Een onbekende archeologische vondst op Kreta: De Minoïsche begraafplaats van Armeni.

Waar vindt u de Minoïsche begraafplaats van Armeni?

De Minoïsche begraafplaats van Armeni is te vinden op ongeveer 8 kilometer vanaf de grote kustplaats Rethymnon. Vanaf de grote doorgaande weg langs de kust neemt u de afslag naar het zuiden in de richting van Spili. Dit is de weg die vanaf Rethymnon in het noorden van Kreta helemaal door naar Agia Galini in het zuiden van Kreta loopt. Na ongeveer 7 kilometer ziet u vanzelf de borden naar de Minoïsche begraafplaats. De begraafplaats ligt iets ten noorden van het dorpje Armeni. U kunt deze begraafplaats overigens uitsluitend op eigen gelegenheid bezoeken met bijvoorbeeld een huurauto of scooter en voor de sportievelingen onder u, is het ook goed te doen op de fiets.

Wat is er te zien op de Minoïsche begraafplaats van Armeni.

Op de Minoïsche begraafplaats van Armeni vindt u ruim 200 grafkamers uit de late Minoïsche tijd (de zgn. Na-paleisperiode). De opgraving van deze grafkamers is in de vroege zeventiger jaren begonnen onder leiding van de archeoloog Tzedakis en zijn tegenwoordig nog steeds aan de gang. De graven bestaan uit een gang en een kamer die uitgehouwen zijn in een harde steensoort. De gang van de grafkamer is vrij lang en wordt steeds dieper en smaller. De kamers verschillen per graf van vorm, u vindt er ronde kamers, ovale kamers, vierkante kamers en zelfs hoefijzervormige kamers. In sommige gevallen bestaat de kamer slechts uit een uitholling in de grond.

Door de hardheid van dit gesteente zijn de grafkamers goed bewaard gebleven. In de grafkamers zijn de skeletten van ongeveer vijfhonderd mensen ontdekt. Uit onderzoek op deze skeletten zijn veel waardevolle gegevens voortgekomen, die een goed beeld vormen van de levenswijze van deze personen. Ook zijn er in en nabij de grafkamers grote hoeveelheden aardewerk, werktuigen en sieraden gevonden. De pronkstukken van deze opgraving (helaas niet te bezichtigen) zijn een aantal fraai versierde sarcofagen.

Openingstijden en entreegelden

De Minoïsche begraafplaats van Armeni is op de maandagen na elke dag geopend van negen uur ’s morgens tot drie uur ’s middags. Voor een bezoek aan de begraafplaats betaalt u helemaal niets, er wordt namelijk geen entree geheven.