Kreta biedt zelf natuurlijk al ontzettend veel moois maar wellicht vind je het leuk om Kreta eens te combineren met een ander eiland (eilandhoppen). Dit eilandhoppen is heel goed mogelijk vanaf Kreta. Je kan natuurlijk vanuit Kreta ook doorvliegen naar een ander eiland (vaak met tussenstop in Athene) maar leuker en vaak sneller is het om een veerboot te nemen. Dit kan op Kreta vanuit 4 verschillende plekken, Chania, Rethymnon, Sitia en Heraklion. Omdat de meeste vluchten vanuit Nederland op Heraklion aankomen hebben we hieronder voor jullie de mogelijkheden vanuit Heraklion uitgewerkt. Helemaal onderaan de pagina vind je ook de mogelijkheden vanuit de andere genoemde vertrekhavens.

Met de boot vanuit Kreta naar Naxos

Baaien met zandstranden en vruchtbare dalen zijn een van de meest typerende kenmerken van Naxos. Naxos is het grootste en meest vruchtbare eiland van de Cycladen en kent een behoorlijk groen binnenland. Naxos-stad behoort tot een van de mooiste Cycladische steden waar je omringd wordt met talloze terrasjes, een Venetiaans kasteel en pittoreske winkelstraten. Bezoek hier het Apollo tempel, een bijzondere poort uit de oudheid en maak een zeiltocht langs de Cycladen eilanden waarbij je geniet van het warme azuurblauwe zeewater. Je kan het gegarandeerd niet laten om een duik te nemen. En dit alles vind je op maar 3,5 uur vanaf Kreta!

Meer informatie over de overtocht kan je hier vinden. Accommodatie in Naxos nodig? Kijk eens hier

Eilandhoppen vanuit Kreta naar Kasos

Het kleine eilandje Kasos (66 km2) is het meest zuidelijke eiland van de Dodekanesos en ligt vlakbij Karpathos. Vanuit Kreta vaar je er in 6 uur naar toe. Op Kasos vind je de gezellige hoofdstad Fri, waar je een gezellige haven en een mooi fort vind. Leuke bezienswaardigheden op het eiland zijn o.a. de druipsteengrot van Selai en de nog heerlijk authentieke dorpen Agia Mariana, Panagia en Emporios. Ook vind je er in de streek Chadies (in het zuidwesten van het eiland) een fraai klooster, het Agios Georgiosklooster. Naast deze bezienswaardigheden vind je op Kasos vele mooie stranden waarvan er een groot aantal alleen met de boot te bezoeken zijn.

Meer informatie over de overtocht kan je hier vinden. Accommodatie in Kasos nodig? Kijk eens hier

Met de boot vanuit Kreta naar Anafi

Op een kleine 5 uur varen van Kreta vind je een van de onbekendere eilanden van de Cycladen: Anafi. Het is een eiland dat onaangetast is door het ritme van de moderne samenleving. Je zal, na te hebben geproefd van de unieke landschappen en de gastvrijheid van de bewoners, er van gaan houden.

Het eiland wordt langzaam wat meer toeristisch. Tegenwoordig is het eiland in staat om alle noodzakelijke diensten te verlenen aan de gemiddelde reiziger. Veel mensen gaan naar Anafi voor de mooie nog vrijwel ongerepte stranden. De meeste stranden van het eiland liggen aan de zuidoostelijke kant, in tegenstelling tot de noordelijke oevers die steil zijn met heel weinig stranden. Je komt hier heel gemakkelijk met de lokale bus. De belangrijkste verharde weg verbindt de haven van Agios Nikolaos met Chora, de stranden en het Zoodochos Pigi-klooster.

Meer informatie over de overtocht kan je hier vinden. Accommodatie in Anafi nodig? Kijk eens hier

Meer informatie over Anafi?

Eilandhoppen vanuit Kreta naar Paros

Het kleine eiland Paros, op ruim 5 uur varen van Kreta, behoort tot de eilandengroep de Cycladen en ligt tussen het Griekse vasteland en Turkije in de Egeïsche Zee. Kenmerkend voor Paros zijn de pittoreske witte huisjes die omlijnd worden door enerzijds een strakblauwe lucht, en anderzijds azuurblauw zeewater. Verblijf in het levendige stadje Naoussa aan de noordkust van Paros of bezoek de schitterende Byzantijnse Katapolianíkerk in de hoofdstad Parikia. Ben je in een romantische bui? Bezoek dan met je partner een van de knusse baaitjes die op Paros te vinden zijn. Kortom, Paros beschikt over alle ingrediënten voor een heerlijke zonvakantie.

Meer informatie over de overtocht kan je hier vinden. Accommodatie in Paros nodig? Kijk eens hier

Eilandhoppen vanuit Kreta naar Chalki

Je zal er een boottocht van 12 uur voor over moeten hebben maar Chalki, hoe klein ook, maakt een grote indruk. Het is duidelijk vanaf het moment dat je je blik werpt op de prachtige haven (en enige nederzetting) van het kleinste eiland van de Dodekanesos. De afwezigheid van voertuigen, de sereniteit en de romantische sfeer van Chalki zullen u boeien.

Alles op Chalki beweegt in een ontspannen tempo, bepaald door de relaxte houding van de lokale bevolking. Je kan er genieten van wandelingen in de geplaveide steegjes, tussen statige huizen en gerestaureerde huizen of duiken in heldere wateren, ontspannen met ouzo en heerlijke traditionele gerechten. En wat de lokale bevolking van Chalki betreft, ze vallen op door hun aangeboren vriendelijkheid, respect voor hun eiland en gastvrije glimlach.

Meer informatie over de overtocht kan je hier vinden. Accommodatie op Chalki nodig? Kijk eens hier

Met de boot vanuit Kreta naar Karpathos (Diafani)

Karpathos, gelegen tussen Rhodos en Kreta, is een van de beste Dodekanesos-eilanden om te bezoeken, ondanks de nogal afgelegen ligging. Het natuurlijke landschap blijft ongerept en de stranden zijn prachtig! Alleen de zuidkant is toeristisch ontwikkeld en de rest van het eiland behoudt zijn authentieke sfeer. De pittoreske dorpjes van Karpathos houden de lokale traditie levend. Vanuit Kreta is het 11 uur varen naar Karpathos.

Meer informatie over de overtocht kan je hier vinden. Accommodatie op Karpathos nodig? Kijk eens hier!

Eilandhoppen vanuit Kreta naar Milos

Tot de laatste paar jaar was het Cycladische eiland Milos een geheime bestemming die heimelijk werd gedeeld door Griekse stellen. Met meer dan 70 stranden, beschouwd als een van de beste in de Egeïsche Zee, heeft het eiland waar de gewaardeerde Venus van Milo van het Louvre werd gevonden een fascinerende geschiedenis en betoverende vulkanische landschappen zoals het maanachtige Sarakiniko. Met frisse nieuwe plekken om te verblijven, spannende restaurants en klassieke bars aan het water, evolueert Milos naar een van de meest gewilde vakantieplekken van de Middellandse Zee.

Meer informatie over de overtocht kan je hier vinden. Accommodatie op Milos nodig? Kijk eens hier!

Met de boot vanuit Kreta naar Santorini

Op slechts twee uur varen van Kreta vind je Santorini. Santorini, sinds de oudheid bekend als Thira, is een van de beroemdste eilanden ter wereld. Het feit dat je voor de caldera kunt zitten, kunt genieten van lokale gerechten, een drankje of een kopje koffie terwijl je kijkt naar de opmerkelijke schoonheid van een actieve vulkaan is onbetaalbaar!

Het eiland is eigenlijk een eilandengroep bestaande uit Thira, Thirassia, Aspronissi, Palea en Nea Kameni in het meest zuidelijke deel van de Cycladen.

De vulkaan van Santorini is een van de weinige actieve vulkanen op Grieks en Europees land. De eilanden die Santorini vormen zijn ontstaan ​​als gevolg van intensieve vulkanische activiteit; twaalf enorme uitbarstingen vonden plaats, één om de 20.000 jaar ongeveer, en elke gewelddadige uitbarsting veroorzaakte de ineenstorting van het centrale deel van de vulkaan en creëerde een grote krater (caldera). De vulkaan slaagde er echter steeds weer in zichzelf te herscheppen.

Meer informatie over de overtocht kan je hier vinden. Accommodatie op Santorini nodig? Kijk dan hier.

Eilandhoppen vanuit Kreta naar Ios

Het eiland Ios, of Nios zoals de lokale bevolking het noemt, is een charmant Cycladisch eiland en staat bij de jongeren bekend om zijn levendige nachtleven. Je vindt het tussen de eilanden Santorini, Paros en Naxos en biedt een overvloed aan mooie baaien en stranden.
Niet te missen bezienswaardigheden zijn de vuurtoren bij de haveningang en het openluchttheater “Odysseas Elytis”, waar in de zomer veel evenementen plaatsvinden. En het mooie van dit alles is dat je nog geen 2,5 uur nodig hebt om het vanaf Kreta te bereiken.

Meer informatie over de overtocht kan je hier vinden. Accommodatie op Ios nodig? Kijk eens hier!

Met de boot vanuit Kreta naar Mykanos

In ongeveer 4,5 uur vaar je vanuit Kreta naar het bekende eiland Mykanos. Mykonos behoort tot de eilandengroep de Cycladen. Op het eiland bevinden zich met name rotsachtige heuvels en veel prachtige stranden. De zandstranden met luxe bedden en trendy beachclubs zijn redenen waarom vakantiegangers naar Mykonos afreizen. Daarnaast vallen de authentieke witte huisjes en kleine kerkjes die je in heel Griekenland tegenkomt erg op en geven meteen de Griekse sfeer van dit eiland mee. Er zijn vele schilderachtige dorpjes die een bezoek waard zijn tijdens je vakantie in Mykonos, denk bijvoorbeeld aan de hoofdstad Chora of Mykonos-Stad.

Meer informatie over de overtocht kan je hier vinden. Accommodatie op Mykanos nodig? Kijk eens hier!

Eilandhoppen vanuit Kreta naar Rhodos

Vanuit Kreta vaar je in ongeveer 14 uur naar Rhodos. Rhodos is een van de meest oostelijke eilanden, dichtbij het Turkse vasteland. Het lekkere eten, de gastvrijheid en het heerlijke weer maken het eiland ideaal voor een zonvakantie. Wandel door het gezellige dorpje Lindos met de sierlijke witte huisjes of breng een bezoek aan de vlindervallei. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de zee over te steken tijdens een leuke boottocht naar een van de buureilanden en misschien spot jij de witte dolfijnen wel! Naast deze bezienswaardigheden kun je natuurlijk ook lekker relaxen op een van de prachtige witte stranden met azuurblauwe zee.

Meer informatie over de overtocht kan je hier vinden. Accommodatie op Rhodos nodig? Kijk eens hier!

Vanuit Sitia, Chania of Rethymnon eilandhoppen?

Je kan niet alleen vanuit Heraklion naar een ander eiland vertrekken maar ook vanuit 3 andere havens vertrekken er veerdiensten naar diverse andere mooie eilanden en/of Piraeus. Klik op de link van de gewenste vertrek haven en ontdek de mogelijkheden:

Chania (alleen naar Piraeus), Sitia, Rethymnon