Home » Lassithi » Xerokambos

Xerokambos, rust en mooie stranden in het oosten van Kreta.

In het zuidoosten van Kreta, vlakbij o.a. Zakros en Kato Zakros, vind je het uitermate rustige Xerokambos. Xerokambos is een klein plaatsje met enkele tavernes, een aantal accommodaties en vooral een paar geweldige (zand-)stranden. Voor liefhebbers van zon, zee, strand en rust is Xerokambos de perfecte bestemming op Kreta. Zelfs in het hoogseizoen zal je er een rust ervaren die thuis in Nederland of België vrijwel nergens te vinden is. Wanneer je in Xerokambos wil verblijven dan is het aan te raden om een huurauto te regelen, dit vanwege de afstanden, zelfs in het dorp. Er zijn een aantal manieren om Xerokambos te bereiken. De makkelijkste is om op het vliegveld van Heraklion een huurauto te regelen en daarmee naar Xerokambos te rijden. Vanuit Heraklion neem je de New National Road in de richting van Agios Nikolaos en Sitia. Vlak na Sitia neem je de weg naar Ziros, deze weg is vrij spectaculair met veel bochten en fraaie uitzichten. Ter hoogte van Ziros zie je vanzelf de borden naar Xerokambos. Hou er rekening mee dat je een goede 2,5 a 3 uur aan het rijden bent! Ook kan je vanuit Heraklion een chartervlucht boeken naar het kleine vliegveld van Sitia en vandaar naar Xerokambos rijden. Ook kan je met de boot van Heraklion naar Sitia maar ons adviseren om voor de auto vanuit Heraklion te kiezen. Dan heb je meteen een auto om de omgeving van Xerokambos te verkennen.

Wat is er te zien in de omgeving van Xerokambos?

In de omgeving van Xerokambos vind je behoorlijk wat mooie bezienswaardigheden. Hou er wel rekening mee dat je door de afgelegen ligging een huurauto moet hebben. Vlakbij Xerokambos vind je Kato Zakros, met zijn mooie strand en minstens zo mooie Minoische paleis. Ook kan je vanuit Kato Zakros een indrukwekkende wandeling maken door het Dal der doden, een fraaie kloof met een aantal groten waar in de Minoische tijd de doden werden bijgezet. Ook kan je een bezoek brengen aan een van de mooiste kloosters van Kreta, Moni Toplou. Het werd in de 14e eeuw gesticht en is sindsdien in vele handen geweest. In zowel 1646 als in 1821 werd het door de Turken geplunderd maar telkens herstelde het klooster zijn macht weer. U kunt er nu onder andere de fraaie Loggiapoort, aan de westzijde, bewonderen. Deze poort leidt tot een binnenhof die op zijn buurt weer leid naar de Trochospoort, met daarop de “moordenaar” (het punt waar de kokende olie of water over de aanvallers werd gegoten). Ook vindt u in de kerk diverse fraaie, goed bewaarde fresco’s uit de 14de en 15de eeuw. Weer wat meer naar het noorden vind je twee fraaie stranden, het palmenstrand van Vai (in het hoogseizoen erg druk bezocht) en het rustige Itanos. Bij Itanos kan je tevens de resten van een, gedeeltelijk in zee verdwenen, Minoische stad bezichtigen. TIP: Onderweg naar Itanos, net na de afrit naar Vai, vind je een van de beste tavernes van deze streek: Metohi Vai (www.metohi-vai.gr). Geen zin om te rijden? Dan kan je er voor kiezen om een wandeling te maken in de omgeving, bijvoorbeeld naar het plaatsje Agia Irini in het zuiden, of simpelweg een dagje te genieten aan een van de zeer mooie zandstranden.

Zelf eens naar Xerokambos? Kijk bovenaan deze pagina eens naar onze zoekmachine en vind de voor jou perfecte accommodatie in Xerokambos, Kreta!