, waaronder meer dan duizend kerken en kapellen met onovertroffen muurschilderingen. Tussen het uiterste westen en oosten staan over het eiland verspreidt meer dan dertig imposante kloosters.

Meer over bezienswaardigheden in: Chania, Rethymnon, Heraklion, Lassithi

Geloof

Het geloof op Kreta is Grieks-Orthodox. Als je een keer een liturgie bij wilt wonen, zorg er dan voor dat je correct gekleed bent. Zondagochtenddiensten en speciale feestdag liturgieën duren meestal van 08:00 tot 10:00 uur. Het is gebruikelijk dat je tijdens de dienst de kerk gewoon in- en uitloopt.

Eten & drinken in Kreta

In het buitenland staat de Griekse keuken met name bekend om een aantal gerechten, zoals Moussaka, Giros en Souvlaki. Als je op vakantie bent in Griekenland, zul je echter al gauw ontdekken dat de Griekse keuken veel meer te bieden heeft. De Griekse keuken is de oudste keuken van Europa, om precies te zijn al meer dan 25 eeuwen oud. Zowel de Romeinen als de Byzantijnen hadden veel waardering voor de Griekse leefwijze en zo werden veel recepten uit de Oude Helleense keuken overgenomen en verspreid van de Donau tot Klein Azië. Van oudsher spelen olijfolie, kruiden, specerijen en wijn een belangrijke rol in de Griekse keuken. Er is een grote verscheidenheid aan gerechten en iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten. Versheid staat bij alle gerechten voorop en dit maakt de Griekse keuken tot één van de gezondste keukens in de wereld. In de meeste restaurants kun je van 's middags tot 's avonds laat eten. De authentieke Griekse restaurants onderscheiden zich vaak door hun eenvoud. Betalen is een verhaal op zich. Als Grieken in gezelschap eten wordt de totale rekening door één persoon betaald. Apart betalen is hier vrijwel onbekend en voor de Grieken een teken van krenterigheid. Natuurlijk zijn er op Kreta tal van restaurants gericht op de westerse keuken, maar wat is er leuker dan zelf ook eens in een echte Griekse taverne te gaan eten. Sla zoals wij die  kennen, zie je vrijwel niet, wel andijvie. Bij de maaltijd wordt een salata choriatiki geserveerd, een heerlijke salade van tomaat, ui, komkommer, paprika en een plak feta. Grieken houden van een zoet nagerecht zoals taart, baklava of kataifi. Overheerlijk is ook Griekse yoghurt met honing. Bij het eten hoort natuurlijk een lekkere wijn. Volgens de mythologie hebben de Grieken wijn zelfs uitgevonden. Verwacht echter niet dat de Griekse wijnen smaken zoals de Franse wijnen. De bekende retsina wijn waaraan hars wordt toegevoegd, wordt doorgaans meer gewaardeerd door het hoofd dan door de smaakpapillen. Doordat er geen zwavel inzit, krijg je er niet snel een kater van.

Ondanks dat het op Kreta in de bekende en grotere plaatsen het leidingwater redelijk tot goed gezuiverd wordt is het toch aan te raden om hiervan niet te drinken. Het water wordt namelijk op een andere manier gezuiverd dan dat wij gewend zijn en kan daarbij zorgen naast een aparte smaak ook voor vele buikklachten. Daarom raden wij aan om water uit een fles te kopen. Deze zijn uitgebreid verkrijgbaar en over het algemeen ook heel goedkoop

Klimaat

Het eiland Kreta kent een mediterraan klimaat, dit betekent over het algemeen warme zomers en zachte winters.

Flora en Fauna

Kreta heeft een rijke flora. Je vindt hier onder meer citrus-, amandel- en kastanjebomen. En natuurlijk ontbreekt de voor Griekenland zo kenmerkende olijfboom niet. Daarnaast bloeien en groeien er op Kreta verschillende soorten bloemen. De velden zijn in de lente bedolven onder klaprozen, narcissen, wilde tulpen en anemonen. Tijdens een wandeltocht kun je geregeld de kruiden tijm en marjolein ruiken, die hier in het wild groeien. Een uitgebreide fauna zul je op dit eiland niet aantreffen. Een van de grootste zoogdieren op Kreta is de berggeit, maar deze zie je slechts sporadisch. Wat je wel veel ziet zijn hagedissen en gekko's.

Openbaar vervoer en transport

 Er rijden interlokale bussen tussen de verschillende plaatsen op het eiland. Op Kreta zijn alle bussen, gebruikt voor openbaar vervoer, van KTEL (https://www.e-ktel.com) . KTEL is een overkoepelende organisatie in Griekenland waarbij alle busmaatschappijen van de de verschillende regio's zijn aangesloten. Het busvervoer op Kreta is goed georganiseerd. Mocht er nu toch geen busverbinding aanwezig zijn, er zijn ook vrijwel overal taxi's verkrijgbaar. Natuurlijk is de makkelijkste manier nog altijd om zelf een auto te huren (autoverhuur)