Nea Vorizia is een spookdorp op de zuidelijke hellingen van de berg Psiloritis tussen de dorpen Zaros en Vorizia, onder het historische klooster van Vrontisiou. Decennia lang een verlaten dorp met een eigen geschiedenis die terug gaat tot de jaren van de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de nazi-bezetting namen de mensen van het dorp deel aan het Griekse verzet. Op 15 augustus 1943 vond een bloedige strijd plaats op het nabij gelegen Trachili, tussen de rebellen van Petrakogiorgis en de Duitse troepen. De Duitsers verloren aanzienlijk. Een paar dagen later, op 26 augustus, hebben de Duitsers wraak genomen. Veel inwoners zijn geëxecuteerd, het dorp is platgebrand en gebombardeerd. Het dorp is volledig verwoest en ook de laatste bewoners zijn gedwongen de plaats te verlaten.

Na de bevrijding heeft het Ministerie van Wederopbouw op korte afstand van het verwoeste dorp een nieuw dorp gebouwd genaamd Nea Vorizia. Zo kregen de bewoners die hun huizen waren kwijtgeraakt een nieuw onderkomen. Het nieuwe dorp werd echter nooit bewoond. De bewoners kozen er namelijk voor om hun huizen te bouwen op de as van het oude dorp genaamd Vorizia. Het nieuwe (spook-)dorp met de verwoeste huizen staat er nog steeds om de nieuwe generaties die jaren te herinneren.

Het dorp Vorizia is inmiddels uitgegroeid tot een vrij groot dorp en heeft ongeveer 630 inwoners. De meeste inwoners leven van de olijfteelt en daarnaast van de veeteelt (schapen). Zoals op meerdere locaties op Kreta is bij de ingang van het dorp is ter nagedachtenis een groot oorlogsmonument neergezet.

Fotoheader: All over Greece

Wat kan je nog meer bezichtigen in de omgeving van Nea Vorizia?

Varsamonero klooster.
Agios Phanourios kerk.
Cretanzeuspark.