Home » Chania » Anopolis

Anopolis

Anopolis is een klein dorpje wat te vinden is in het zuiden van Kreta vlakbij de, vooral onder wandelliefhebbers bekende dorpen, Loutro en Chora Sfakion. Het ligt op 600 meter hoogte tegen de wanden van het Lefka Ori gebergte (De Witte Bergen) en is vooral leuk om eens een paar uurtjes te bezoeken. Tijdens de Venetiaanse en Romeinse overheersing van Kreta had Anopolis een belangrijke positie in deze streek. Vele opstanden tegen de overheersers werden vanuit Anopolis en omgeving georganiseerd. Vanwege het hevige verzet vanuit Anopolis is het dorp door de jaren heen een drietal keer verwoest, in 1365 door de Venetianen en in zowel 1771 en 1867 door de Turken. De bekendste persoon die in Anopolis is geboren, is revolutionair en koopman Daskalogiannis. 

Daskalogiannis, Opstand tegen de Turken.

Daskalogiannis werd tussen 1722 en 1730 geboren in Anopolis, een bergdorpje in de regio Sfakia op het Griekse eiland Kreta. Hij was een telg uit een familie die rijk was geworden in de koopvaardij. Daskalogiannis was in Chora Sfakion een man van aanzien die schepen bezat en handel dreef in de havens rond de Middellandse Zee. Vanaf 1750 was hij tevens een politiek afgevaardigde in de regio. In 1765 werd hij politiek leider van de provincie Sfakia en samen met zijn broer Nikolós Sgouromállis verantwoordelijk voor het afdragen van belastingen aan de Turkse overheersers. 

Op zijn reizen was hij in contact gekomen met de Russische graaf en admiraal Alexey Grigoryevich Orlov. Als onderdeel van de Orlovopstand tijdens de Russisch-Turkse Oorlog van 1768 tot 1774 moest Daskalogiannis de rebellie van de Sfakioten tegen de Turkse overheersers leiden. Hij zou daarbij op ondersteuning van de troepen van Orlov kunnen rekenen. Daskalogiannis bereidde de opstand vanaf 1769 voor en startte deze door in april 1770 de vlag op de kerk van Agios Georgios in Anopolis te hijsen. Met succes werden enkele streken ten noordoosten van de bergketen Lefka Ori aangevallen. De Turken hergroepeerden zich en wisten met een troepenmacht van circa 40.000 soldaten het rebellenleger van 1300 vrijheidsstrijders terug te dringen in de bergen en kloven van Sfakia.

Er volgde een zware winter en toen de Russische steun uitbleef verschanste Daskalogiannis zich met 70 rebellen in het fort van Frangokastello. De Turken hadden inmiddels een oom en de broer van Daskalogiannis gevangengezet en toen zij op 18 maart 1771 met een vredesvoorstel kwamen, besloot Daskalogiannis zich over te geven, in de hoop dat zijn manschappen gespaard zouden blijven. Op last van de pasja van Candia/Chandax (het huidige Heráklion) werd hij echter in Heráklion gevangengezet. Op 17 juni 1771 werd hij in de buurt van het havenfort Koulés gefolterd, levend gevild en geëxecuteerd. (Bron: Wikipedia).

Tegenwoordig wordt Daskalogiannis geëerd met een standbeeld op het centrale plein van het dorp. Ook de kerk waar Daskalogiannis in april 1770 de vlag hees, de Agios Georgios, is nog steeds te vinden. Ook zijn er in de buurt nog overblijfselen van de Romeinse periode te vinden. Daarnaast vind je, lopend over een onverhard pad vanuit het dorp naar het kust plaatsje Loutro, het kleine kerkje Agia Ekaterini. Vanaf deze plek heb je overigens ook een heel mooi uitzicht over Loutro en de Libische zee.