Vakantie Kreta

Aan de noordoostelijke kust van Kreta, tussen de grote steden Agios Nikolaos en Sitia in, ligt Pachia Ammos. Pachia Ammos ligt aan de baai van Mirabello en is vooral bekend om het mooie zand/kiezelstrand bij het dorp. In het niet enorm toeristische dorp vind je ruim voldoende tavernes en een aantal leuke accommodaties. ‘s Zomers worden er bovendien nog een aantal leuke evenementen georganiseerd voor de toeristen.

Bezienswaardigheden bij Pachia Ammos

Gournia

De laat-Minoïsche stad Gournia werd in de eerste jaren van de 20e eeuw opgegraven door Harriet Boyd. Het is één van de weinige Minoïsche steden die volledig zijn opgegraven. De oorspronkelijke naam van de nederzetting is niet bekend en de huidige naam komt van een soort bakken. Deze bakken vind je overal op het terrein, waarvan er vele nog steeds te zien zijn bij de ingangen van de kamers.

Gournia ligt op een kleine heuvel, een paar honderd meter van de zee in de Golf van Mirabello. Zijn positie is belangrijk aangezien het op de oost naar west route langs de noordkust van Kreta ligt, maar ook vlakbij de hoofdroute in dit gebied tussen de noord- en zuidkust van Kreta. Dit is het punt waar Kreta het smalst is. Ook is hier de route van het moderne Ierapetra in het zuiden naar het dorp Pachia Ammos aan de noordkust. Voordeel is ook dat je hier niet de bergen hoeft over te steken waardoor de reisroute erg gemakkelijk is.

Faneromeni klooster

Het klooster van Panagia Faneromeni bevindt zich tussen Gournia en Pachia Ammos, op een hoogte van 540 meter, aan de noordkant van het berggebied. De exacte oprichtingstijd is niet bekend en kan ook niet worden afgeleid uit de architectonische elementen die bewaard zijn gebleven. Na 1839 vond een ingrijpende renovatie plaats. Halverwege de 20e eeuw vonden uitgebreide ingrepen plaats die verschillende gebouwen en de algehele vorm van het complex veranderden. Met name vanwege het adembenemende uitzicht vanaf het klooster is het een bezoek meer dan waard.