Home » Rethymnon » Lefkogia

Aan de zuidelijke kust van Kreta, in de gemeente Finikas, vindt u het piepkleine dorpje Lefkogia. In het dorp vindt u enkele uitstekende tavernes, waar er gezien het aantal huizen nog best veel van zijn. Voor het uitgaansleven zit u in Lefkogia absoluut niet op de juiste plaats al is het nog best gezellig zitten op de terrasjes van de tavernes.

Komt u voor rust en het authentieke Kretenzer leven, dan zit u in Lefkogia helemaal goed. U kunt met een huurauto gemakkelijk een aantal zeer interessante bezienswaardigheden bezoeken. Zo is bijvoorbeeld het Preveli klooster makkelijk te bereiken vanuit Lefkogia. Het Preveliklooster speelt een belangrijke rol in de Kretenzer geschiedenis. Zowel tijdens de opstand tegen de Turken (rond 1866), als tijdens de tweede wereldoorlog was het klooster een bron van verzet. Er is een klein museum en een fraaie kloosterkerk. Ook de omgeving is erg fraai al is het vele groen nog in opkomst na de branden in augustus 2010.

Ook is een bezoek aan één van de bekendste grotten op Kreta, de Melidoniou-grot, een aanrader. In deze grote, uit diverse zalen bestaande grot, zijn sporen gevonden van langdurige bewoning. Diverse zalen bevatten gigantische stalactieten en stalagmieten in de meest uiteenlopende kleuren. Tevens bevat deze grot een klein mausoleum ter nagedachtenis aan de 370 bewoners van Melidoni die hier in 1823 door de Turken levend werden verbrand. Deze grot mag u niet missen! Let op: deze grot bevindt zich wel iets verder van Lefkogia vandaan.

Wilt u vanuit Lefkogia naar het strand, dan is een bezoek aan het rustige Plakias of het Preveli strand (het bekende palmenstrand) aan te raden. En mocht u behoefte hebben aan wat gezellige drukte om u heen, dan kan u een bezoekje wagen aan het iets meer naar het oosten gelegen Agia Galini. Hier vindt u een ruim aanbod aan gezellige barretjes, tavernes en toeristenwinkeltjes.