Waar vind je de Agia Sofia grot?

De grot van Agia Sofia vind je in het noordwesten van Kreta, vlakbij plaatsen als Topolia, Ano Sifnari en Lousakies. Je rijdt (met uw huurauto omdat deze excursie namelijk vrijwel niet georganiseerd aangeboden wordt) vanuit een van Kreta’s bekendere badplaatsen, Kissamos in zuidelijke richting tot je ter hoogte van de plaats Topolia een tunnel tegenkomt. Hoog boven deze tunnel vind je ook de Agia Sofia grot. Denk niet dat je zo maar bij de grot bent want je zal eerst nog even een fors aantal traptreden moeten beklimmen. Onderweg naar boven, en natuurlijk ook op de weg terug zal je om precies te zijn 260 trede moeten bedwingen, op trede 60 vind je overigens nog wel een taverne waar je een heerlijke frappe kunt drinken. Dit maakt de Agia Sofia grot, zoals overigens de meeste grotten op Kreta, niet geschikt voor mindervaliden. Maar voor degene die deze treden hebben overwonnen volgt een fraai beloning. De Agia Sofia grot met de daarin gelegen kerk is namelijk, zelfs voor Kreta, een bijzondere bezienswaardigheid.

Wat kan je zien in de grot?

In de Agia Sofia grot vind je, zoals in meerdere grotten op Kreta, buiten een aantal zeer mooie stalactieten en stalagmietenformaties, een kleine kerk. Deze kerk zelf is niet zo heel bijzonder maar je vindt erin wel enkele zeer fraaie en zeldzame iconen. Wat het bijzonder maakt is echter de locatie van de kerk, de Agia Sofia grot zelf. Deze grot is bijzonder groot en telt vele zeer imposante stalactieten en stalagmieten. Sommige daarvan zijn, in vele duizenden jaren, gegroeid tot wel 6 meter. Wanneer je je bedenkt dat het 100 jaar duurt voordat er 1 cm bij komt dan weet je ook meteen hoe oud deze grot moet zijn. In de Agia Sofia grot zijn ook overblijfselen gevonden die er op duiden dat de grot al vanaf het Neolithicum (ca. 11000 voor Christus) is bezocht door de vroege bewoners van Kreta. Behalve de grootte van de stalactieten en stalagmieten is ook de vorm hiervan zeer bijzonder te noemen. JE vindt er bijvoorbeeld een combinatie van een stalactiet en een stalagmiet in de vorm van een eenhoorn. Zoals vele grotten op Kreta is ook de Agia Sofia grot de bron van vele mythen en sagen. De mooiste hiervan vonden wij de mythe van St. George de drakendoder, wiens paard met zijn hoeven een blijvende herinnering in de rotsen heeft geslagen (vraag het maar eens aan een van de toezichthouders ter plaatse).

Waarmee kan je een bezoek aan de Agia Sofia grot combineren?

Omdat een bezoek aan de Agia Sofia grot niet helemaal dag vullend zal zijn geven we je nog een aantal tips om deze aan te vullen. De streek rondom de grot telt nog vele fraaie plekken, maar de volgende mag je zeker niet missen. Ten eerste het klooster van Chrissoskalitissa, het klooster met de gouden traptrede,  ten tweede het paradijselijke strand van Elafonissi en tenslotte de mooie en rustige badplaats Kissamos waar je ’s avonds kangenieten van de heerlijk authentieke keuken van Kreta.