Vakantie Kreta

Op een gedeelte van de ruïnes van de oude Minoisch stad Lato is tegenwoordig het gezellige Agios Nikolaos te vinden. In dit mooie vissersdorp draait het elke zomer weer om maar één ding: toeristen verwennen!

Elk voorjaar openen vele restaurants, tavernes, hotels, barretjes en winkels hun deuren, om de grote stroom toeristen te verwelkomen. Gedurende de hele zomer bruist het dorp werkelijk van de activiteit. Het is dan gezellig druk om het binnenmeer Voulismeni, zonder dat het storend is.

Het leven speelt zich zoals eerder gezegd vooral af rond om het binnenmeer Voulismeni. Dit meer, dat aan het einde van de 19de eeuw met de haven werd verbonden, schijnt bodemloos (oftewel erg diep) te zijn. Om deze reden mag er ook niet worden gezwommen in het meer. Wil je toch graag zwemmen? Geen probleem! Want er zijn meerdere stranden (met daarbij natuurlijk de heerlijke Mediterrane zee) op korte afstand van het centrum te vinden.

Stranden bij Agios Nikolaos

Je vindt diverse goede stranden bij Agios Nikolaos. Zo is er een fraai zandstrand vlakbij de jachthaven (het Ammos-strand) en vrijwel in het centrum is er ook nog het Kitroplatia-strand (grind en zand). Op beide stranden kan je ligbedden en parasols huren en zijn er ruime mogelijkheden voor het bedrijven van diverse watersporten. Tevens is er vlakbij Agios Nikolaos (langs de weg naar Elounda) nog een tweetal fraaie stranden te vinden.

Spinalonga

Wil je wat meer van Kreta zien, dan zijn er vanuit Agios Nikolaos meer dan voldoende leuke bezienswaardigheden. Zo kan je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het nabij gelegen Spinalonga. Het fort op dit wereldberoemde eiland werd oorspronkelijk gebouwd door de Venetianen, als bescherming van de baai van Elounda. Na de verovering door de Turken in 1715 was het vooral een Turkse nederzetting. Vanaf 1903 werd het een leprakolonie. Tegenwoordig is het een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Kreta, en niet voor niets! Een bezoek aan Spinalonga mag dan ook niet ontbreken aan je vakantie op Kreta.

Wil je niet te lang rijden met je huurauto om iets leuks te zien? Dan heeft Agios Nikolaos ook nog een aantal interessante musea. Bezoek het Archeologisch museum. Bekijk hier onder meer een stenen fallus-idool, uit de grot Pelikita bij Zakros. Ook vind je hier ongeveer 1600 aardewerken vazen uit de Pre-palatiale periode. Bezoek de byzantijnse kapel waar je een aantal zeer goed bewaarde fresco’s kan bekijken.
Voor een wat meer levendig vermaak kan je een bezoek brengen aan een van de dichtbij gelegen waterparken. Het Star Beach waterpark en het Aqua Splash waterpark bij Chersonissos. Deze waterparken zijn zo groot en bieden zoveel verschillende attracties, dat je je hier zonder problemen een hele dag kunt vermaken.

Accommodaties bij Agios Nikolaos

Booking.com