De mooiste stalactieten en stalagmieten van Kreta.

Waar vindt u de Sfendoni grot?

Door zijn gunstige ligging en de goede infrastructuur rondom de Sfendoni grot, is het mogelijk om vanuit vele vakantiebestemming op Kreta een door de reisorganisatie georganiseerde trip te boeken. Vaak maakt een bezoek aan de Sfendoni grot deel uit van een rondrit langs meerdere interessante Kretenzer bezienswaardigheden. Wilt u echter liever op uw eigen gelegenheid de Sfendoni grot bezoeken dan is deze met een huurauto vanuit vrijwel heel Kreta goed te bereiken. De Sfendoni grot ligt vlakbij het plaatsje Zoniana op een ruime 40 kilometer van Heraklion en plus minus 50 kilometer van Rethymnon. Wanneer vanaf de grote weg langs de kust de bergen in rijdt in de richting van Anogia dan komt u ter hoogte van Zoniana van zelf de borden Sfendoni grot (Sfendoni Hole) tegen. Bij de grot is ruim voldoende parkeergelegenheid te vinden.

Wat kunt u zien in de Sfendoni grot?

Wanneer u aangekomen bent bij de receptie van de Sfendoni grot zal u ongetwijfeld al onder de indruk zijn van het uitzicht over de streek. De hoge rotsen met allerlei heerlijk geurende kruiden en bloemen zijn dan ook absoluut zeer fraai te noemen. Wanneer u dan uiteindelijk genoeg heeft gekregen van het uitzicht en na het kopen van een kaartje met de gids naar de grot vertrekt word u via een verhard pad naar de grot geleid. Na het passeren van de kleine ingang zal u eerst even moeten wennen aan het veranderde licht. Doordat het felle licht van bijvoorbeeld tl-lampen schade aan kan richten aan de flora en fauna in de grot hebben de beheerders van de Sfendoni grot, net als in diverse andere grotten op Kreta overigens, gekozen voor diverse kleuren LED-licht. Eenmaal gewend aan het licht kan de wandeling over de 275 meter lange route beginnen. De eerste kamer (er zijn er acht open voor publiek) wordt “het heiligdom van de Fee” genoemd. Hier vindt zoals in alle 8 kamers al een rijke verzameling van stalactieten en stalagmieten. Daarna volgt een kamer van 18 bij 12 meter met aan het einde een aantal enorme pilaren van vergroeide stalactieten en stalagmieten. Wanneer u verder in de grot komt zal u zien dat de muren het licht lijken te reflecteren. Dit komt door de kristalen van calciumcarbonaat in de wanden. Telkens wanneer u een nieuwe kamer betreedt zal u verrast worden door de pracht die de natuur hier in vele jaren heeft opgebouwd.

De laatste kamer waar u binnen zal gaan heet de Kamer van het verloren kind. Net voorbij deze kamer is tientallen jaren geleden het, volledig intact zijnde, lichaam van een kind gevonden. Het lichaam van dit kind was volledig bedekt met het zelfde materiaal waaruit de stalactieten en stalagmieten zich vormen. De legende gaat dat het kind vele jaren geleden in de grot speelde en betoverd raakte door een fee. Aangetrokken door de schoonheid van deze fee werd het kind steeds verder de grot in gelokt waar het uiteindelijk stief. Door de betovering schijnt het kind met een glimlach op de mond gestorven te zijn.

In het tweede gedeelte van de Sfendoni grot, dat niet voor publiek toegankelijk is bevindt zich een uniek ecosysteem. Hier leven diverse unieke diersoorten in een wereld van absolute rust en duisternis. Er zijn hier vele verschillende diersoorten aangetroffen zoals vleermuizen, muizen, spinnen, slangen, vogels en vele ongewervelde. Een aantal van deze diersoorten vliegt ieder nacht de grot uit op zoek naar voedsel maar er zijn er ook vele die buiten de grot niet zouden kunnen voort leven.

Openingstijden en entreegelden Sfendoni.

Gedurende de zomerperiode in de Sfendoni grot van 9 uur ’s morgens tot 17 uur ’s middag geopend. In de periode van oktober tot maart zijn de openingstijden gereduceerd tot 10 uur ’s morgens tot 15 uur ’s middags. De prijzen voor de excursie naar Sfendoni verschilt per reisorganisatie en is mede bepaald door uw verblijfplaats op Kreta. Gaat u op eigen gelegenheid dan betaalt u 5 euro per persoon en een klein bedrag voor het parkeren van uw auto. Voor deze 5 euro krijgt u tevens een gids. Deze lokale gidsen kunnen u zeer veel vertellen over de mythes over de Sfendoni grot en natuurlijk ook over de vele natuurpracht. Goed om te weten is ook dat de Sfendoni grot, als enige grot op Kreta, goed begaanbaar is voor minder validen.