Home » Lassithi » Bezienswaardigheden Lassithi » Lato - Archeologische vindplaats

Lato, de belangrijkste Dorische stad van Kreta

Waar vindt u Lato op Kreta?

U vindt de Dorische stad Lato in het Noordoosten van Kreta ten hoogte van de bekende badplaats Agios Nikolaos. Vanuit Agios Nikolaos rijdt u, met uw huurauto, in de richting van het dorpje Kritsa. De weg leidt u langs diverse fraaie olijfgaarden en is op zich al een tripje waard. Op een kleine 4 kilometer afstand van Kritsa vindt u de oude Dorische stad Lato. Vanuit alle delen van Kreta is het makkelijk om in eerste instantie richting Agios Nikolaos te rijden en vandaar uit naar Lato. Niet alle reisorganisaties bieden een georganiseerde trip naar Lato aan maar zoals gezegd is het, vooral als u in het noordoostelijk deel van Kreta verblijft, prima te bereiken met uw eigen huurauto of zelfs met de scooter.

De geschiedenis van Lato, de belangrijkste Dorische stad van Kreta.

Lato was in zijn bloeiperiode, omstreeks de 4de en 5de eeuw voor Christus, een van de belangrijkste stadstaten van Kreta. De stad, in het noordoosten van Kreta, is vernoemd naar de godin Lato (ook Leto genoemd). Deze godin, dochter van een titaan en moeder van Apollo, was de minnares van de oppergod Jupiter. Zij werd samen met de godin Eileithyia (de godin van de geboorte) vereerd. Lato was in deze hoogtij dagen een van Kreta’s steden die zich hadden verenigd in de zogenaamde Bond van Kreta. Deze bond, die veel macht had over het noordoosten van Kreta, deelden onder andere de zelfde wetten. Om de stad te beschermen, vooral tegen de eeuwige vijand Olous, bouwden men omstreeks de 5de eeuw stevige muren met op diverse plaatsen uitkijktorens (De overblijfselen van deze muren zijn tegenwoordig nog te bewonderen). Na een aantal eeuwen van grote macht over het noordoosten van Kreta, waarin diverse allianties werden gesloten met o.a. Rhodos en Pergamon, verhuisde het centrum van de macht, ten tijden van de Romeinse overheersing over Kreta, naar de voormalige haven van de stad; Lato bij Kamaran (op de plek waar nu Agios Nikolaos ligt). Deze verschuiving van de macht, en daarmee de bevolking van het gebied, betekende het einde van de heerschappij van de stad Lato. Vanuit de bloei periode van Lato kunt u nu nog diverse fraaie overblijfselen bewonderen; u vindt op de archeologische vindplaats o.a. de restanten van diverse huizen, winkels, werkplaatsen, het agora, een tempel en het Prytaneum.

Openingstijden en entreegelden Lato

Voor een bezoek aan Lato hoeft u niet diep in de buidel te tasten, er wordt namelijk slechts 3 euro entree geheven. Komt u met de auto dan hoeft u tevens geen parkeergeld te betalen. Lato is geopend van acht uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds en is alleen op de maandagen gesloten. Voordeel van Lato is dat het niet druk bezocht wordt en dat u een bezoek aan Lato goed kan combineren met een bezoekje aan het nabij gelegen dorpje Kritsa waar zich de Panagia Kera bevind. In deze kerk vindt u een aantal zeer fraaie muurschilderingen en fresco’s.