Home » Autoverhuur » Route van Loutro tot Matala
autohuur Griekenland
Booking.com

Van Loutro tot Matala

Geschreven door Gijs en Anna van Wulfen van het mooie  Anna's Guesthouse in Kefalas

“Genieten van wat je hebt in plaats van te streven naar wat je niet hebt”

De rustgevende branding, die hoor je continu op dit tripje langs het westelijke deel van de zuidkust van Kreta, dat wij zojuist hebben gemaakt. Loutro, Sfakia, Plakias, Agia Galini en Matala. Vijf dorpjes aan de rotsachtige kust met oneindig veel mooie baaitjes. Als je op zoek bent naar een ‘siga-siga’ genietreisje op Kreta, lees dan verder.

Als je van Noord naar Zuid Kreta van Georgioupoli richting Sfakia (Hora Sfakion) rijdt, ga je over de prachtige Witte Bergen, waar het in de winter behoorlijk kan spoken en 2 meter (of meer) sneeuw ligt. Je passeert aan de zuidkant de witte Bergen de Imbros Kloof, die eigenlijk mooier is dan de Samaria kloof. Je kunt via deze kloof ook bijna tot aan Sfakia lopen. Vissersdorp Sfakia is berucht op Kreta. Sfakianen zijn (brute) dappere strijders en stoere kerels. Neem in Sfakia de ferry een dorpje verder naar Loutro. Een prachtig baaitje vol met hotelletjes en tavernes waar je alleen met deze boot kunt komen, wat een bijzonder gevoel geeft. Ontelbare baaitjes, het azuurblauwe water en de eeuwige branding brengen je tot rust. Terug de volgende dag in Sfakia kun je ervoor kiezen om ook op het strand te slapen in de zomer, wanneer het altijd 20 graden of warmer is ‘s nachts. Net iets ten westen van Sfakia ligt de ‘Ilingas baai’. Daar hebben wij met vier Griekse vrienden in een grot op het strand overnacht. Okay, je bent ‘s ochtends gebroken maar de ervaring is onuitwisbaar. Dan naar het oosten, op een uurtje rijden ligt Plakias.

Plakias is een langgerekt toeristendorp aan een brede baai met een mooi strand. Het Livikon Hotel aan de boulevard is een aanrader voor 40 euro per nacht met uitzicht op zee. De volgende dag door naar Agia Galini, weer een uurtje in de auto, langs prachtige valleien vol met olijfbomen. Agia Galini is een heel karaktervol dorp vol met Kretenzers, en met eindeloze trappen, omdat het van de rots steil naar beneden gaat.  Je kunt ervoor kiezen om in het sfeervolle dorpje te verblijven (Hotel Minas; 50 euro en een 9.8 op booking.com) met uitzicht over de baai of om af te zakken naar het strand links naast het dorp, ook erg leuk met allemaal strandtavernes.

Plakias:

Agia Galini:

Dan weer een uurtje rijden door naar Matala, wereldberoemd door de hippies die hier in de Jaren zestig en zeventig in de grotten woonden. Onderweg kom je langs Festos, een prachtige opgraving van een paleis van 1500 jaar BC (à la Knossos). En dan door naar het einde van de wereld: naar Matala. Natuurlijk is het hier erg toeristisch hoogzomer en toch heeft het zijn oude hippie karakter behouden. De baai is prachtig. Het uitzicht op de grotten ook.

De magie van de grotten is er nog steeds. Je kan er ook in. Toch gaat het meer om het gevoel dan de plek zelf. Het Matala-gevoel is leven in het nu en genieten van wat je hebt in plaats van te streven naar wat je niet hebt. Ervaar het gevoel zelf aan de idyllische Kretenzer zuidkust …

Matala:

Festos:

Booking.com
Aanbiedingen naar Griekenland - Ross Holidays
Vervelende verrassing: Eigen risico waarmee je niet durft te rijden