Vakantie Kreta

Sissi, mooie badplaats aan de noordkust van Kreta!

Langs de noordoost kust van Kreta, tussen de bekende badplaatsen Malia en Agios Nikolaos ligt het kleine vissersdorpje annex badplaats Sissi. Dit dorpje, gebouwd rondom een zeer gezellige en pittoresk haventje, heeft alles wat de toerist maar kan wensen. Het is hier lang niet zo druk als in Malia en (iets verder weg) Chersonissos. Het leven in Sissi speelt zich vooral rondom het haventje. Al in de vroege morgen kan je hier de plaatselijke vissers de vers gevangen vis zien uitladen. Deze vis gaat vervolgens naar de plaatselijke markt en natuurlijk ook veelal naar de vele restaurants en tavernes die Sissi telt. Ook zijn er in en om het centrum diverse souvenirwinkels, mini supermarkten, vele cafeetjes en barretjes te vinden. Sissi beschikt ook over twee pinautomaten.

Buiten het centrum en de haven is het erg leuk om wat tijd door te brengen in het authentieke Kretenzer dorpje Pano (boven) Sissi. Na een leuke wandeling door dit rustige dorpje met zijn licht hellende straatjes kan je heerlijk eten bij een taverne.

Stranden bij Sissi

Waarschijnlijk wil je ook een deel van je vakantie op het strand doorbrengen. Mocht dit inderdaad zo zijn, dan zit je in Sissi op de juiste plaats. Er zijn in en nabij Sissi namelijk vier stranden te vinden. De bekendste van de vier is het, in een baai gelegen, Boufos of Sissi strand. Dit strand bestaat in feite uit twee verschillende delen. Er is hier namelijk een laag en een hoog gelegen strand, beide delen zijn kiezelstranden waar je vanaf je ligstoel met parasol een heerlijk uitzicht over de zee hebt. Op het stand vind je ook nog een strandbar met toilet.

Het Avlaki strand is een stuk kleiner dan Boufos en heeft ook niet de mogelijkheid om een ligbed te huren. Het voordeel van dit strand is wel dat het een stuk rustiger is als zijn grote broer.

Vanaf het Avlaki strand kan je over de rotsen naar het Kalimera strand. Dit zandstrand is het grootste en best gefaciliteerde strand van Sissi. Van de vier stranden is dit tevens het enige strand dat een zgn. blauwe milieu vlag heeft (lees meer over blue flag beaches ). Op het Kalimera strand vind je verder ook een ruim aanbod aan watersportfaciliteiten. Je kan hier o.a. waterskiën, jetskiën, waterfietsen en windsurfen. Door de aanwezigheid van een EHBO-post en een badmeester is het Kalimera strand het veiligste van Sissi. Het laatste strand bij Sissi is het Limani strand. Dit zandstrand ligt bij de haven en heeft douches en een strandbar. Op dit strand kan je vanaf je strandbedje kijken naar de bedrijvigheid in de haven.

Excursiemogelijkheden vanuit Sissi

Natuurlijk is er nog veel meer te doen in en nabij Sissi. Vanuit Sissi zijn er meer dan voldoende excursie mogelijkheden. Zo kan je vanuit Sissi bijvoorbeeld heel eenvoudig (met een huurauto of bij je reisagent geboekte excursies) naar de opgravingen bij Malia of het Minoische paleis van Knossos.

Milatos cave

Aanrader is ook een bezoekje aan de grot van Milatos. In deze grote grot (ruim 2000 vierkante meter) zijn diverse archeologische vondsten gedaan die er op duiden dat de grot al vanaf de neolithische periode (6000 tot 2600 voor Christus) is bewoond en gebruikt voor religieuze doeleinde. In het begin van de grot staat een kleine kerk, deze kerk is in 1935 gebouwd als gedenkteken van een van de bloedigste momenten uit de geschiedenis van de Milatos grot. Begin februari 1823 verborgen ongeveer 2900 personen zich in de grot voor de Turkse troepen onder leiding van sultan Hassan. Na een twee weken durende belegering werden ruim 300 man in de grot gedood door de Turken. Ook werden vele kinderen meegenomen en als slaven verkocht. Buiten dit stukje geschiedenis biedt de grot ook een aantal zeer fraaie ruimtes met vele stalagmieten en stalactieten.

Je kan vanuit Sissi ook eenvoudig, met de boot, naar het voormalige lepra eiland Spinalonga en via een wat langere boottocht naar het werkelijk wonderschone Santorini. Heb je zin in een gezellig middagje souvenirs shoppen, dan is ook het  gezellige Agios Nikolaos met een huurauto niet ver.

Voor de kinderen zijn er in de omgeving van Sissi een aantal fraaie waterparken, o.a. bij Chersonissos en Anopolis. In deze parken zullen je kinderen, en waarschijnlijk ook je zelf, zich met een groot gemak de gehele dag vermaken.

Booking.com