Waar vind je de Agia Sofia grot?

De grot van Agia Sofia vind je in het noordwesten van Kreta, vlakbij plaatsen als Topolia, Ano Sifnari en Lousakies. Je rijdt met de auto vanuit Kissamos in zuidelijke richting tot je ter hoogte van de plaats Topolia een tunnel tegenkomt. Hoog boven deze tunnel vind je de Agia Sofia grot. Denk niet dat je zo maar bij de grot bent. Om precies te zijn loop je 260 trede, bij trede 60 vind je overigens nog wel een taverne om wat te drinken. Maar eenmaal aangekomen in de grot, volgt er een fraaie beloning. Deze grot met de daarin gelegen kerk is namelijk, zelfs voor Kreta, een bijzondere bezienswaardigheid.

De Agia Sofia grot is alleen bereikbaar per trap en is hierdoor niet geschikt voor mindervaliden.

Wat kan je zien in de grot?

In de Agia Sofia grot vind je buiten een aantal zeer mooie stalactieten en stalagmietenformaties, een kleine kerk. Deze kerk zelf is niet zo heel bijzonder maar je vindt er wel enkele zeer fraaie en zeldzame iconen. Wat het bijzonder maakt is echter de locatie van de kerk, de Agia Sofia grot zelf. Deze grot is bijzonder groot en telt vele zeer imposante stalactieten en stalagmieten. Sommige daarvan zijn, in vele duizenden jaren, gegroeid tot wel 6 meter. Het duurt 100 jaar voordat er 1cm bij komt.

In de Agia Sofia grot zijn ook overblijfselen gevonden die er op duiden dat de grot al vanaf het Neolithicum (ca. 11000 voor Christus) is bezocht door de vroege bewoners van Kreta. Behalve de grootte van de stalactieten en stalagmieten is ook de vorm hiervan zeer bijzonder te noemen. Je vindt er bijvoorbeeld een combinatie van een stalactiet en een stalagmiet in de vorm van een eenhoorn. Zoals vele grotten op Kreta is ook de Agia Sofia grot de bron van vele mythen en sagen. De mooiste hiervan vinden wij de mythe van St. George de drakendoder. Zijn paard heeft met zijn hoeven een blijvende herinnering in de rotsen heeft geslagen. Vraag het maar eens aan een van de toezichthouders ter plaatse.

Waarmee kan je een bezoek aan de Agia Sofia grot combineren?

De streek rondom de grot telt nog vele fraaie plekken, maar de volgende mag je zeker niet missen. Ten eerste het klooster van Chrisoskalitissa, het klooster met de gouden traptrede,  ten tweede het paradijselijke strand van Elafonissi en tenslotte de mooie en rustige badplaats Kissamos waar je ’s avonds kan genieten van de heerlijk authentieke keuken van Kreta.