Welkom op een onvergetelijke reis naar een tijd toen vakantie nog authentiek en ontspannend was. Geniet van de rust in ons traditioneel Grieks stenen huis Kavousi Cottages ‘O Stavlos’ dat in 2023 volledig is gerenoveerd met de hulp van uitsluitend Kretenzer ambachtslieden. Er is gebruik gemaakt van lokale traditionele materialen; met respect voor de traditionele bouwstijl, maar zonder in te leveren op comfort. Zelfs onze meubels zijn handgemaakt door een lokaal familiebedrijf, dat al generaties lang houten meubels maakt.

Onze cottages (naast O Stavlos is er ook H Petra) staan tegenover elkaar aan het einde van het straatje. Ze vormen een pleintje dat door de inwoners van Kavousi liefkozend Το πέτρινο τηγάνι (de stenen koekenpan) wordt genoemd.

Kavousi Cottages – O Stavlos

Appartement O Stavlos  bestaat uit twee afzonderlijke delen van elk ongeveer 24 m2. In de voormalige stal (o stavlos) zijn nu de woonkamer en de volledig ingerichte keuken te vinden. De oude boomstammen die tot voor kort het plafond vormden, zijn deels behouden. Het voormalig woongedeelte herbergt nu de slaapkamer, met een tweepersoonsbed en de badkamer met een heerlijke regendouche. De beide ruimtes hebben een inverter airco om de ruimte te koelen of te verwarmen.

Aan de voorkant van het appartement is een ruim terras waar je het grootste deel van de dag in de schaduw kan zitten. Wil je toch van het zonnetje genieten? Dat kan op het terras aan de achterkant met uitzicht op het Thripti gebergte. Kijk je liever naar de zee? Verhuis dan naar een heerlijk ligbedje op het dakterras.

Over Kavousi

Kavousi is een traditioneel Grieks dorp. Omdat hier niet veel toeristen komen, verblijf je tussen de dorpsbewoners en is het dorpje het hele jaar door levendig. De restaurantjes die je langs de hoofdweg en aan het dorpsplein vindt, zijn het hele jaar door geopend. Dat geldt uiteraard ook voor de bakker en de supermarkt, die je op loopafstand van het appartement vindt.

Kavousi is een perfecte uitvalsbasis om het oostelijke deel van Kreta te verkennen. Agios Nikólaos, Mochlos, Sitia, Zákros, Ierápetra… Het is allemaal gemakkelijk te bereiken.  Houd je het liever wat dichterbij huis? In de directe omgeving kun je verschillende archeologische sites bezoeken, een deel van de E4-route wandelen, een van de oudste olijfbomen van Kreta gaan bewonderen, of bijvoorbeeld een dagje genieten aan het mooie zandstrand van Tholos, op nog geen 2 kilometer afstand.  Kortom; voor ieder wat wils op dit – volgens ons – mooiste stukje Kreta.