Home » Chania » Platanias

Op een kleine 10 kilometer van het grote Chania ligt het knusse Platanias. Platanias heeft een heerlijk zandstrand van maar liefst 7 kilometer lang. Dit strand is al vele jaren bekroond met de Europese blauwe vlag (meer info ) wat onder meer betekend dat het een veilig en goed verzorgd strand is.

Dit blijkt ook wel uit het feit dat je er diverse strandwachten tegen komt. Ook zijn er vele andere faciliteiten zoals douches en toiletten. Tevens zijn er enkele restaurants en barretjes langs het strand te vinden waar u even kan genieten van een lekkere lunch en/of een verfrissend drankje.Het strand van Platanias is ook een broedplaats voor zeeschildpadden wat betekend dat bepaalde stukken strand niet beschikbaar zijn voor het publiek. Het betekend echter ook dat u tijdens een snorkeltochtje zomaar oog in oog kunt komen met de befaamde caretta-caretta (de zeeschildpad).

Natuurlijk is Platanias meer dan alleen een plek waar u op het strand kunt gaan liggen! Platanias biedt in feite alles wat de moderne toerist maar wilt: u vindt er ruim 75 winkeltjes (souvenir- en kledingwinkels en mini-supermarkten), ongeveer 35 restaurants of tavernes, ongeveer 25 barretjes en koffietentjes en zelfs enkele discotheken. Tevens vindt u in Platanias diverse pinautomaten, een huisartsenpost en een apotheek.

Vanuit Platanias zijn er een ruim aantal bezienswaardigheden vrij eenvoudig te bezoeken. Met een huurauto , de toeristentrein, de boot, de bus of wandelend is er veel te bereiken. Een aanrader is een bezoekje aan het tegenover Platanias gelegen eiland St Theodori (ook wel Thodorou, Tourlou-Andasi of San Theodoro genoemd). Op dit eiland vindt u buiten de Kretenzer berggeit Kri-Kri (het is namelijk een reservaat speciaal voor deze geitensoort) ook de resten van de in 1574 gebouwde kapel van St. Theodori. Deze kapel maakte deel uit van het fort dat de Venetianen bouwden gedurende de Venetiaanse overheersing om Platanias te beschermen tegen een Turkse invasie.

Voor de wandelaars is er natuurlijk de wereldberoemde Samariakloof die vanuit Platanias op redelijk korte afstand te vinden is. Ook de directe omgeving van Platanias is leuk om te verkennen. De ruige bergen en de groene olijfboomgaarden zijn erg fraai en zeker de moeite waard. Iets minder inspannend is een wandeling door het oude centrum van Pano Platanias. U kunt hier tijdens de wandeling heerlijk eten bij een van de tavernes die vrijwel allemaal een prachtig uitzicht bieden over de zee. Ook kunt u een wandeling maken naar het nabij gelegen strand van Elafonissi. Tijdens de wandeling hierna toe komt u langs enkele fraaie kloosters en door een net zo fraaie kloof.

Voor de kinderen is een bezoek aan het waterpark Limnoupolis in Chania zeker aan te raden.Ook heeft Platanias een skelterbaan, een luchtkussen, een midgetgolf baan, een amusementshal, een openlucht bioscoop, een internetcafé en een rolschaatsbaan.

Kortom er is in Platanias en omgeving voor iedere toerist wel iets te vinden!

 Meer over Platanias