Neraidospilios is niet de bekendste grot van Kreta maar wel een van de mooiere. De grot, ook wel de grot van Eileithia genoemd, is 7 km ten oosten van Heraklion en 1 km ten zuidoosten van Amnissos te vinden. Het is aan het einde van de vorige eeuw ontdekt en door de lokale bevolking het “Neraidospilios” genoemd. Het was een plaats van aanbidding, zoals is bewezen door de opgravingen, van het neolithicum tot de 5e eeuw voor Christus.

Eileithia was een secundaire godheid van de Griekse mythologie, maar dit feit verminderde haar belang niet, aangezien ze vele eeuwen vóór het bestaan ​​van de Twaalf Olympiërs werd aanbeden door Minoïers. Ze is een van de oudste goden die bekend staat onder hun naam en was de godin van geboorte- en bevallingspijnen. Volgens de Griekse mythologie hielp ze vrouwen om hun baby’s te baren en de pijn van de geboorte te doorstaan. Voor en na de bevalling boden vrouwen haar verschillende offergaven aan. Ze aanbaden haar ook als een godin die voor pasgeborenen zorgt.

Neraidospilios, grot van de Godin van de bevalling

De godin van de bevalling werd veel aanbeden op Kreta als een symbool van moederschap en vruchtbaarheid en haar cultus was wijdverspreid en werd bewaard tot in de Helleense en vroegchristelijke tijd. Haar heiligdommen werden voornamelijk gevonden in grotten, iets dat de oerverering van de godheid onthult. Verslagen van Neraidospilios zijn gemaakt door Homerus, die de haven van Amnissos lokaliseert op basis van de grot, een feit dat het belang ervan in de antieke wereld aantoont. De grot werd duizenden jaren geleden door de Minoïsche zeelieden gebruikt als een plaats van aanbidding en genezing. Men geloofde dat deze grot de geboorteplaats was van de godin Hera.

Neraidospilios is langwerpig (60 m. Lang en 9-12 m. Breed) en daarin bevinden zich overblijfselen van een groot, rechthoekig, stenen altaar omgeven door antropomorfe stalagmieten waarop de zwangere vrouwen hun buik wreven om een ​​goede bevalling te hebben.