Home » Rethymnon » Eleftherna

Het kleine dorpje Eleftherna, bekend om zijn vele archeologische vondsten, ligt op 37 kilometer van Rethymon. Vlakbij het huidige dorpje Eleftherna liggen, verspreid over 3 archeologische vindplaatsen, de resten van de (waarschijnlijk) Minoische stad Apollonia.

Er zijn zo als gezegd 3 vindplaatsen, de eerste is te vinden aan de westelijke kant van een heuvel aan de voet van de berg Psiloritis. Hier zijn de resten te vinden van een begraafplaats uit de geometrische periode 1050 tot 720 v.Chr. Over deze resten heen zijn weer Romeinse gebouwen en straten aangetroffen. Hier is in 2009 een skelet gevonden die geheel was bedekt met ruim 3000 vellen bladgoud.

De tweede vindplaats is te vinden op de top van de heuvel en herbergt diverse Romeinse en vroeg Christelijke overblijfselen.

De derde en laatste vindplaats ligt het dichtst bij het nieuwe Eleftherna. Hier zijn nog steeds opgravingen gaande en hebben de archeologen inmiddels al resten gevonden van o.a. een vroegchristelijke Basiliek, Romeinse badhuizen en Hellenistische muren.

Ook maken het prachtige landschap met prachtige olijfgaarden, uitgestrekte citrusplantages en heerlijk geurende pijnboombossen Eleftherna tot een mooie vakantie bestemming.

’s Avond kan u heerlijk eten bij een van de taverna’s in het dorp maar u kan ook besluiten om de auto te pakken en het nabijgelegen Magarites of het levendige Rethymon te bezoeken.

Samenvattend is te zeggen dat een verblijf in het dorpje Eleftherna vooral is aan te raden voor de liefhebbers van archeologie en rust.