Een verborgen schoonheid

Waar vind je de Agia Fotini grot?

Ten zuidoosten van het mooie Avdou, een leuk klein plaatsje vlakbij het bekende Chersonissos aan de noordkust van Kreta, vind je de Agia Fotini grot. Een bezoek aan deze grot is absoluut de moeite waard. De grot ligt op een hoogte van 760 m in het “Louloudaki” (Bloemetje) gebergte. Je kan met een huurauto naar boven rijden over een brede goed berijdbare zandweg. Het laatste stukje is vrij stijl klimmen (ook voor de auto) en het is dan ook aangeraden op dat moment de airco in de auto uit te zetten, want anders geraakt de auto niet boven.

Wat kan je zien in de Agia Fotini grot?

Boven aangekomen, zie je eerst een reeks van betonnen bunkers en de St Anna kerk, die tegen een rots aan gebouwd werd. De betonnen bunkers werden door de bewoners van Avdou gebouwd, om er te kunnen kamperen tijdens de viering van de Heilige Fotini. De Heilige Fotini wordt jaarlijks gevierd op de vierde zondag na Pasen. De meeste bewoners van Avdou vertrekken al van donderdagnamiddag richting Agia Fotini en gaan pas op maandag terug naar huis. Heel veel mensen doen ook de hele afstand (ca. 8 km) vanuit het dorp tot boven te voet.

Vanaf dat lagergelegen “platform” gaan je langs een pad omhoog naar de ingang van de grot. Het is aangeraden om een zaklamp mee te nemen, want er is geen verlichting binnen de grot. Je zal wel lichten zien hangen, maar die branden enkel tijdens de viering van de Heilige Fotini.

Voor je zie je een indrukwekkende uitholling. Die uitholling is er gekomen door plotselinge verandering van de kalksteenachtige rots. Van daaruit heeft men een prachtig uitzicht over de hectaren olijfgaarden die Avdou omringen.

Ikonenwand

Bij het binnentreden van de grot zie je gelijk een ikonenwand. Op een diepte van 12 m is er een ondergrondse uitholling (onderaardse gang), die vroeger gebruikt werd als opslagplaats voor kaas. Vanaf dat punt, volg je een nauw pad (vroeger een bedding van stromend water) die leidt naar de laatste zaal, die gebruikt wordt als de kerk van Agia Fotini. Je treedt de zaal binnen langs 6 stenen trappen. Voor die trap bevinden zich 2 stalagmieten (“de knieen van Agia Foteini”).

Op het eind van de zaal bevindt zich een klein kamertje dat werd ingericht en gebruikt wordt als Altaar. Daarboven zie je op 20m hoogte een “zolderkamer”, waar je tot op heden nog steeds overblijfselen kan zien van een houten katrol, waar de bewoners van de streek tijdens de Turkse bezetting kleren en waardevolle voorwerpen verborgen hielden. Naast het Altaar staat een reusachtige kolon van 6,5 m hoog. In de laatste kamer druppelt van boven water, dat heilig wordt bevonden en wordt opgevangen  in een terracota voorraadpot.