Waar vind je de Melidoni grot?

De Melidoni grot, soms ook de Gerontospilios grot genoemd, is bij slechts enkele reisorganisaties te boeken als excursie. Echter met een huurauto is het geen enkel probleem om er te komen. Vanuit Rethymnon rij je via de Old Heraklion Road in de richting van Heraklion. Via de dorpjes Adele en Pigi, over een overigens zeer mooie route met fantastische panoramapunten, kom je aan bij het dorpje Melidoni. Op ongeveer 1900 meter van dit dorp vind je de Melidoni grot. Het laatste stukje moet je lopen over een charmant bergpaadje en een trap van 77 treden.

De geschiedenis van de Melidoni grot

De Minoïsche tijd: De Mythe van Talos, de beschermer van Kreta.

De Melidoni grot werd al door mensen bewoond in de Neolithische periode. Gedurende deze periode werd de grot vooral gebruikt als schuilplaats. Tijdens de Minoïsche periode werd de grot echter ook gebruikt voor de verering van de goden. Volgens de mythe was het de reus geheel gemaakt van brons. Volgens het verhaal was hij een geschenk van Hephaistos aan koning Minos en beschermde hij Kreta. Hij deed dit door iedere dag drie keer om Kreta heen te lopen (sommige verhalen hebben het over vliegen) en alle indringers te verjagen of te doden. Hij had een ader die van nek tot enkel liep en was afgesloten met een enkele bronzen spijker. Hij zou zijn gedood doordat hij door Medea er van was overtuigd dat wanneer hij de spijker verwijderde hij onsterfelijk zou zijn. Nadat hij dit had gedaan “bloede” hij echter leeg en stierf hij.

De recente geschiedenis: De Holocaust.

Tegen het einde van de Turkse bezetting van Kreta, dat duurde van 1669 tot 1898, vond er in de Melidoni een waar drama plaats. In oktober 1823 vluchten 340 vrouwen en kinderen en 30 mannen uit het dorpje Melidoni naar de grot, om zich daar te verstoppen voor het Turkse leger dat in het dorp kwartier had gemaakt. Nadat de Turkse legerleider de dorpelingen in de grot had ontdekt werd hij woedend. Hij gaf zijn manschappen opdracht de dorpelingen gevangen te nemen, echter de aanvallers stuiten op grote tegenstand. Het lukte de Turken niet om de grot in te nemen. De Turkse legerleider besloot vervolgens om de dorpelingen uit te roken. Hij liet de ingang van de grot met grote stapels hout blokkeren en stak deze in de brand. Alle 370 dorpelingen vonden hierbij een gruwelijke verstikkingsdood. Om deze dappere dorpelingen te herdenken is er vlak na de ingang van de grot een klein mausoleum gebouwd.

De natuurlijke pracht van de Melidoni grot

De Melidoni grot bestaat uit een aantal verschillende grotten, ook wel kamers genoemd. Zo is er een Kamer der Gordijnen, waar een zeer fraaie stalactieten en stalagmieten formatie als een soort van gordijnen langs de wanden hangen. Tevens zijn er de Pashley zaal, de Raulin zaal en de Petrochilou-afgrond. In elk van deze zalen is er een prachtig schouwspel van stalactieten en stalagmieten. De meeste van de zalen van deze grot zijn tegenwoordig afgesloten voor publiek i.v.m. archeologisch onderzoek echter datgene dat geopend is nog zeker de moeite van een bezoek waard.

Openingstijden en entreegelden Melidoni.

Je kan de Melidoni grot van april tot oktober bezoeken van 8 uur ’s ochtends tot 19 uur ’s avonds. Voor een entree prijs van slechts 3 euro per persoon krijg je dan een rondleiding, 700 meter over zeer wisselend terrein dus zorg voor goed schoeisel, onder leiding van een gids. Deze rondleiding duurt 40 minuten en is zeker de moeite waard.