CretAquarium, een stukje Middellandse zee op Kreta.

Waar vindt u het CretAquarium?

Het CretAquarium is het enige grote zee aquarium van Kreta en bevindt zich vlakbij Heraklion in de plaats Gournes. Het ligt op de plaats waar vroeger op Kreta de Amerikaanse legerbasis was. Het is nu onderdeel van een wetenschappelijk complex met de naam Thalassocosmos. Vanuit alle plaatsen aan de noordoostkust van Kreta rijdt u zonder problemen naar dit complex. U volgt de kustweg simpelweg tot aan Gournes en volgt daarna de borden naar het CretAquarium. Ook met de lokale bus komt u goed bij het CretAquarium al dient u dan nog wel een redelijk stuk te lopen vanaf de bushalte.

Wat is er te zien in het CretAquarium?

Het CretAquarium is niet alleen het enig aquarium van betekenis op Kreta maar zelfs van het gehele Middellandse zeegebied. Om het gat op het gebied van maritieme kennis over en in het middellandse zee gebied in te vullen werd in 2005 het CretAquarium geopend op Kreta. Het aquarium combineert onderzoek met een stuk voorlichting en entertainment. Door middel van de inzet van diverse multimedia probeert men in het CretAquarium, de inwoners van Kreta, en tevens de vele toeristen die Kreta jaarlijks bezoeken, de pracht en praal van de Middellandse zee te tonen. U krijgt bij binnenkomst een headset waarop u diverse informatie wordt verteld. Ook vindt u er diverse touchscreens waar u nog aanvullende informatie krijgt. Uiteraard is dit allemaal als aanvulling op datgene wat u in de diverse grote en kleine aquaria ziet. Twee enorme haaien zijn de meest indrukwekkende bewoners van het ruim twee honderd verschillende dieren tellende CretAquarium. Natuurlijk ontbreken ook een Snack Café en een gift shop niet. In Aqua Gift Shop kunt u diverse fraaie (ecologische) souvenirs en cadeaus kopen.

Openingstijden en entreegelden

Het CretAquarium op Kreta is alle dagen van het jaar geopend. Dit is redelijk uitzonderlijk omdat vrijwel alle toeristische bezienswaardigheden op Kreta op de Griekse feestdagen gesloten zijn. In de maanden mei tot en met september is het aquarium geopend van 9.30 uur tot 21.00 uur. In de overige maanden van het jaar zijn de openingstijden anders: van 9.30 uur tot 17.00 uur. De entreegelden voor het aquarium bedragen 8 euro voor volwassenen en 6 euro voor kinderen (tot 13 jaar) en 65-plussers.