Vakantie Kreta

Paleochora

Gelegen op ongeveer 70 kilometer van de stad Chania (90 minuten rijden van het vliegveld van Chania) vind je de leuke badplaats Paleochora. Het ligt op een charmant schiereiland en werd gebouwd op de ruïnes van wat ooit de oude Dorische stad Kalamydi was. Met 11 km kustlijn die grenst aan de Libische Zee, heeft Paleochora zijn bezoekers veel te bieden. Van goed georganiseerde stranden tot kleine beschutte baaitjes. Deze kleine stad op Kreta heeft de harten van duizenden bezoekers weten te winnen. Hierdoor komen dan ook veel bezoekers terug naar deze fraaie locatie.

Paleochora is een moderne stad met tal van winkels, cafés en lokale tavernes, evenals koffiebars die openblijven tot in de vroege uurtjes. Het is een paradijs voor alle soorten vakantiegangers: avonturiers, nachtbrakers maar ook gezinnen die op zoek zijn naar een ontspannen vakantie op Kreta. Paleochora is om deze redenen momenteel een van de snelst groeiende toeristische steden op Kreta.

Paleochora is een unieke locatie, verscholen tussen twee kloven,  in het oosten en het westen die bescherming bieden tegen de soms harde wind. Hier geniet je het hele jaar door van een soepel klimaat. Het is dan ook een ideale bestemming om zowel in de zomer als in de winter te bezoeken.

Stranden bij Paleochora

Gialiskari of Dialiskari

Gelegen op korte afstand van het dorp Anydri, zijn deze uitgeroepen tot enkele van de mooiste stranden van West-Kreta. Een cluster van verschillende kleinere aangrenzende stranden. Gialiskari bevinden zich bij de uitgang van Anydri Gorge (ten oosten van Paleochora). De stranden hebben kleine kiezelstenen en diep water. De zee is meestal kalm, en het strand wordt door niet veel mensen bezocht. Tevens zijn er georganiseerde voorzieningen zoals parasols, douches. Om hier via de onverharde weg te komen heb je echt een huurauto nodig, anders moet je 4 km lopen naar het strand.

Karavopetra Coves

Een complex van baaien die beginnen op 1,5 km ten westen van Paleochora en zich uitstrekken tot Cape Grammenos (2,5 km ten westen). Hier vind je prachtig kristalhelder water en prachtige kiezelstenen. Een geweldige plek om te snorkelen langs de spectaculaire rotsachtige kust. Aanbevolen stranden om te bezoeken: Kalamia, Psilos Volakas, Trohalou, Karavopetra (bekend om de grote stenen rots die lijkt op een schip in het midden van het strand) en ook Plakaki. Het is raadzaam om deze stranden met de auto te verkennen. Je moet namelijk soms nog best wat afstand overbruggen door de grillige kustlijn.

Pahia Ammos

Gelegen aan de westkant van Paleochora, is dit het centrale strand van de stad met georganiseerde faciliteiten en watersportuitrusting. Een strook van 500 meter zand en ondiep water maken het een ideaal strand voor gezinnen met kinderen. Pas echter wel op met de wind, de golven kunnen hierdoor vrij hoog worden. Het westelijke deel van de stranden is populair bij nudisten.

Grammeno

5 km ten oosten van Paleochora ligt het schiereiland Grammenos aan de uitgang van de rivier de Pelekaniotis. Het schiereiland bestaat uit drie afzonderlijke stranden (Alonaki, Votsalo en Gialos) met fijne en grove kiezelstenen, helderblauw water en tevens bekroond met een Blue Flag. Twee van deze stranden zijn georganiseerd. Hier worden ligbedden en parasols dan ook aangeboden. Ook is er een camping in de buurt met verschillende tavernes langs de kust.

Keratides

Dit strand ligt 1 km ten westen van Paleochora en is ideaal voor natuurliefhebbers. Met grotere kiezelstenen en stenen is het strand daardoor minder druk. Beschikt over een camping en is dan ook een populair gebied bij kampeerders. Dit strand is ook gemakkelijk te voet bereikbaar.

Bezienswaardigheden bij Paleochora

Castel Selino

Bezoek het beroemde Kretenzische fort. Gebouwd door de Venetianen om zichzelf te beschermen tegen de vele rebellen die ooit het gebied domineerden. Het fort, dat bijna vierkant van vorm was, was uitgerust met twee torens, waarvan ruïnes tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn. De naam Selino (selderij in het Grieks) werd vermoedelijk gegeven vanwege de overvloedige groei van de plant in het gebied. De provincie kreeg later dezelfde naam en wordt nog steeds gebruikt.

Pelekaniotis-kloof

Dit is één van de verborgen juweeltjes van de regio Selino in het zuiden van Chania. Door de Pelekaniotis-kloof stroomt grotendeels de rivier Pelekaniotis. De Pelekaniotis-kloof is de thuisbasis van tientallen vogels, heeft spectaculaire steile kloofrotsen en daarbij ook weelderige groene vegetatie. Onderweg kom je de indrukwekkende kapel van Agios Mamas tegen, met goed bewaard gebleven fresco’s. Het bestaan van de kerk is zelfs bij veel van de lokale bevolking onbekend.

Wandelen in Paleochora

Paleochora is gezegend met zowel kust- als bergachtige activiteiten. Liever niet te veel strand bezoeken? Volg één van de vele verborgen paden te voet die naar charmante dorpjes leiden. Wandel door de rijke olijfboomgaarden die het spectaculaire ruige landschap omringen. Wandelliefhebbers kunnen genieten van de meest gelopen route in het gebied (het E4-pad). Het E4-pad loopt van Sougia via Lissos helemaal naar Paleochora. Het is 16 kilometer lang, duurt ongeveer 5-6 uur om te voltooien en kan beide kanten op worden gelopen. Voor de meest populaire route kun je op een veerboot stappen die je ‘s ochtends naar Sougia brengt om vervolgens terug naar Paleochora te reizen.

Watervallen

Het landschap rond de watervallen verandert gedurende de seizoenen. Als je in de zomer de Paleochora-watervallen bezoekt, geniet dan ook van een verfrissende duik onder de waterval. In de winter na de hevige regenval maakt het het hele tafereel dramatischer. Er zijn namelijk vier rivieren die in de zee stromen dicht bij Paleochora – de Pelakaniotikos (Koundoura), Kakodikianos, Azoghirianos en Dhichalomata. Als je het landschap in de winter bezoekt, zie je watervallen in elk van de vier gebieden. Sommige drogen na mei op.