Vliegen naar Kreta

Vliegen naar Kreta doet natuurlijk de overgrote meerderheid van alle toeristen. Maar waar vliegen we nu eigenlijk heen? Op deze pagina vertellen we alles over de vliegvelden op Kreta. Waar moet je rekening mee houden en wat kan je verwachten. Daarnaast vind je hier ook informatie over het begin stuk van de reis; de rit naar het vliegveld in Nederland.

Kreta telt een tweetal grotere vliegvelden, Nikos Kazantzakis (Heraklion) en Ioannis Daskalogiannis (Chania). Daarnaast is er nog het kleine vliegveld van Sitia. De meeste vluchten gaan naar Heraklion met als goede tweede de luchthaven van Chania. In het hoogseizoen gaan er vanuit vele vliegvelden in Nederland en België chartervluchten naar zowel Heraklion als Chania. De prijzen voor vliegtickets op deze bestemmingen variëren enorm. Vlieg je vroeg dan is het bijvoorbeeld vaak duurder dan wanneer je laat aankomt op Kreta. Daarnaast zit er nog wel eens verschil in vliegen vanaf Schiphol of bijvoorbeeld Eindhoven. Ook kan het veel schelen als je kiest voor een vliegticket vanuit Duitsland (Düsseldorf of Weeze) of België (Brussel). Als je via Brussel vliegt is het een aanrader om te vliegen met Brussel Airlines, meer service voor een goede prijs.

Vliegen naar Heraklion, Kreta

Veruit het grootste, en daarmee ook het vliegveld waar de meeste toeristen uit Nederland en België aankomen, is het vliegveld van Heraklion. Dit vliegveld, Nikos Kazantzakis, is één van de drie grootste internationale luchthavens in Griekenland. Ruim vijf miljoen passagiers komen en gaan ieder jaar via dit vliegveld op Kreta. Het luchthaven gebouw is wat aan de kleine kant en dit kan in het hoogseizoen leiden tot chaotische taferelen. Mocht je de tijd willen doden met het nemen van foto’s dan kan je in grote problemen komen. Het vliegveld wordt namelijk ook gebruikt door de Griekse luchtmacht en daarom is het nemen van foto’s strikt verboden. Wel is er overal op het vliegveld gratis Wi-Fi dus je kunt, wachtend op de vlucht terug naar Nederland of België, altijd nog de tijd doden met het controleren van het laatste nieuws van het thuisfront.

De afstand naar het centrum van Heraklion is slechts 10 minuten. Als je een taxi neemt, betaal je ongeveer 15 euro (inclusief bagage). Je kan ook de bus nemen, die je voor een paar euro naar het centrum van de stad brengt. Deze bussen, lijnen 1 en 78, rijden in het hoogseizoen meerder keren per uur.

De meestal zal je echter of worden opgehaald door de reisorganisatie of met een huurauto naar je accommodatie op Kreta vertrekken. Let er wel op dat als je eerst in Heraklion wilt overnachten, bijvoorbeeld omdat je vlucht laat aankomt, het heel lastig is om je huurauto in het drukke centrum van Heraklion te parkeren.

Vliegen naar Chania

Ioannis Daskalogiannis Airport is een stuk rustiger als Heraklion maar verwerkt toch nog steeds ruim anderhalf miljoen passagiers per jaar. Net als het vliegveld van Heraklion is het vliegveld van Chania ook in gebruik als militair vliegveld, ook hier is het nemen van foto’s streng verboden. Vanuit Chania ben je binnen ruim twintig minuten in het centrum van Chania. Hier zal je iets minder parkeerproblemen hebben al is het echter aan te raden om, wanneer je de keuze hebt, niet met je auto het centrum in te gaan. Voor een ongeveer 20 euro kan je met de taxi vanaf het vliegveld naar het centrum van Chania. Ook kan je met de bus, met KTEL, naar en vanaf het centrum van Chania naar het vliegveld. De kosten hiervoor bedragen een ruime 2 euro, hou er wel rekening mee dat de bus maar 6 keer per dag rijdt!

Lang parkeren of een taxi naar het vliegveld?

Naar Kreta vliegen is zoals hierboven te lezen vanaf meerdere vliegvelden mogelijk maar voor je moet natuurlijk eerst op een van deze vliegvelden komen vanuit je woonplaats. Ook dit is op verschillende manieren te regelen, met de trein, met je eigen auto of met de taxi. Dit laatste is uiteraard te regelen met de lokale taxibedrijven maar wellicht is het een makkelijker idee om dit te regelen via Sneleentaxi.nl. Je geeft hier eenvoudig aan welke route je neemt, met hoeveel personen je reist, hoeveel bagageruime je nodig hebt en wanneer je opgehaald wilt worden. Betrouwbaar, makkelijk vooraf te regelen en bovendien vaak veel goedkoper. Je kan met Sneleentaxi.nl naar zowel de vliegvelden in Nederland (Schiphol, Rotterdam, Eindhoven, Groningen en Maastricht) als naar Weeze, Dusseldorf of Brussel.

Veel mensen kiezen er ook voor om met de eigen auto te gaan en vervolgens deze te parkeren bij bijvoorbeeld Schiphol. Met P3 Lang Parkeren heb je nog steeds de voordeligste plek óp Schiphol wanneer je 3 dagen of langer parkeert. Of je nu op het onoverdekte terrein parkeert of liever in de garage staat: P3 is goed bereikbaar en betrouwbaar. En de gratis snelbus – die iedere 10 minuten vertrekt – brengt je in 5 minuten naar hartje Schiphol.

Met P6 Valet Parking parkeer je 3 dagen of langer dichtbij en gemakkelijk óp Schiphol. Rij de P6 parkeergarage binnen en geef je sleutels aan onze medewerker bij de balie. Een medewerker parkeert vervolgens je auto op de luchthaven. Vanaf de balie van P6 Valet Parking loop je binnen twee minuten naar de vertrekhallen: snel en comfortabel. Bij terugkomt van je reis liggen je sleutels klaar en staat je auto binnen in P6 op je te wachten. Ook houden ze de aankomsttijd van je vlucht in de gaten, zodat je auto altijd op tijd voor je klaarstaat.

Ook voor parkeren bij Vliegveld Eindhoven hebben wij een mooie tip.