De antieke stad aan de baai van Souda, Kreta

Op de weg van Chania naar Rethymnon vind je op 16 kilometer rijden van Chania, bij het dorp Megala Chorafia, de antieke stad Aptera. Aptera geldt als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het westelijke deel van Kreta. In hetzelfde gebied vind je ook het fort van Itzedin. Dit fort stamt uit de Turkse periode. Tevens heb je op deze plaatsen een werkelijk schitterend uitzicht op de baai van Souda.

De geschiedenis van Aptera

De lange geschiedenis van Aptera begint al in de bronstijd wanneer de eerste bewoners zich vanwege de uitstekende ligging op deze plaats vestigen. De naam Aptera stamt af van een oude mythe over een concurrentiestrijd/wedstrijd tussen de Muzen en de Sirenes. De Sirenes zouden op deze plaats de wedstrijd en daarmee hun vleugels (in het oud Grieks Ftera of Ptera) hebben verloren. Hierna storten zij zich in de zee en veranderde ze van gedaante. Zij vormde hierbij de Lefkes eilandjes die tegenwoordig nog steeds terug te vinden zijn in de baai van Souda.

Gedurende de Romeinse tijd kende de stad zijn bloei periode. Uit deze periode zijn dan ook de meeste overblijfselen te vinden zoals onderdelen van een Romeinse vergaderzaal en een theater. Overigens zijn er nog veel meer gebouwen opgegraven en door u te bewonderen. Een van de mooiste bezienswaardigheden in Aptera is de brede buitenmuur. Omdat de vele kooplieden een interessante prooi vormden voor de vele piraten, die de wateren rondom Kreta onveilig maakte is er in de Hellenistische periode een muur gebouwd. De resten van deze in de loop van de jaren verder versterkte muren zijn tegenwoordig nog voor een deel te bewonderen.

Na de bloeiperiode in de 3de en 4de eeuw voor Christus, is Aptera nog in vele handen geweest. Achtereen volgens de Byzantijnen, de Venetianen en de Turken hebben hierbij hun sporen achtergelaten. Aan deze lange periode van een welvaart en uitgebreide handel kwam in 700 na Christus een eind na een zware aardbeving in het gebied. Hierna maakte de piraten ruim honderd jaar later het werk van de natuur met grof geweld af.

Openingstijden en entreegelden Aptera

Voor het bezichtigen van Aptera wordt slechts €3 gevraagd daarnaast kan je nog een donatie achter laten in het kleine kerkje bij het opgravingsterrein. Let op: Niet alle overblijfselen liggen op het terrein ook hier buiten is nog genoeg te zien. De openingstijden variëren, op dinsdag is het terrein gesloten voor publiek.

24 april – 30 augustus: 08:00-20:00
01 september – 15 september: 08:00-19:30
16 september – 31 september: 08:00-19:00
01 oktober – 15 oktober: 08:00-18:30
16 oktober – 31 oktober: 08:00-18:00

Kom je met een huurauto naar Aptera dan zal je geen problemen ondervinden met parkeren. Er is namelijk meer dan voldoende parkeergelegenheid. Ook is het lang niet zo druk als bijvoorbeeld Knossos of Malia.