Vakantie Kreta

Lassithi is één van de vier provincies op Kreta en is de meest oostelijke provincie, omarmd door de Kretenzische, de Karpatische en de Libische zeeën. Het bestaat uit vier gemeenten: Agios Nikolaos, Ierapetra, Oropedio Lasithiou en Sitia. Tussen Pachia Amnos en Ierapetra is Kreta op zijn smalst, maar een kleine 12 km!

Agios Nikolaos en de overige gemeenten

De hoofdstad en het middelpunt is het charmante kleine havenstadje Agios Nikolaos. Agios Nikolaos telt 8.500 inwoners. Vanuit Agios Nikolaos kijkt je uit op het schilderachtige ronde meer van Voulismeni, wat volgens de verhalen bodemloos is. Langs de waterkant is er een ruime hoeveelheid tavernes en cafés die zorgen voor een bruisende sfeer. Het archeologisch museum heeft een boeiende verzameling Minoïsche vondsten en het Folklore Museum biedt een interessante blik in het verleden. Het hele jaar door worden er in Agios Nikolaos verschillende culturele- en sportevenementen georganiseerd.

Lassithi telt nog drie andere grote steden. Ten eerste Ierapetra, de grootste stad aan de zuidkust van Kreta en tevens de meest zuidelijke stad van Europa. Ten tweede Sitia, een charmant en rustig marktstadje. Ten derde Elounda, een chique bestemming met een pittoreske haven, waar je uitkijkt op Spinalonga.

Lassithi, een mix van natuur en historie

Het departement Lassithi staat bekent om zijn natuurlijke schoonheid. Deze wordt op unieke wijze gecombineerd met pittoreske dorpjes en de historische en archeologische bezienswaardigheden.
De prachtige natuur van Lassithi is rijk aan bloemen en planten en telt maar liefst 2000 verschillende soorten aromatische en geneeskrachtige kruiden en planten. Daarnaast vind je hier nog het enige palmbomenbos van Europa, Vai.
De oude Minoïsche nederzettingen van Zakros en Gournia, het 16e-eeuwse Venetiaanse fort Spinalonga in de Golf van Elounda, het Venetiaanse fort in de haven van Ierapetra, de oude molens op het Lassithi plateau zijn slechts enkele van de beroemde archeologische overblijfselen die Lassithi telt. Ook zijn er zoals op heel Kreta veel kerken en kloosters. De kerk van Panagia Kera is een echt hoogtepunt. Ook het prachtige Toplou-klooster met zijn op een vesting lijkende muren is een bezoek waard.

Kortom, er is veel te zien en te doen in de provincie Lassithi. Er is echter nog veel meer te beleven. Kijk gerust rond op deze site!

Plaatsen in Provincie Lassithi

Ontdek meer