Voor vele is het bezoeken van een markt op Kreta een leuke manier om eens iets mee te krijgen van de sfeer op dit leuke eiland en natuurlijk een manier om je eens tussen de lokale bevolking te bewegen. Gelukkig zijn er vrijwel de hele week wel ergens markten te vinden, de een wat groter en de ander weer wat kleiner en specialistischer maar allemaal leuk.

Tijdens een bezoek aan een van de markten op Kreta bied je de gelegenheid om naast het genieten van de vele heerlijke verse en lokale producten eens te kijken hoe de Kretenzer onderhandelt, voor de oplettende persoon een reden tot genieten op zich. Daarnaast kan je natuurlijk ook de leukste souvenirs voor het thuisfront “scoren”.  Tip: wees er vroeg bij want de meeste markten stoppen al rond 13 uur!

Je kan de markten vinden in de onderstaande plaatsen:

Markt in Chania (stad) op Kreta:

  • Maandag: Giampoudaki (witte ster op de kaart)
  • Woensdag: Margouniou (blauwe ster op de kaart)
  • Donderdag: Akti Kanari (Zwarte ster op de kaart)
  • Zaterdag: Minoos (Rode ster op de kaart)
  • Dagelijks (zondag niet): Markthal (Groene ster op de kaart)

Openingstijden markthal:

  • Maandag t/m zaterdag 8.30 tot 13.30uur
  • Dinsdag, donderdag en vrijdag ook geopend van 18.00 tot 21.00 uur

Kolymbari

In de badplaats Kolymbari is elke vrijdag een kleine markt. Een bezoek waard als je in de buurt bent, maar anders kun je beter naar de markt in Chania gaan (24 km naar het oosten).

Agios Nikolaos:

Woensdag: Leoforos Ethnikis Antistaseos (op weg naar het ziekenhuis)

Elounda:

Donderdag: Naast goedkope kleding vind je hier, niet vreemd aangezien Elounda aan het water ligt, een mooie selectie aan verse vis.

Markt in Heraklion op Kreta:

Een van de grootste en drukste steden van Kreta heeft ook de meeste markten. Het hoogtepunt is de Pateles-markt, die wordt gehouden op een groot plein aan de Itanou-weg, ongeveer 1,2 km ten zuiden van de haven van Heraklion. Op zaterdag zijn de meeste stands, maar ook op donderdag wordt er gehouden.

De markten op straat 1866 zijn kleiner, maar zeker niet minder leuk. De markt is een geweldige ervaring en wordt dagelijks gehouden. Mis de heerlijke versgebakken loukoumades niet en bezoek ook een van de oudste cafés van de stad, Sarantauga.

Elke maandag, woensdag en vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur is er markt in het grootste park van Heraklion, Georgiadis Park. Het bijzondere aan deze markt is dat alle producten biologisch zijn en door de producenten zelf worden verkocht. In het park is er ook een klein café en een kinderspeelplaats.

Timbaki:

Vrijdag.  Hier vind je naast verse etenswaren ook diverse lokale producten en nog enkele kraampjes met kleding, sieraden en planten.

Mires:

Zaterdag, dit is een van de best bezochte markten op Kreta.

Ierapetra:

Zaterdag: Op deze markt op Kreta vind je vrijwel alles wat er op onze Nederlandse markten ook te vinden is.

Markt in Rethymnon op Kreta:

  • Maandag: Dit is een kleine markt met wat groente en fruit vlakbij de hoofdstraat
  • Donderdag: Bij het parkeerterrein tegenover het grote stadspark in het centrum
  • Zaterdag: Bij het busstation.

De markt op donderdag is de grootste en wellicht ook de leukste van Rethymnon. Hier komen namelijk vooral de lokale boeren hun oogsten verkopen. Dit zorgt voor een verscheidenheid van kleurrijke kraampjes met fruit, groenten, kruiden, honing, vis, olijven en de lekkerste kazen. Daarnaast vind je ook allerlei kleding, schoenen, stoffen en tassen.

trivago: Compare hotel prices - Apps on Google Play Booking.com