Home » Rethymnon » Argyroupolis
Argyroupoli
Aanbiedingen naar Griekenland - Ross Holidays

Argyroupolis (antiek Lappa):

Watervallen, historie en avocado’s!

Waar vindt u Argyroupolis op Kreta?

Argyroupolis ligt vrijwel op de grens van de twee departementen Chania en Rethymno, op de weg van Episkopi naar Asigonia. Verblijft u, tijdens uw vakantie op Kreta, in de omgeving van Chania dan volgt u de nieuwe nationale weg (E75) in de richting van Rethymno tot aan de tweede afrit naar Episkopi. Vervolgens rijdt u Episkopi voorbij in de richting van het van hieruit op de borden aangegeven Argyroupolis. Wanneer u wat extra tijd heeft kan u er ook voor kiezen om, vanuit Greorioupoli, eerst richting het meer van Kournas te rijden. Hier kunt u een waterfiets ritje maken over dit mooie meer. Vanuit Kournas rijdt u vervolgens binnendoor richting Episkopi en van hieruit weer door naar Argyroupolis. Vanuit Rethymno rijdt u over de oude nationale weg naar Episkopi en weer verder naar Argyroupolis.

Verblijft u aan de zuidkust in de buurt van Frangokastello of Chora Sfakion dan neemt u de weg die, langs o.a. Imbros, vanaf Chora Sfakion naar Chania loopt. Net na Imbros krijgt u aan uw rechterhand een afrit naar Akones en Kallikratis. Deze weg loopt door de bergen helemaal tot aan Argyroupolis. Deze weg is mooi maar ook lastig om te rijden. Iets eenvoudiger, en ook sneller ondanks de extra kilometers, rijdt u richting Chania om vervolgens via de E75 en Episkopi in Argyroupolis aan te komen.

Waarom naar Argyroupolis op Kreta?

Vele Kretenzers en natuurlijk nog veel meer vakantiegangers die op Kreta verblijven bezoeken Argyroupolis. Vooral tijdens de hete dagen is Argyroupolis een heerlijk koele oase. Door de vele schaduwrijke plaatsen, veelal in combinatie met een ruime hoeveelheid aan koel bergwater, is Argyroupolis een heerlijke plek om een dagje door te brengen. Vooral in het gebied tussen het oude centrum en Asigonia vindt u een fraai wandelgebied met vele tavernes waar u kunt genieten van het uitzicht op de diverse kleine watervallen, waarvan er diverse zijn aangelegd door de taverne eigenaars (maar dat mag de pret niet drukken). In de directe omgeving van deze tavernes vindt u ook diverse fraaie overblijfselen uit vroegere tijden. Zo vindt u hier een Romeins bad, een oude watermolen, een oude molen en een drietal oude kerken. De eerste van de drie kerken is de sint Kiriakikerk, een kerkje, dat nog stamt uit de eerst Byzantijnse periode. De tweede is de Maria kerk, deze is gebouwd op de resten van een oude aan Neptunus gewijde tempel. De derde is een bijzondere. Deze kerk, de Sint Nicolaas kerk, is gebouwd in een grot. In deze kerk stroomt het bergwater nog rijkelijk. Daarnaast vindt u hier een fraai mozaïek.

Buiten dit gebied is er ook in het oude centrum veel te zien. Wanneer u parkeert bij de Sint Johanneskerk, de grote kerk van het dorp, vindt u meteen de overblijfselen van het oude Lappa. Steekt u hier vandaan over naar het centrum dan wordt u vrijwel direct naar binnengetrokken bij het kruidenwinkeltje van de eigenaar van Lappa-Avocado. Deze vriendelijke man geeft u een beknopte plattegrond van het dorpje. Daarnaast krijgt u meteen een korte uitleg over wat u te zien gaat krijgen in Argyroupolis.

Als u na de uitleg met uw plattegrondje op ontdekking gaat door Argyroupolis dan kan u met een klein rondje door het dorp een heleboel historie bekijken. Als eerste komt u een Venetiaanse villa uit de 14de eeuw tegen direct gevolgd door een kleine inscriptie, boven een deur, uit 400 voor Christus. Iets verderop ziet u de St. Nicolaaskerk en nog iets verder ziet u de St.Paraskevi-kerk met op het plaatsje daarvoor een eeuwenoude Ionische zuil. Wanneer u uw wandeling vervolgt via de weg die ongeveer tegenover de kerk begint komt u tussen de huizen een opening tegen vanwaar u een fraai uitzicht over de streek heeft. Loopt u hier vandaan verder terug naar de kruidenwinkel dan komt u eerst aan uw linkerhand Mariakerk uit de 13de eeuw tegen. In dit kleine kerkje treft u nog enkele resten van oude iconen aan. Weer iets verder vindt u onder een afdakje een fraai stukje Romeinse mozaïekvloer uit de laatste eeuw voor Christus. Loopt u van hieruit de kleine open plek op dan vindt u hier nog wat restanten van een oude olijfoliepers. Wanneer u hier staat, stamp dan eens op de grond. U zult dan merken dat het hol klinkt. Dit komt doordat de oude Romeinse watervoorziening hieronder doorloopt.

Vervolgens loopt u weer terug langs het kruidenwinkeltje en kan u in de daartegenover liggende winkel nog wat advocadoproducten (o.a. diverse crèmes) proberen. Bent u na het wandelen wat hongerig geworden dan is het een aanrader om bij de kleine taverne tegenover deze winkel wat avocadoproducten te eten. De avocado met honing en yoghurt is een aanrader!

Hotels in Argyroupolis op Kreta?

Voor een paar dagen Argyroupolis raden wij Arcus Luxery Villas aan.

Arcus Luxe Villas staat in een wijk vol met gerenoveerde, Venetiaanse, stenen herenhuizen en ligt in het hart van het dorp Argyroupolis in Rethymno. De villa's zijn gerenoveerd met behoud van hun oorspronkelijke stijl en architectuur. Vijf onafhankelijke luxe villa's zijn het gevolg van de renovaties.

De inrichting van elke villa is uniek en heeft alle moderne gemakken van een vijfsterrenverblijf. De ambitieuze koepel, stenen bogen, stenen schouwen en houten vloeren zorgen voor een unieke sfeer. De villa's liggen in een tuin van 400 m², waar gasten kunnen ontspannen bij het zwembad en kunnen genieten van de schoonheid van de omliggende gebieden. Het mooie strand van Episkopi ligt op slechts 8 km. afstand.

autohuur Griekenland