Vakantie Kreta

Aradena kloof

De Aradenakloof is de diepste en steilste kloof in Chania. Het begint op de zachtere zuidelijke heuvels van de Witte Bergen en eindigt bij de Libische Zee nabij het betoverende strand van Marmara. De totale lengte is 15 km. De oude Sfakiërs noemden het Faragas (enorme kloof) vanwege zijn grootte, om het te onderscheiden van de rest van de kloof van Sfakia, een karakterisering die later ten onrechte werd gebruikt voor de Samariakloof.

Bunjee jumpen in de Aradenakloof

De 138 meter diepe kloof is niet alleen ideaal om te wandelen, maar ook om te bunjee jumpen. Dit kan je doen vanaf de brug van Aradena, de op een na hoogste brug voor bunjee jumping in Europa. De wandeling door de Aradena-kloof is een van de meest populaire en mooiste wandelingen op Kreta met een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Hoewel de totale lengte 15 km is, is de wandelroute ongeveer 7 km lang en duurt het ongeveer 2½ tot 3 uur om deze te lopen. Het wandelpad van de Aradenakloof begint bij het verlaten dorp Aradena en komt uit in de zee. Op sommige plaatsen moeten wandelaars een 10 meter hoge metalen ladder afdalen die aan de klif is bevestigd, maar tegenwoordig is er een nieuw wandelpad dat de moeilijke plekken omzeilt.

Het verlaten dorp Aradena

Om bij het startpunt van het pad te komen, moet je eerst naar het dorp Anopolis rijden. Vervolgens rij je dan naar het kleine verlaten dorp Aradena, dat aan de rand van de kloof staat. Voor de brug, aan de rechterkant, leidt een oud stenen pad naar de Aradenakloof naast de schilderachtige kapel van Astratigos. Aan de andere kant van de kloof is ook een verhard pad. Dit is het pad dat de bewoners van het dorp moesten afleggen om Aradena te verlaten of te bereiken toen er nog geen brug was.

Langs de kloof zijn er nog twee verlaten dorpen aan de zijkanten van de kloof, Azogyres en Sterni (St Vasilios). De kloof kan worden overgestoken vanaf de lagere ingang, op het strand van Marmara, of van bovenaf, te beginnen bij het dorp Aradena. In de kloof kan je o.a. omvat lammergieren en andere zeldzame vogelsoorten tegenkomen. Als je echt geluk hebt kan je ook de lokale wilde geit genaamd “Kri Kri” tegenkomen.

Wanneer je het einde bereikt, op het strand van Marmara, heb je twee keuzes:

Om met de watertaxi terug te keren naar Chora Sfakion of naar Loutro te wandelen. Om Loutro wandelénd te bereiken blijf je ongeveer 3 km over het E4-pad wandelen. Je komt dan langs de stranden van Lykos en het oude Phoenix.

Tekst en foto credits: All over Greece

Meer over wandelen op Kreta? Bestel hier de beste wandelgids voor Kreta!