Kreta heeft als beginpunt van de oudste beschaving van Europa, de Minoische beschaving, veel historie. Het hele eiland ligt dan ook vol met archeologische vindplaatsen. Je vindt er naast de Minoische paleizen van Knossos, Festos, Gortys en Malia nog veel meer indrukwekkende archeologische vindplaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de graven van Armeni of de antieke stad Aptera. Ook heeft Kreta volgens Archeologie Online het mooiste archeologische musea van Europa: het archeologisch museum van Heraklion.

Naast de archeologische vindplaatsen van de Minoische beschaving vind je op Kreta nog veel meer indrukwekkende historische plekken. Zo vind je in de minder bekende Lissos kloof opgravingen uit de Romeinse tijd. Hier zie je onder andere een deel van een Romeins theater, de tempel van Asklepios met nog een prachtig stuk vloer zichtbaar, enkele grafkamers en een kerkje. De wandeling door de kloof is erg mooi en na de opgravingen loop je door naar de zee waar je kan uitrusten voor je de kloof weer terug loopt.

Je vindt namelijk ook veel monumenten en gedenkplaatsen die zijn gewijd aan de slachtoffers van de Ottomaanse overheersing. Zo zijn er bijvoorbeeld de kapel in de Melidoni grot en de Milatos grot. Ook zijn er vele herriningen aan de Duitse overheersing waarvan de opvallendste de Duiste begraafplaats van Maleme is. Kortom Kreta biedt zeer veel voor de liefhebbers van geschiedenis.