Vakantie Kreta

Het Panagia Kera klooster vind je op een kleine 50 kilometer ten zuidoosten van Heraklion in het Dikti-gebergte op Kreta. Tijdens een rondje Lassithi plateau mag het niet op je To-do lijstje ontbreken.

De geschiedenis van het Panagia Kera klooster en de legendes hiervan trekken elk jaar veel gelovigen. De tradities met betrekking tot het wonderbaarlijke icoon van de Theotokos voorop. Dit maakt het klooster tot een van de belangrijkste religieuze plaatsen van Kreta. De leeftijd van het klooster dateert uit de 12e eeuw. Het is echter niet precies bekend wanneer en door wie het is gesticht. De eerste geschreven meldingen stammen uit 1415.

Het ligt in een opmerkelijke omgeving, hoog in de bergen, op een hoogte van 630 meter met uitzicht op een vallei. De kerk van Panagia Kera is gewijd aan de Hemelvaart van de Maagd.

Het centrale gangpad gewijd aan de Maagd Maria bevat de oudste schilderijen, terwijl het noordelijke gangpad is gewijd aan Agios Antonios en verschillende afbeeldingen van de Dag des Oordeels heeft. Veel wonderen worden geassocieerd met het pictogram van Panagia Kera. Volgens de traditie werd het pictogram van Panagia tijdens de Byzantijnse periode van het Iconoclasme overgebracht naar Constantinopel, maar het vond zijn weg terug naar het klooster. Tijdens de Venetiaanse overheersing is het pictogram gestolen door een Griekse handelaar. Een paar jaar later is het vervolgens verplaatst naar de tempel van Saint Alfonso op de heuvel Esquiline, in Rome

Kera Klooster: Gerenoveerd in 1722

In 1722 renoveerden de familie Managgaris het Kera klooster volledig en werd het een kerk van het Heilige Kruis. Tegenwoordig is het pictogram dat het klooster siert slechts een kopie van het origineel dat met succes is geschilderd in 1732 door een onbekende kunstenaar. Er wordt aangenomen dat het dezelfde wonderkenmerken heeft. De architectuur van het klooster volgt de Byzantijnse stijl met pijlen en keramische decoratie.

In de kerk zijn fresco’s uit de 14e eeuw en oude iconen. De goed bewaarde schilderijen van de heilige figuren worden meestal gemarkeerd door de levendige kleuren. Deze kleuren bewijzen dat de fresco’s dateren uit het kunstschilderij van Paleologian.

Tussen 1960 en 1970 zijn de huidige gebouwen en kloostercellen gebouwd. Na de verovering van Kreta door de Turken (1669), was het Panagia Kera klooster een toevluchtsoord voor de opstandelingen en huisvestte en bediende het de mensen uit de omliggende dorpen.

In 1822, een jaar na het begin van de Griekse bevrijdingsstrijd branden de Turken het klooster plat. Hetzelfde gebeurde ongeveer 20 jaar later, na de Kretenzische opstand van 1841. Het grootste gevaar van 20e eeuw is dat het het klooster moet worden verlaten omdat er niet genoeg jonge monniken zijn.