Aradena is een dorp in het gebied van Sfakia, in het zuidwesten van Kreta. Dit dorp ligt op een hoogte van 520 meter, op de zuidelijke hellingen van de Lefka Ori (Witte Bergen). Ten westen van het dorp ligt de kloof van Aradena, met een diepte van ongeveer 100 meter, die Aradena scheidt van het plateau van Anopolis, vanwaar het 3,5 kilometer verwijderd is.

Aradena was afgesneden van het wegennet tot 1987, toen het werd gebouwd met financiering van de familie Vardinogiannis, die zijn wortels heeft in het gebied, een 70 meter lange ijzeren brug over de Aradena-kloof. De brug werd ingehuldigd op 12 december 1987. In het midden van de brug is er een platform voor bungeejumpen, aangezien de brug vanaf de bodem van de kloof 138 meter hoog is.

In de Venetiaanse volkstellingen wordt Aradena niet genoemd, net als de andere dorpen van Sfakion. De plaatsnaam Aradhena wordt echter wel genoemd door Francesco Barocci en wordt ook genoemd in de lijst van dorpen van Kreta in 1645, door Antonio Trivan.

Geschiedenis van Aradena

Aradena groeide dankzij de scheepvaart en handel, met zijn inwoners die hun schepen aanmeerden in Loutro. Het dorp groeide vanaf het einde van de Venetiaanse jaren tot de mislukte revolutie van Daskalogiannis in 1770. Daskalogiannis gaf zijn laatste slag in de kloof van Aradena en Aradena werd volledig verwoest.

In de plaats Passopetra, vlakbij de huidige nederzetting, zijn de ruïnes van de oude stad Aradin of Heradin (waarvan de naam het dorp tot op de dag van vandaag behoudt) bewaard gebleven.

Het was één van de 30 Kretenzische steden die in 183 voor Christus een alliantie hadden gesloten met Eumenes II. Het bleef bestaan ​​in de Byzantijnse tijd, zoals gerapporteerd door Hierocles. Het is mogelijk dat de nederzetting ononderbroken was tijdens de eerste en tweede Byzantijnse periode. Dit is terug te vinden in de documenten betreffende de bepaling van de bezittingen van de 12 edellieden. De kerk van Michaël de Aartsengel is aan het begin van de 14e eeuw gebouwd op de plaats van de middenbeuk van een vroegchristelijke basiliek. Ook was dit de zetel van een bisschop en deze staat nog in het dorp.

De revolutie van 1821

Tijdens de revolutie van 1821 werden Chatzi Georgios Maniatis en Anagnostis Manouselis en enkele van hun kameraden geïsoleerd in Aradena, waar Hussein-strijders en het Turks-Egyptische leger werden gedood. Aradena wordt genoemd in de Egyptische volkstelling van 1834, toen het werd bewoond door 36 christelijke families.

Op 11 augustus 1867, tijdens de revolutie van 1866, vond er een veldslag plaats in de kloof van Aradena tussen Kretenzers en Turken. Deze eindigde met de terugtrekking van de Kretenzers als gevolg van kanonvuur over zee vanaf Turkse schepen. In de volkstelling van 1881 behoorde Aradena tot de gemeente Agios Ioannis en had 124 inwoners. Het dorp was in de jaren vijftig verlaten als gevolg van een vendetta.

Vendetta

Een kind vond de bel van een geit op straat en wilde hem vasthouden. De eigenaar, die zag dat het kind het in zijn handen hield, vroeg om het terug te nemen, maar het kind weigerde. Hij ging toen naar het huis van het kind om uitleg te vragen over zijn bel. De vendetta liet 7 doden achter en degenen die het overleefden vertrokken om het kwaad niet voort te zetten. Dus van de ene op de andere dag was het geïsoleerde dorp verlaten.

Bereikbaarheid van Aradena

Om bij het startpunt van het pad te komen, moet je eerst naar het dorp Anopolis rijden. Vervolgens rij je dan naar het kleine verlaten dorp Aradena, dat aan de rand van de kloof staat. Voor de brug, aan de rechterkant, leidt een oud stenen pad naar de Aradenakloof naast de schilderachtige kapel van Astratigos. Aan de andere kant van de kloof is ook een verhard pad. Dit is het pad dat de bewoners van het dorp moesten afleggen om Aradena te verlaten of te bereiken toen er nog geen brug was.

Langs de kloof zijn er nog twee verlaten dorpen aan de zijkanten van de kloof, Azogyres en Sterni (St Vasilios). De kloof kan worden overgestoken vanaf de lagere ingang, op het strand van Marmara, of van bovenaf, te beginnen bij het dorp Aradena. In de kloof kan je o.a. omvat lammergieren en andere zeldzame vogelsoorten tegenkomen. Als je echt geluk hebt kan je ook de lokale wilde geit genaamd “Kri Kri” tegenkomen.

Wanneer je het einde bereikt, op het strand van Marmara, heb je twee keuzes:

Om met de watertaxi terug te keren naar Chora Sfakion of naar Loutro te wandelen. Om Loutro wandelénd te bereiken blijf je ongeveer 3 km over het E4-pad wandelen. Je komt dan langs de stranden van Lykos en het oude Phoenix.

Tekst en foto credits: All over Greece