Een verborgen schoonheid

Waar vind je de Agia Fotini grot?

Ten zuidoosten van het mooie Avdou, een leuk klein plaatsje vlakbij het bekende Chersonissos aan de noordkust van Kreta, vind je de Agia Fotini grot. Een bezoek aan deze grot is absoluut de moeite waard. De grot ligt op een hoogte van 760 m in het “Louloudaki” (Bloemetje) gebergte. Je rijdt met de auto naar boven over een brede, goed berijdbare zandweg. Het laatste stukje weg is vrij stijl omhoog. We raden je aan om hier de airco in de auto dan ook uit te zetten.

Wat kan je zien in de Agia Fotini grot?

Boven aangekomen, zie je eerst een reeks van betonnen bunkers en de St Anna kerk, die tegen een rots aan gebouwd is. De betonnen bunkers zijn door de bewoners van Avdou gebouwd, om er te kunnen kamperen tijdens de viering van de Heilige Fotini. De Heilige Fotini wordt jaarlijks gevierd op de vierde zondag na Pasen. De meeste bewoners van Avdou vertrekken op donderdagmiddag richting Agia Fotini en gaan op maandag weer terug naar huis. Veel bewoners van Avdou lopen vanuit het dorp naar Agia Fotini. Deze wandeling is ongeveer 8 km lang.

Vanaf dat lagergelegen “platform” loopt een pad omhoog naar de ingang van de grot. Neem voor de zekerheid een zaklamp mee, want er is geen verlichting in de grot. Je ziet wel lampen hangen, maar die branden alleen tijdens de viering van de Heilige Fotini.

Voor je zie je een indrukwekkende uitholling. Die uitholling is ontstaan door plotselinge verandering van de kalksteenachtige rots. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht over de hectaren olijfgaarden die Avdou omringen.

Ikonenwand

Bij het binnentreden van de grot zie je gelijk een ikonenwand. Op een diepte van 12m is er een ondergrondse uitholling (onderaardse gang), die vroeger is gebruikt als opslagplaats voor kaas. Vanaf dat punt, volg je een smal pad (vroeger een bedding van stromend water) die leidt naar de laatste zaal. Deze zaal is in gebruik als de kerk van Agia Fotini. Je treedt de zaal binnen langs 6 stenen trappen. Voor die trap bevinden zich 2 stalagmieten, ook wel “de knieën van Agia Foteini”.

Aan het eind van de zaal bevindt zich een klein kamertje dat is ingericht en gebruikt wordt als Altaar. Daarboven zie je op 20m hoogte een “zolderkamer”, waar je tot op heden nog steeds overblijfselen ziet van een houten katrol. De bewoners van de streek hielden hier tijdens de Turkse bezetting kleren en waardevolle voorwerpen verborgen. Naast het Altaar staat een reusachtige kolon van 6,5m hoog. In de laatste kamer druppelt van boven water, dat als heilig wordt beschouwd. Dit water wordt dan ook opgevangen in een terracotta voorraadpot.