Dikteon antron (Psychro grot)

Op het Lassithiplateau, in het noordoosten van Kreta, vind je een van de mooiste en tevens archeologisch gezien belangrijkste, grotten van Kreta: de Dikteon Antron grot (vaak ook Psychro grot genoemd). Deze grot ligt op ongeveer 48 kilometer van Heraklion, in het Dikti gebergte, vlakbij het dorpje Psychrou.

De geboorteplaats van Zeus

De grot is een van de vele plaatsen op Kreta, die een belangrijke rol speelde in de Griekse mythologie. Volgens de verhalen is dit de grot waar Zeus is geboren en als baby is verstopt door Rhea voor de moordlustige Cronos, al zeggen andere verhalen weer dat dit in de Idaion Antron grot is gebeurd. Waar alle verhalen het echter over eens zijn is dat deze grot een belangrijk rol heeft gespeeld in het vroege leven van Zeus. Vast staat ook dat deze grot al sinds 2000 v.C. is gebruikt om de goden te vereren.

Achterin de grot is een klein meertje waar Zeus zou hebben gebaad, het is deze plaats waar ook vele archeologische vondsten zijn gedaan. Al in 1400 na Christus zijn de eerste archeologen deze grot gaan verkennen. De meeste vondsten zijn echter gedaan in de periode tussen 1890 en 1939. Zo zijn er tafels voor offergaven, vazen, stempels, potten, bronzen dolken, bijlen, gereedschap, sieraden en afgodsbeeldjes gevonden. Deze vondsten zijn tegenwoordig over heel de wereld verspreid en worden in vrijwel alle grote musea vertoond.

Dikteon Antron, open voor publiek

Tegenwoordig is de grot open voor publiek. Na een wandeling van ongeveer 800 meter vanaf het dorpje Psychrou, over een pad dat overigens vrij stijl bergop loopt ( Je kan ook met de ezel maar voor het welzijn van de ezels raden wij dat ten zeerste af), kom je aan bij de enigszins verscholen ingang van de grot. Je kan vanaf hier, onder begeleiding van een ervaren gids, genieten van de vele mooie stalactieten en stalagmieten. Je loopt gedeeltelijk over verlichte vlonders en gedeeltelijk over de rotsbodem. De grot bestaat uit twee lagen.

De bovenste laag is een grote grot, waar nog niet zo heel te zien is, maar waar de gids je al wel heel veel informatie kan geven over de rijke geschiedenis van Kreta en de Psychro grot. De tweede, onderste laag bestaat uit vijf kamers waarin al veel stalactieten en stalagmieten te vinden zijn. Het hoogtepunt van de rondleiding en het mooiste punt van de grot is het kleine meer, dat diep in deze onderste laag lijkt te zijn weggestopt. Hier vind je gigantische stalactieten en stalagmieten die het kleine meertje lijken te omsingelen. Met als absoluut mooiste stalactieten formatie de zogenaamde Mandias tou Dia, de mantel van Zeus. Het is op deze plaats waar Zeus zich zou hebben gebaad.

Een bezoek aan deze fraaie grot is een must voor elke bezoeker van Kreta, zeker als je iets meer wilt weten van de Griekse mythologie.

Openingstijden Psychro grot.

Van oktober tot maart dagelijkse geopend van 8:30 tot 15:00. Van april tot september dagelijks geopend van 8:30 tot 19:00.