De geschiedenis van Itzedin als de gevangenis van Kreta

Vlakbij het plaatsje Souda in het westen van Kreta vindt u het Fort van Itzedin. Dit fort werd in 1872 door de commandant van de Ottomaanse bezetters, Reuf Pasha, gebouwd ter verdediging van de baai van Souda. Het is vernoemd naar de zoon van de toenmalige Sultan Abdul Aziz (1830-1876). In de jaren na het vertrek van de Ottomanen van Kreta werd het Itzedin fort gebruikt als gevangenis. Vele beroemde Grieken hebben hier gevangen gezeten, waaronder de latere Griekse premier Eleftherios Venizelos (1864-1936). Deze man heeft er voor heeft gezorgd dat Kreta herenigd werd met de rest van Griekenland.

U kunt overigens een bezoek aan het Itzedin fort goed combineren met een bezoek aan de fraai aangelegde gedenkplaats/graven van Eleftherios Venizelos en zijn zoon Sophoklis Venizelos. U vindt deze graven net boven Chania op het Akrotiri schiereiland. Ook de dictator Theodoros Pagkalos (1878-1952), die na een militaire staatsgreep in juni 1925 aan de macht kwam, zat na zijn afzetting in augustus 1926 een tweetal jaren in Itzedin. 

Na WOII

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het fort tijdelijk gesloten waarna het weer in gebruik genomen werd als gevangenis na de Griekse burgeroorlog (1946-1949). In deze periode werden vele communistische politieke gevangen in Itzedin opgesloten en geëxecuteerd. Ook tijdens het bewind van de Junta (1967-1974) werden hier vele politieke gevangen opgesloten. De laatste gevangene werd in 1972 in Itzedin geëxecuteerd. Over al deze roerige en gewelddadige jaren zijn een aantal films (o.a. Meres Tou ’36 uit 1972 en Petrina Hronia (The Stone years) uit 1985) en diverse boeken geschreven. 

Tegenwoordig is het fort nog maar sporadisch geopend voor publiek, voornamelijk voor het geven van concerten. Ook is fort op 14 en 15 december geopend voor de feestdag van Agios Eleftherios. U kunt echter ook van buiten de poorten iets meekrijgen van de sfeer in het immense fort. Daarnaast is het fort en vooral ook het uitzicht vanaf het fort over de baai van Souda een bezoekje waard. Al is het alleen maar voor een aantal fraaie foto’s.