Home » Lassithi

De prefectuur Lassithi bestaat uit veelzijdige natuurlijke schoonheid die op unieke wijze wordt gecombineerd met historisch en archeologisch belang.

Het ligt in de meest oostelijke regio van Kreta, omarmd door de Kretenzische, de Karpatische en de Libische zeeën. Het heeft een omvang van 1.818 km2 en claimt ongeveer 75.000 permanente bewoners. Het bestaat uit vier gemeenten: Agios Nikolaos, Ierapetra, Oropedio Lasithiou en Sitia.

De hoofdstad en het middelpunt van de prefectuur is het charmante kleine havenstadje Agios Nikolaos met een bevolking van 8.500 inwoners.  Je kijkt hier uit op het schilderachtige ronde meer van Voulismeni, wat volgens de verhalen bodemloos is. Langs de waterkant is er een ruime hoeveelheid tavernes en cafés die zorgen voor een bruisende sfeer. Het archeologisch museum heeft een boeiende verzameling Minoïsche vondsten en het Folklore Museum biedt een interessante blik in het verleden. Het hele jaar door worden er in Agios Nikolaos verschillende culturele- en sportevenementen georganiseerd.

De andere grote steden in Lassithi zijn, de grootste stad aan de zuidkust van Kreta en tevens de meest zuidelijke stad van Europa, Ierapetra, Sitia, een charmant en rustig marktstadje en niet te vergeten Elounda, een chique bestemming met een pittoreske haven, waar je uitkijkt op Spinalonga.

De oude Minoïsche nederzettingen van Zakros en Gournia, het 16e-eeuwse Venetiaanse fort Spinalonga in de Golf van Elounda, het Venetiaanse fort in de haven van Ierapetra, zijn slechts enkele van de beroemde archeologische overblijfselen die Lassithi telt. Ook zijn er zoals op heel Kreta veel kerken en kloosters in dit deel van Kreta met als hoogtepunten de kerk van Panagia Kera met zijn goed bewaarde Byzantijnse fresco's en het prachtige Toplou-klooster met zijn op een vesting lijkende muren.

Het westelijke deel van het binnenland wordt gedomineerd door het Dikthigebergte met een hoogte van 2.148m.  Hier vindt je onder andere de bekende Grot van Zeus (Psychrogrot). Midden tussen de muren van deze dorre bergen ligt het vruchtbare Lassithi-plateau dat bekend staat om zijn 12.000 windmolens die water op pompen voor de landbouw van wijngaarden, olijf-, appel- en amandelbomen. De vlakte is adembenemend mooi in het voorjaar met een explosie van wilde bloemen.

Ook zijn er een aantal zeer mooie kloven te bewandelen in de Lassithi perfectuur; de Pefki kloof (tussen Pefki en Pisokaminos) de Sarakinaskloof (vlakbij Mirtos,zie foto), de Richtiskloof met zijn waterval (vlakbij Kalavros) en natuurlijk de Kloof der Doden oftewel de Zakroskloof bij het gelijknamige dorpje.

De kustlijn van Lassithi heeft een ketting van stranden en baaien. Het strand van Vai met zijn zilveren zand is populair vanwege zijn palmbomen, een soort die uniek is voor Kreta en daarmee een indrukwekkend palmbos vormt aan zee.

Aanbiedingen naar Griekenland - Ross Holidays