Home » Autoverhuur » Route van Rethymnon naar Frangokastello

Rethymnon:

Rethymnon is de derde grootste stad van Kreta, na Iraklion en Chania en is het centrum van het district Rethymnon. Rethymnon kan je grofweg in drie delen opsplitsen:

  1. Een strand met een wandeldijk die 3km lang is. Naast die wandeldijk loopt een weg die aan de andere zijde bebouwd is met overwegend hotels, appartementen en restaurants.
  2. De oude stad, een wirwar van gezellige nauwe straatjes en steegjes waar amper autoverkeer mogelijk is en waar restaurants, terrasjes en winkeltjes in overvloed zijn.
  3. De nieuwe stad, een stad zoals een andere op Kreta. De wandeldijk strekt zich uit van de Venetiaanse haven in de oude stad tot Perivolia, aan de Oostzijde van Rethymnon, en is bijna 3km lang. Er wordt daar ’s ochtends vroeg heel wat gejogd door locals en toeristen. Jammer genoeg is er ook heel wat verkeer op de weg naast de wandeldijk (Eleftheriou Venizelou), maar het met kleine palmboompjes beplante voetpad is wel breed genoeg en wordt dagelijks onderhouden.

Lees meer over Rethymnon: https://www.kretagriekenland.nl/rethymnon-2/rethymnon

Voor een hotel in Rethymnon:  https://tinyurl.com/ybsnc3xj

Vrysinas

Op de plaats van de kapel van Agio Pnevma (de Heilige Geest) op de top van de berg Vrysinas, op een hoogte van 858 m, hebben de archeologen waarschijnlijk het belangrijkste Minoïsche Peak-heiligdom in West-Kreta geïdentificeerd, het hoogste heiligdom van Vrysinas. Vanaf dit punt kan men uitkijken over de noordkust van Rethymnon en de provincie Agios Vasilios in het zuiden.

Opgravingen in dit openluchtheiligdom onthulden zeer belangrijke bevindingen uit de periode 1900-1050 voor Christus. Honderden zoömorfe en antropomorfe klei-aanbiedingen werden door de Minoërs aan hun godin aangeboden. Onder hen werd in 2011 een zegel van rood speksteen gevonden gegraveerd met de oudste taal van de Minoërs, het hiëroglifische schrift, het enige bekende voorbeeld van dit schrift op West-Kreta

BRON: https://www.cretanbeaches.com/en/history-of-crete/archaeological-sites-in-crete/minoan-times-palaces-and-sites/vrysinas-peak-sanctuary

Armeni:

Op de Minoïsche begraafplaats van Armeni vindt u ruim 200 grafkamers uit de late Minoïsche tijd (de zgn. Na-paleisperiode). De opgraving van deze grafkamers is in de vroege zeventiger jaren begonnen onder leiding van de archeoloog Tzedakis en zijn tegenwoordig nog steeds aan de gang. De graven bestaan uit een gang en een kamer die uitgehouwen zijn in een harde steensoort. De gang van de grafkamer is vrij lang en wordt steeds dieper en smaller. De kamers verschillen per graf van vorm, u vindt er ronde kamers, ovale kamers, vierkante kamers en zelfs hoefijzervormige kamers. In sommige gevallen bestaat de kamer slechts uit een uitholling in de grond. Door de hardheid van dit gesteente zijn de grafkamers goed bewaard gebleven. In de grafkamers zijn de skeletten van ongeveer vijfhonderd mensen ontdekt. Uit onderzoek op deze skeletten zijn veel waardevolle gegevens voortgekomen, die een goed beeld vormen van de levenswijze van deze personen. Ook zijn er in en nabij de grafkamers grote hoeveelheden aardewerk, werktuigen en sieraden gevonden. De pronkstukken van deze opgraving (helaas niet te bezichtigen) zijn een aantal fraai versierde sarcofagen. De Minoïsche begraafplaats van Armeni is op de maandagen na elke dag geopend van negen uur ’s morgens tot drie uur ’s middags. Voor een bezoek aan de begraafplaats betaalt u helemaal niets, er wordt namelijk geen entree geheven. Na een bezoekje aan de graven is een drankje op het dorpsplein altijd een goed idee.

Spili:

Spili is een pittoresk dorpje gelegen op een hoogte van 430 meter met een verbluffend uitzicht op de zee en de hele omgeving vol met bomen. Het heeft diverse fonteinen, bronnen en kapellen en kerken met prachtige muurschilderingen. Vooral het centrale plein van het dorp is prachtig en heeft een mooie stenen fontein, gevormd door een rij stenen leeuwenkoppen, waar kristalhelder water uit stroomt.

Melambes:

Melambes is een klein bergdorp tussen Spili en Agia Galini, ligt aan de oude weg van de stad Rethymnon naar Agia Galini op de noordelijke vlak van de berg Vouvala. Een kronkelige weg leidt naar dit lieflijke dorpje met de stenen huizen en de ruige berghellingen. Midden op het dorpsplein staat een monument. In ditzelfde centrum zijn ook een aantal cafés en een paar winkels. Leuk als tussenstop voor een lekkere frappe!

autohuur Griekenland

Agios Pavlos:

In het zuiden van Kreta vind je een van de verborgen pareltjes van Kreta: Agios Pavlos. Agios Pavlos is een heerlijk rustig badplaatsje met een fantastisch uitzicht over de zee. Je vindt een strandje met parasols en ligbedden op het strandje van het dorp zelf maar de mooiste stranden vind je net buiten het dorp. Deze zijn niet heel makkelijk te benaderen maar zeer zeker de inspanning waard. Vanaf deze stranden en natuurlijk ook het strandje in het dorp, kan je fantastisch snorkelen en zwemmen in het heerlijk heldere en schone water. Als je na de lange rit vanuit Rethymnon niet meteen zin heeft om het strand op te gaan, geen probleem! Agios Pavlos telt namelijk ook een aantal gezellige tavernes waar je heerlijk kunt eten terwijl je uitkijkt over de fraaie Libische zee. Al deze eigenschappen maken Agios Pavlos tot een echte aanrader voor diegene die in alle rust willen genieten van de Kretenzer zon.

Voor hotels in Agios Pavlos: https://tinyurl.com/y7ursgjy

Kourtaliotiko

De Kourtaliotiko-kloof

De kloof begint bij het dorp Koxare en gaat aan het einde over in de kloof van Preveli. Het is gelegen tussen de bergketens van Kouroupa en Xiron. De kloof zelf is ongeveer drie kilometer lang en de wanden bereiken op sommige plaatsen wel een hoogte van 600 meter.

De kloof is ontstaan door de stroming van de rivier de Kourliotis, ook wel Megalo Potamos genoemd, dat grote rivier betekent. Niet dat deze rivier zo groot is, maar wel stroomt er het hele jaar water door, wat een bijzonderheid is op Kreta. Een weg leidt door de kloof en halverwege is een platvorm gemaakt vanwaar men een schitterend zicht heeft op de kloof. Hier is de mogelijkheid om de diepte via uitgehouwen treden te benaderen. Ook staat hier langs de trap een kapel in de rotsen, gewijd aan Agios Nikolaos. Tegenover de trappen naar de rivier komt een bron uit de rotsen, vanwaar het water naar beneden klettert in de rivier op de bodem van de kloof. De kloof is praktisch niet begroeid en de wanden bestaan uit kalksteen rotsen. Het is het nestelgebied van vele vogelsoorten en specifiek voor roofvogels. Zeldzame exemplaren zijn hier geen uitzondering. De Vale gier valt hier ook te spotten.

De kloof heeft zijn naam te danken aan een soort geklap, kourtala, dat hoorbaar is bij de ingang van de kloof. Dit geluid wordt veroorzaakt door een stevige noordenwind die zich een weg baant langs de grotten in de wanden van de kloof. Alleen zo’n 20 meter verwijderd van de noordingang en bij voldoende wind is dit geluid te horen.

Asomatos:

Het kleine Asomatos ligt net na de Kourataliotiko kloof op de weg naar het Klooster van Preveli. In het dorp is een klein museum in het huis van de priester Georgoulakis.

Preveli

Strand en Klooster van Preveli

Het strand van Preveli is een van de beroemdste stranden van Kreta en wordt elke zomer door duizenden bezoekers bezocht. Aan de oevers van de rivier is een grote hoeveelheid palmbomen te vinden, die het gebied een gevoel van Afrikaans landschap geven. De rivier vormt een groot meer van 1,5 km lang voordat het uitmondt in de zee en bevat het hele jaar door water. Je kunt langs de rivier wandelen, in de schaduw van palmbomen en andere bomen, en de prachtige kloof te beklimmen. Het zwemmen in de rivier zal zeker een aangename ervaring zijn. Het palmenbos werd volledig verbrand op 22-8-2010 als gevolg van een grote brand, maar kwam gelukkig in korte tijd vrijwel volledig terug.

Bij de uitgang van de rivier is een zandstrand gevormd met kiezelbodem en zeer koelwater. In het oostelijke deel van het strand is er een prachtige imposante rots, die eruitziet als de mast van een schip. Gelukkig is dit kleine paradijs nog niet erg georganiseerd, wel vind je er een paar leuke plekjes om wat te eten en te drinken, maar er zijn maar weinig restaurants en snackbars in de buurt. Er is geen mogelijkheid om te overnachten. De laatste jaren waren er verschillende parasols en ligbedden voor zwemmers. Maar toen het beeld de exotische uitstraling van het strand vernietigde, werden ze weggehaald. Het beeld van de Afrikaanse oase bleef dus ongeschonden. Het is ook zeker de moeite waard om een ​​waterfiets te huren voor een ritje op de rivier. Vanwege het beeld dat de ietwat ongewone omgeving geeft, is het strand een zeer populaire bestemming voor toeristen. Dit is al zo vanaf de jaren 1970. Toen kwamen en kampeerden hier vele hippies die hutten met gras en takken van palmbomen maakten. Dit ging zo door tot het einde van de jaren tachtig.

Meer info: https://www.kretagriekenland.nl/rethymnon-2/bezienswaardigheden-in-rethymnon/preveli-strand

Preveli Klooster

Het klooster van Preveli speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in de geschiedenis van Kreta. Er zijn aanwijzingen dat, op de plaats waar omstreeks 1600 het klooster werd gebouwd, al sinds de 10de of 11de eeuw kerkelijke diensten werden gehouden. Ten tijde van de Venetiaanse bezetting in de 16de eeuw werd het klooster daadwerkelijk gesticht. Het klooster bestaat uit twee gebouwen, Piso Moni (het klooster op de achtergrond) ook wel het klooster van de heilige Johannes de Theoloog genoemd en Kato Moni (het lagere klooster, zie foto's hierboven), het klooster van de heilige Johannes de Doper. Dit laatste klooster is nu nog in gebruik.

Gedurende zowel de Turkse bezetting van Kreta als de Duitse bezetting van Kreta (in de tweede wereldoorlog) speelde het klooster van Preveli een belangrijke rol in het verzet. Tijdens de Turkse bezetting van Kreta zijn er twee in het oog springende verzetsdaden te melden waarin het Klooster een belangrijke rol speelde. In 1770 nam de abt van het klooster deel aan de zogenaamde Daskaloyiannis revolutie. Daskaloyiannis was een koopman/politicus en was afkomstig uit Anopolis in het zuidwesten van Kreta. Onder zijn bewind werden diverse streken in het noordoosten van Kreta heroverd op de Turken. Na een jaar strijd heroverden de Turken deze gebieden echter weer en werd Daskaloyiannis gevangengezet, gefolterd en uiteindelijk gedood. Deze opstand begon met het hijsen van de Griekse vlag op de kerk, Agia Georgios, van Anopolis. De abt van het klooster van Preveli kopieerde deze verzetsdaad en sloot zich aan bij de opstandelingen. Ongeveer vijftig jaar later speelde een andere abt van het klooster opnieuw een belangrijk rol in het verzet. De abt Melchissedek Tsouderos leiden vanuit het klooster een nieuwe opstand tegen de Turkse bezetters. De mede door het klooster gefinancierde opstandelingen, de organisatie Filiki Etaireia, streden in een groot de van west Kreta tegen de Turken. Uit wraak voor de steun vanuit het klooster werd het klooster in 1822 door de Turken verwoest.

Meer info: https://www.kretagriekenland.nl/rethymnon-2/bezienswaardigheden-in-rethymnon/preveli-klooster

Plakias

Voor de liefhebbers van een leuke strandvakantie is het badplaatsje Plakias aan de zuidelijke kust van Kreta, de ideale vakantiebestemming. Plakias ligt ongeveer 35 kilometer onder Rethymnon vlakbij Preveli en Frangokastello. Van oudsher is Plakias een vissersdorp echter de laatste 30 jaar richt men zich meer en meer op het toerisme. 

Zoals gezegd voor een strandvakantie op Kreta is Plakias de ideale bestemming, de stranden zijn hier uitstekend en talrijk. Plakias heeft een lang zandstrand dat voor een gedeelte (ten hoogte van het buurdorp Damnoni) gebruikt word als naturisten strand. Op het strand zijn diverse watersportmogelijkheden, zo kan u er bijvoorbeeld diepzeeduiken. Let bij het snorkelen en het zwemmen op de zee-egels, deze willen zich namelijk nog wel eens verstoppen tussen de rotsen.

Meer info: https://www.kretagriekenland.nl/rethymnon-2/plakias

Tip om te verblijven:

Villa Amphora

Gelegen in het pittoreske bergdorpje Sellia, net boven Plakias, in het zuiden van Kreta, op een werkelijk unieke locatie, vind u Villa Amphora. Vanuit Villa Amphora heeft u een adembenemend uitzicht op de prachtige baai van Plakias en op de omringende bergen, welke gedurende de dag prachtig van kleur veranderen. 
Hier kunt u in alle rust en voldoende privacy genieten.

https://www.kretagriekenland.nl/villa-amphora-plakias

Frangokastello

Frangokastello is een fraaie badplaats in het zuiden van Kreta waar u met veel plezier uw vakantie kan doorbrengen. Frangokastello kunt u vinden in het zuidwesten van Kreta, vlakbij Plakias en Chora Sfakion. Frangokastello is de ideale bestemming voor gezinnen met kleine kinderen, mensen die absolute rust willen en voor actieve wandelaars en natuurliefhebbers. Frangokastello wordt niet zoals vele andere plaatsen op Kreta iedere zomer overspoeld door duizenden vakantievierende toeristen. Het is hier nog relatief rustig maar u vindt er wel ruim voldoende restaurantjes en tevens zijn er enkele supermarktjes te vinden. Wat belangrijk is om te weten is dat u geen pinautomaat vindt in Frangokastello, hiervoor zal u in het op vijftien kilometer afstand gelegen Sfakia moeten zijn. Maar dat is dan weer een mooie reden voor een uitstapje…

Meer info: https://www.kretagriekenland.nl/chania-1/frangokastello

Aanbiedingen naar Griekenland - Ross Holidays