Vakantie Kreta

Het departement Chania in het westen van Kreta kan je in twee delen opdelen, het Noorden en het Zuiden. Beide hebben zo zijn charmes.

Het noorden van Chania

Kydonia

Het noorden omvat de stad Chania, het schiereiland Akrotiri in het oosten en strekt zich in westelijke richting uit tot Kolymbari. Het strekt zich uit naar het zuiden tot aan de Lefki Ora, de Witte bergen.

Het kustgedeelte van Kydonia is het belangrijkste toeristische gebied van West-Kreta. Langs een zeer lang strand is er een bijna ononderbroken lijn van hotels en appartementen, waarbij de ene plaats overgaat in de volgende.

Landinwaarts kom je door zeer groene laaglanden. Het belangrijkste gewassen hier zijn sinaasappels en andere citrusvruchten. Verder naar het zuiden rij je de heuvels in en verandert de vegetatie in olijfgaarden. Uiteindelijk kom je in de bergachtige gebieden.

Chania, de hoofdstad van West-Kreta, heeft meer dan 50.000 inwoners. Het centrum van Chania is de oude stad, zeker een bezoek waard met zijn rijkdom aan oude gebouwen en huizen.

Chania heeft een strand in de stad (richting het westelijke uiteinde van de stad) en een paar stranden iets verder naar het westen (op loopafstand – het is het beste om de kust te volgen en niet de weg).

Akrotiri

Het schiereiland Akrotiri ligt direct ten oosten van het departement Chania.

Tot de charmes van Akrotiri behoren de wilde heuvels die langs de noordelijke rand ervan lopen, de kloosters (o.a. Katholiko, zie foto hierboven-midden), verschillende mooie stranden en veel bloemen in de lente. Er zijn niet veel toeristische ontwikkelingen in de omgeving. Aan de negatieve kant zijn er een aantal militaire installaties, een marinebasis en de Griekse luchtmacht gebruikt de luchthaven van Chania voor training, dus er kan veel vliegtuiglawaai zijn.

Kissamos

Verder naar het westen is de regio Kissamos (met Kissamos als belangrijkste stad) de twee schiereilanden van Rodopou en Gramvoussa – kaal en bijna verlaten – de prachtige baai van Kissamos gelegen tussen de twee schiereilanden, de rotsachtige westkust en de heuvelachtige en vruchtbare achterland naar het zuiden waar de olijfboom regeert. Toerisme is hier niet erg ontwikkeld.

Apokoronas

Ten oosten van Chania, nadat u Souda (de haven van Chania) passeert en zich bijna helemaal tot Georgioupolis uitstrekt, ligt de regio Apokoronas. Het is een van de groenste regio’s van Kreta (voornamelijk olijfbomen) tussen de zee en de noordelijke hellingen van de Witte Bergen. Er zijn een paar mooie stranden die niet te worden overlopen en een paar (vrij kleine) toeristische ontwikkelingen (Kalyves, Almyrida en Georgioupolis). Als u het binnenland in gaat, kunt u veel mooie dorpjes bezoeken waar het leven nog vrij traditioneel is.

Het zuiden van Chania

Het zuidwesten van Kreta verschilt sterk van de noordkust: de bergen vallen steil in de Libische zee, waardoor er geen wegen langs de kust kunnen worden aangelegd. De natuur is wilder, de dorpen zijn klein en verder uit elkaar dan in het noorden. Het klimaat is ook anders omdat de bergen een natuurlijke barrière vormen die een groot deel van de winter- en lenteregen stopt, waardoor de vegetatie droger is en de temperaturen iets hoger. De Libische zee is over het algemeen kristalhelder.

Selino

De regio Selino strekt zich uit van het zuidwesten op Kreta tot net voorbij Sougia aan de zuidkust. In het noorden strekt het zich uit tot de heuvels voorbij Agia Irini, Kandanos en Elos. Dit grote district van vruchtbaar heuvelachtig land heeft een groot aantal olijfbomen en kastanjebomen (in de regio Elos) en wijngaarden. Het is vooral bekend om de dorpen Paleochora en Sougia, beide zeer geliefd bij vakantiegangers.

Sfakia

Veruit de grootste van alle regio’s, het is ook de meest ongerepte en het heeft de sterkste tradities. Aan de zuidkust grenst het Selino in het westen en strekt zich helemaal uit langs Hora Sfakion tot een beetje voorbij Frangokastello. De noordelijke grens loopt door het midden van de Witte Bergen. Omdat het voornamelijk bergachtig is, heeft het niet veel grote stukken landbouwgrond, afgezien van de plateaus van Anopolis en Askifou. Het wordt doorsneden door verschillende diepe kloven die van de bergen naar de Libische zee lopen, de meest bekende is natuurlijk de kloof van Samaria.

De witte bergen (centraal Chania)

De Witte Bergen of Lefka Ori bevinden zich in het centrale deel van het departement Chania. Het is het grootste gebergte op Kreta met meer dan 30 toppen met een hoogte van meer dan 2000 meter. De hoogste top, Pachnes, is slechts 3 meter lager dan Psiloritis (centraal Kreta) op 2453m.

Plaatsen in Provincie Chania

Ontdek meer