Grot van Zeus (Ideon Antron)

Het verhaal achter de grot van Zeus

De grot Idéon Antron is te vinden op de oostelijke hellingen van de berg Ida (Psiloritis), op het plateau van Nida. De grot is te vinden vlakbij het dorp Angoia en wordt vaak verwart met Dikteon Antron bij het Lassithi plateau. De grot heeft geen bijzondere geologische waarde, maar heeft een enorme mythologische en culturele waarde. Dit omdat dit de grot is waarin, volgens de legende, de Griekse god, Zeus, volwassen geworden is. Tegenwoordig bezoeken duizenden toeristen de grot elk jaar, vooral tijdens de zomermaanden.

Volgens de legende zei een orakel dat de zoon van Kronos en Rhea de macht over zou nemen van Kronos, die de grootste God was. Dus elke keer dat Rhea een kind kreeg, verslond Kronos het, om zijn macht niet te verliezen. Toen Zeus werd geboren in Dikteon Antron, besloot zijn moeder, Rhea, hem te redden. Dus wikkelde ze een steen met een doek en gaf het aan Kronos, die het vervolgens inslikte, denkend dat het de baby was.

Vervolgens werd Zeus verplaatst van Dikteon Antron, waar hij werd geboren, naar Ideon Andron. Tijdens de verplaatsing viel, in overeenstemming met Diodoros, zijn navel in de buurt van een rivier, de huidige Karteros-rivier, ten oosten van Heraklion. Volgens een andere minder gevolgde versie van de mythe groeide Zeus niet alleen op, maar werd hij ook geboren in Ideon Andron.

De inheemse krijgers Cureten (Kourites) bewaakten de ingang van de grot. Elke keer dat baby Zeus huilde, maskeerden ze het huilen door luid met hun zwaarden op hun legendarische schilden te slaan, zodat Cronus Zeus niet kon horen. Volgens een andere versie dansten Cureten een zeer snelle dans en sloegen hun harnassen luid. Deze dans, zeggen ze, is de voorouder van de huidige Pentozalis, een traditionele Kretenzische dans.

Grot van Ida

De nimf Melissa nam de opvoeding van Zeus op zich. De mythische geit Amalthea, waarvan de gouden hoorn van allerlei goederen voorzag, voedde hem met haar melk. Toen Zeus opgroeide, kreeg hij de troon van Cronus en zo werd kreeg het orakel gelijk. De opvoeding van Zeus op Kreta wordt geïllustreerd door naar hem te verwijzen als Kritagenis Zeus, wat de op Kreta geboren Zeus betekent.

De naam Ideon Andron betekent de grot van Ida. Veel lokale bewoners noemen de grot de Grot van de Herderin of gewoon Grot. Ze zeggen dat de vrouw van de heer van Gortyna, Haridimos, daar werd begraven. Volgens het gedicht Erotokritos (dichter: Vitsentzos Kornaros) heeft Haridimos haar per ongeluk gedood tijdens de jacht in Psiloritis. Ook wordt de grot wel Arsenion of Arkesion Andron genoemd, van het oude Griekse woord “arkesion” wat hulp betekent. Er wordt aangenomen dat de naam afkomstig is van de aanbidders die in de grot aankwamen om de hulp van Zeus te vragen.

De grot was de belangrijkste grot van Minoïsch Kreta, met een heropleving van de cultus in de Hellenistische en Romeinse tijd. Vóór de Minoïsche paleisperiode werd daar een jonge Minoïsche god aanbeden, die de personificatie van de vegetatie was, en was stervende en wedergeboorte zoals de vier seizoenen. Tegen het einde van het Minoïsche tijdperk werd de Minoïsche god vervangen door Zeus, die volgens een lokale legende ook elk jaar herboren werd. Tenslotte kwam de mythische koning van Kreta, Minos, elke 9 jaar naar Ideon Andron om Zeus te aanbidden en om nieuwe bevelen van hem te krijgen.

In de Ideon-grot werden de filosofen Plato en Pythagoras en de ziener Epimenides ingewijd, aangezien dit een heilige grot was waarin inwijdingen en zuiveringen plaatsvonden. Er zijn geen historische verwijzingen naar de mysteries die plaatsvonden in de grot, aangezien de ingewijde aanbidders werden gedwongen om de rituelen voor het publiek te verbergen.

Credits tekst: All over Greece