De mooiste stalactieten en stalagmieten van Kreta.

Waar vind je de Sfentoni grot?

Door zijn gunstige ligging en de goede infrastructuur rondom de Sfentoni grot, is het mogelijk om vanuit vele vakantiebestemming op Kreta een door de reisorganisatie georganiseerde trip te boeken. Vaak maakt een bezoek aan de Sfentoni grot deel uit van een rondrit langs meerdere interessante Kretenzer bezienswaardigheden. Wil je echter liever op eigen gelegenheid de Sfentoni grot bezoeken dan is deze met een huurauto vanuit vrijwel heel Kreta goed te bereiken. De Sfentoni grot ligt vlakbij het plaatsje Zoniana op een ruime 40 kilometer van Heraklion en plus minus 50 kilometer van Rethymnon. Wanneer vanaf de grote weg langs de kust de bergen in rijdt in de richting van Anogia dan kom je ter hoogte van Zoniana vanzelf de borden Sfentoni grot (Sfentoni Hole) tegen. Bij de grot is ruim voldoende parkeergelegenheid te vinden.

Wat kan je zien in de Sfentoni grot?

Wanneer je aangekomen bent bij de receptie van de Sfentoni grot zal je ongetwijfeld al onder de indruk zijn van het uitzicht over de streek. De hoge rotsen met allerlei heerlijk geurende kruiden en bloemen zijn dan ook absoluut zeer fraai te noemen. Wanneer je dan uiteindelijk genoeg hebt gekregen van het uitzicht en na het kopen van een kaartje met de gids naar de grot vertrekt word je via een verhard pad naar de grot geleid. Na het passeren van de kleine ingang zal je eerst even moeten wennen aan het veranderde licht. Doordat het felle licht van bijvoorbeeld tl-lampen schade aan kan richten aan de flora en fauna in de grot hebben de beheerders van de Sfentoni grot, net als in diverse andere grotten op Kreta overigens, gekozen voor diverse kleuren LED-licht.

Heiligdom van de Fee

Eenmaal gewend aan het licht kan de wandeling over de 275 meter lange route beginnen. De eerste kamer (er zijn er acht open voor publiek) wordt “het heiligdom van de Fee” genoemd. Hier vind je zoals in alle 8 kamers al een rijke verzameling van stalactieten en stalagmieten. Daarna volgt een kamer van 18 bij 12 meter met aan het einde een aantal enorme pilaren van vergroeide stalactieten en stalagmieten. Wanneer je verder in de grot komt zal je zien dat de muren het licht lijken te reflecteren. Dit komt door de kristalen van calciumcarbonaat in de wanden. Telkens wanneer je een nieuwe kamer betreedt zal je verrast worden door de pracht die de natuur hier in vele jaren heeft opgebouwd.

De laatste kamer waar je binnen zal gaan heet de Kamer van het verloren kind. Net voorbij deze kamer is tientallen jaren geleden het, volledig intact zijnde, lichaam van een kind gevonden. Het lichaam van dit kind was volledig bedekt met het zelfde materiaal waaruit de stalactieten en stalagmieten zich vormen. De legende gaat dat het kind vele jaren geleden in de grot speelde en betoverd raakte door een fee. Aangetrokken door de schoonheid van deze fee werd het kind steeds verder de grot in gelokt waar het uiteindelijk stief. Door de betovering schijnt het kind met een glimlach op de mond gestorven te zijn.

Uniek ecosysteem

In het tweede gedeelte van de Sfentoni grot, dat niet voor publiek toegankelijk is, bevindt zich een uniek ecosysteem. Hier leven diverse unieke diersoorten in een wereld van absolute rust en duisternis. Er zijn hier vele verschillende diersoorten aangetroffen zoals vleermuizen, muizen, spinnen, slangen, vogels en vele ongewervelde. Een aantal van deze diersoorten vliegt ieder nacht de grot uit op zoek naar voedsel maar er zijn er ook vele die buiten de grot niet zouden kunnen voortleven.

Openingstijden en entreegelden Sfentoni.

Gedurende de zomerperiode in de Sfentoni grot van 9 uur ’s morgens tot 17 uur ’s middag geopend. In de periode van oktober tot maart zijn de openingstijden gereduceerd tot 10 uur ’s morgens tot 15 uur ’s middags. De prijzen voor de excursie naar Sfentoni verschilt per reisorganisatie en is mede bepaald door je verblijfplaats op Kreta. Ga je op eigen gelegenheid dan betaalt je 5 euro per persoon en een klein bedrag voor het parkeren van uw auto. Voor deze 5 euro krijg je tevens een gids. Deze lokale gidsen kunnen je zeer veel vertellen over de mythes over de Sfentoni grot en natuurlijk ook over de vele natuurpracht. Goed om te weten is ook dat de Sfentoni grot, als enige grot op Kreta, goed begaanbaar is voor mindervaliden.